Още нещо за меда

Какви са лечебните дози мед за възрастни и деца?

Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. Той е най-полезен, ако се приема под формата на 12-13% -ен воден разтвор (една супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода) 3 пъти дневно, винаги 1,5-2 часа преди ядене. Всекидневната доза за възрастен човек е около 100 г, но най добре е тя да се определи от лекаря. Курсът на лечение с мед може да продължи до 2 месеца. На децата се дава 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, което представлява приблизително около 30г. По-големи дози мед пресищат организма и изтощават задстомашната жлеза.

Медът и кърмачетата.

Кърмачета, на които вместо захар се дава мед, бързо нарастват на тегло. В кръвта им се наблюдава повишено съдържание на хемоглобин и червени клетки, кръвни тъй като съдържащите се в меда желязо, мед и манган стимулират кръвотворната функция.

Какво трябва да знаем за цвета на меда?

Така нареченият манов мед, който пчелите събират от иглолистните породи дървета, е
по-тъмен на цвят, но също има лечебни свойства. Той е с пo-високо съдържание на минерални вещества. Тъмният горски мед е по-ефикасен от нектарния мед при някои бактериални инфекции и се употребява като предпазно средство срещу тях.

Какво е гликутилфактор на меда?

Тоза е биологично активно вещество, съдържащо се в меда, което улеснява усвояването на глюкозата от сърдечния мускул. Гликутилфакторът разширява коронарните артерии и понижава кръвното налягане Той не е от растителен произход и не се съдържа в нектара, отделян от цветовете на растенията - той се изработва от самите пчели.

Премахва ли медът действието на алкохола?

Датският лекар Ларсен е установил, че 125г мед, даден на пиян човек на два пъти с промеждутък от 30 мин, предизвиква изтрезняване. Обяснението се крие във високото съдържание на фруктоза в меда, която неутрализира действието на алкохола.

Кое увеличава лечебното действие на меда?

По-горе споменахме, че в меда се съдържат голям брой микроелементи. Чрез спектрален анализ в него са установени и микроелементи като берилий, олово, ванадин, цирконий и др. Съдържанието макар и на следи от тези вещества повишава значението на меда като диетичен и лечебен продукт.

Коя съставка на меда спомага за понижаване на кръвното налягане?

Известно е, че консумацията на чист пчелен мед спомага за понижаване на кръвното налягане. Чрез физични и химични методи учените са установили, че понижаването на кръвното налягане се дължи на веществото ацетилхолин, което се съдържа в меда.

Колко време се съхранява медът?

Зрелият мед в суха въздушна среда и в добре затворени съдове може да се съхранява неограничено време. В открит съд той поглъща влага от въздуха и ако е гъст, повърхността му се разводнява и започва да се вкисва. Ако обаче се отбере втечненият горен пласт, останалият под него мед е невредим и може да се използва.

Рецепта № 230-а. Медово масло
Смес от 60г чист пчелен мед и 40г прясно краве масло се загрява на водна баня до 40°С, като се бърка енергично. Сместа трябва да стане напълно гладка - медът и маслото да не се отделят, едно от друго. Държи се в хладилник. Медовото масло е изключително полезна храна за децата.

Рецепта № 231. Приготвяне на медовина
Медовината е слабо алкохолно питие, приготвяно от мед, вода и различни ароматни подправки.

В 10л мека вода се разтварят при бъркане 3,6кг мед, загрява се до кипене и се вари 1-2 часа, за да се унищожат съдържащите се в меда ензими. Горещият разтвор се прелива в чист ззакрит съд (буре) или емайлиран съд с плътно прилягащ капак (ако се налее в стъклена дамаджана тя ще се спука), вместимостта на който трябва да е приблизително с 3-4л по-голяма от количеството ма приготвения разтвор. Прибавят се корите на 1-2 лимона, 2г карамфил, 10-12г канела и накрая 3-4 лъжици пресен мед за подкваса. На съда се прикрепя ферментационна тапа (ферментатор) и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура (15-20 °С). Приблизително след около 7-8 седмици медовината става прозрачна (избистря се) и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани, които се пълнят догоре. Ферментационната тапа се оставя на втулката на дамаджаната и след 3-4 месеца готовата медовина се пълни в бутилки.

 

Подобни статии

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодовете са най-добрите източници на прости въглехидрати (захари). Те са и една от най-полезните групи храни въобще. Трябва да ги включите ...

Как да отслабнем с медена диета?

Как да отслабнем с медена диета?

Как да отслабнем с медена диета?Медът може да бъде отлично диетично средство: така уверяват последователите на една нова диета. Достатъчно е...

Нещо за содата за пиене (сода бикарбонат)

Нещо за содата за пиене (сода бикарбонат)

Някои хора, страдащи от гастрит с отделяне на киселини или от язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, употребяват сода бикарбонат, ...

Какво трябва да знаем за меда във восъчните пити

Какво трябва да знаем за меда във восъчните пити

Питите със запечатан в тях мед са ефикасно средство за лекуване на различни заболявания на дихателната система. Лечебни качества при това пр...

Наранявания на опорно-двигателния апарат

Наранявания на опорно-двигателния апарат

СЧУПВАНЕ Счупването представлява частично или пълно нарушение целостта на някоя кост, предизвикано от бързо действуваща сила. От значение...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

3017

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия