Печатане на тъкани с картофени щампели

Този начин на декориране изисква бяла или по-светло оцветена материя, тъй като при по-тъмните материи не се получават ясни отпечатъци от нанесените с щампела бои.
Изработване на картофения щампел. Пресни и здрави картофи се срязват в най-дебелата им част. Разрязаната повърхност се подсушава, като се притисне върху попивателна или филтърна хартия. Мотивът се нанася върху повърхността на картофа с мек черен или копринен молив и се изрязва с остър нож. ( Фигурите могат предварително да се нанесат и на тънка хартия, върху която се притиска подсушената повърхност на картофа). Щемпелът се изрязва така, че да изпъкне по-релефно и да остане по-високо от основата, на която лежи останалата част от картофа. (фиг.) Фигурите могат да бъдат най-различни по желание на декоратора. Щемпелите трябва да са с по-прости и ясно очертани форми, за да се изрязват по-лесно. Страната с мотива се намазва с водна боя и се изпробва върху хартия.
Щемпели, изрязани от картофи
Щемпели, изрязани от картофи
Ако отпечатъците от всички форми са ясни, това показва, че щемпелилте са изрязани добре.
Боите се поставят в чиния или плосък съд, но всяка поотделно върху квадратна подложка от филц (стара филцова шапка или друга плъстена материя). Парченцата филц поемат боята и се превръщат в своего рода тампони с различен цвят. Трябва да се оставя известно разстояние между отделните тампончета, за да не се получи преливаме и смесване на боите.
Щемпелът от картофа се прииска леко върху напоеното с боя тампонче и се пренася и притиска върху определеното на материята място или в безпорядък - по собствено усмотрение на този, който работи. За всеки отделен цвят трябва да се използва отделен щемпел, за да се получат чисти тонове.
Работата с картофените щемпели не трябва да се прекъсва, защото при по-продължително стоене те изсъхват и се свиват. Ако се работи с мотив с няколко цвята най-напред се отпечатва само единият цвят, след това вторият и т.н.
След кончателното завършване на печатането материята се оставя да изсъхне в продължение на около два часа, изглажда се най-напред от опаката страна, за да се стабилизира боята, а след това и от лицевата, като се избягва каквото и да е прегряване. При гладенето трябва да се съобразяваме с вида на материята и с нейното отнасяне към топлината.
Описаният начин на печатане може да се използва за декориране на завеси, пердета, покривки за маса, салфетки, кърпи идр.
Освен от картофи щемпелите за този начин на работа могат да се изработят и от коркови тапи. Те се използват за нанасяне на кръгли точковидни отпечатъци според това, каква е прясно, отрязаната им напречна повърхност.
Важна забележка. За да се повиши трайността на цветовете на обаrpeните с директни багрила памучни и ленени тъкани и тъканите от изкуствени коприни (вискоза и др.) по възлов батик А, Б, В и Г, последните могат да се заздравят съгласно указанията на рецепти № 194, 195, 196 и 197.

Подобни статии

Печатане на тъкани с плодове и плодови кори

Печатане на тъкани с плодове и плодови кори

Този начин на декориране се състои в нанасянето на една или повече фигурки върху дадена текстилна материя с помощта на плодове или зеленчуци...

Видове багрила

Видове багрила

По произход багрилата биват два вида: естествени и синтетични. За текстилната промишленост най-голямо значение имат синтетичните багрила, но...

Восъчен батик (рисуван батик)

Восъчен батик (рисуван батик)

При восъчния батик се работи със стопен чист пчелен восък, със смес от восък и парафин в СЪОТНОШЕНИЕ 3 части пчелен восък и 1 част парафин и...

Вълнени тъкани

Вълнени тъкани

Вълнените тъкани са меки и еластични на пипане. Поради това, че вълната е лош проводник на топлината, вълнените тъкани държат по-топло от др...

Рак

Рак

Рак Лечение: своевременно, упорито, цялостно Все още раковата болест се числи към заболяванията, от които се страхуваме най-многр. Вс...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

2511

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия