Още нещо за меда

Какви са лечебните дози мед за възрастни и деца?

Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. Той е най-полезен, ако се приема под формата на 12-13% -ен воден разтвор (една супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода) 3 пъти дневно, винаги 1,5-2 часа преди ядене. Всекидневната доза за възрастен човек е около 100 г, но най добре е тя да се определи от лекаря. Курсът на лечение с мед може да продължи до 2 месеца. На децата се дава 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, което представлява приблизително около 30г. По-големи дози мед пресищат организма и изтощават задстомашната жлеза.

Медът и кърмачетата.

Кърмачета, на които вместо захар се дава мед, бързо нарастват на тегло. В кръвта им се наблюдава повишено съдържание на хемоглобин и червени клетки, кръвни тъй като съдържащите се в меда желязо, мед и манган стимулират кръвотворната функция.

Какво трябва да знаем за цвета на меда?

Така нареченият манов мед, който пчелите събират от иглолистните породи дървета, е
по-тъмен на цвят, но също има лечебни свойства. Той е с пo-високо съдържание на минерални вещества. Тъмният горски мед е по-ефикасен от нектарния мед при някои бактериални инфекции и се употребява като предпазно средство срещу тях.

Какво е гликутилфактор на меда?

Тоза е биологично активно вещество, съдържащо се в меда, което улеснява усвояването на глюкозата от сърдечния мускул. Гликутилфакторът разширява коронарните артерии и понижава кръвното налягане Той не е от растителен произход и не се съдържа в нектара, отделян от цветовете на растенията - той се изработва от самите пчели.

Премахва ли медът действието на алкохола?

Датският лекар Ларсен е установил, че 125г мед, даден на пиян човек на два пъти с промеждутък от 30 мин, предизвиква изтрезняване. Обяснението се крие във високото съдържание на фруктоза в меда, която неутрализира действието на алкохола.

Кое увеличава лечебното действие на меда?

По-горе споменахме, че в меда се съдържат голям брой микроелементи. Чрез спектрален анализ в него са установени и микроелементи като берилий, олово, ванадин, цирконий и др. Съдържанието макар и на следи от тези вещества повишава значението на меда като диетичен и лечебен продукт.

Коя съставка на меда спомага за понижаване на кръвното налягане?

Известно е, че консумацията на чист пчелен мед спомага за понижаване на кръвното налягане. Чрез физични и химични методи учените са установили, че понижаването на кръвното налягане се дължи на веществото ацетилхолин, което се съдържа в меда.

Колко време се съхранява медът?

Зрелият мед в суха въздушна среда и в добре затворени съдове може да се съхранява неограничено време. В открит съд той поглъща влага от въздуха и ако е гъст, повърхността му се разводнява и започва да се вкисва. Ако обаче се отбере втечненият горен пласт, останалият под него мед е невредим и може да се използва.

Рецепта № 230-а. Медово масло
Смес от 60г чист пчелен мед и 40г прясно краве масло се загрява на водна баня до 40°С, като се бърка енергично. Сместа трябва да стане напълно гладка - медът и маслото да не се отделят, едно от друго. Държи се в хладилник. Медовото масло е изключително полезна храна за децата.

Рецепта № 231. Приготвяне на медовина
Медовината е слабо алкохолно питие, приготвяно от мед, вода и различни ароматни подправки.

В 10л мека вода се разтварят при бъркане 3,6кг мед, загрява се до кипене и се вари 1-2 часа, за да се унищожат съдържащите се в меда ензими. Горещият разтвор се прелива в чист ззакрит съд (буре) или емайлиран съд с плътно прилягащ капак (ако се налее в стъклена дамаджана тя ще се спука), вместимостта на който трябва да е приблизително с 3-4л по-голяма от количеството ма приготвения разтвор. Прибавят се корите на 1-2 лимона, 2г карамфил, 10-12г канела и накрая 3-4 лъжици пресен мед за подкваса. На съда се прикрепя ферментационна тапа (ферментатор) и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура (15-20 °С). Приблизително след около 7-8 седмици медовината става прозрачна (избистря се) и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани, които се пълнят догоре. Ферментационната тапа се оставя на втулката на дамаджаната и след 3-4 месеца готовата медовина се пълни в бутилки.

 

Подобни статии

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодовете са най-добрите източници на прости въглехидрати (захари). Те са и една от най-полезните групи храни въобще. Трябва да ги включите ...

Как да отслабнем с медена диета?

Как да отслабнем с медена диета?

Как да отслабнем с медена диета?Медът може да бъде отлично диетично средство: така уверяват последователите на една нова диета. Достатъчно е...

Нещо за содата за пиене (сода бикарбонат)

Нещо за содата за пиене (сода бикарбонат)

Някои хора, страдащи от гастрит с отделяне на киселини или от язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, употребяват сода бикарбонат, ...

Какво трябва да знаем за меда във восъчните пити

Какво трябва да знаем за меда във восъчните пити

Питите със запечатан в тях мед са ефикасно средство за лекуване на различни заболявания на дихателната система. Лечебни качества при това пр...

Избирането и покупката на парфюми онлайн също може да бъде нещо специално

Избирането и покупката на парфюми онлайн също може да бъде нещо специално

Сигурно мечтаете за 1 – 2 часа да се откъснете от рутинната динамика на ежедневието и да се поглезите с отпуснато, неангажиращо разглеждане ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

2272

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия