Отглеждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадници Елит

Отглеждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадници Елит

Отглеждане на Пауловнията (Paulownia) - www.пауловния.com

Пауловнията е дърво растящо и добре развиващо се при различни условия. Те растат в равнината, така и в планински райни.Добре се адаптиране към различни видове почва, особено богати на хумус.

Paulownia може да расте в най-различни климатични условия. Идеалната дневна температура за Paulownia е 24 ° C до 30 ° C, въпреки че някои видове могат да растат в температурни амплитуди от минус 22–25°С до +45°C! Нуждата  за вода е от едва 500 мм годишно до 2000 или 3000 мм годишно.
В първите една или две години те са способни да израстат на няколко метра височина.Листата на енергичните,добре отглеждани млади дървета може да нарасне до над 1 метър в диаметър. През последните години в Китай върху повече от 3 милиона хектара,между Пауловнията се садят пшеница, соя и други зърнени култури.Растежът при  Пауловнията е по-интензивен в средата до края на лятото. Растеж се забавя към края на есента като дървесината се втвърдява.При добро отглеждане в края на първата година след засаждането дръвчетата от Пауловния имат дълбока коренова система,с диаметър около 2.0 метра и около 3,0-4,0 метра височина.За три до пет години Пауловнията може да достигне ръст и размери,за които на други дървесни видове обикновено са им нужни 25 години.
Paulownia обича азот. Торене веднъж месечно е от съществено значение за да се гарантира бърз растеж на стъблото.
Препоръчва се торене както с изкуствени торове (слаба тор) така и оборски тор през първите няколко години.Наторява се през една или две години с изкуствен тор 20-10-10 азот,фосфор,калий или други подобни. В крайна сметка дървета ще израснат и корените ще проникнат дълбоко в почвата откъдето ще черпят хранителни вещества,а след окапването на листата,същите ще обогатят повърхността на почвата.
Paulownia е растение, което не толерира конкуренцията на плевелите в първите 1-2 години.
Препоръчваме косене на плантациите от Paulownia няколко пъти всяка година.Плевелите в непосредствена близост до дърветата също трябва да бъдат унищожавани.

Борба с плевелите е важен фактор за оцеляването и добрият растежа на младите фиданки от Пауловния.Конкурентната растителност (трева) трябва да бъде отстранявана около всяко дърво най-малко през първите две години.
Борба с плевелите- почвеното пръскането с хербициди при пауловнията е разрешена  до 8-10 седмици преди засаждането.Плевелите трябва да бъдат отстранени преди засаждане. Те се явяват конкуренти на дървото и черпят хранителни вещества и влага и забавят първоначалният растеж.Трябва да се внимава хербицидите да не попаднат върху стъблото на младите дървета,преди кората да се е втвърдила.
След израстването на дръвчетата и образуването на короната,слънчевата светлина намалява и елиминира нуждата от борба с плевелите.
Разсадници ЕЛИТ
https://www.пауловния.com
e-mail: razsadnik_elit@abv.bg
Gsm:0898 592660 , Tel:0745 61974

Подобни статии

Създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia)

Създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia)

Овощен разсадник ЕЛИТ - www.пауловния.com - При създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia) трябва да се вземат в предвит н...

Какво е Пауловния (Paulownia) - Разсадници Елит

Какво е Пауловния (Paulownia) - Разсадници Елит

Какво е Пауловния (Paulownia) - www.пауловния.comПауловнията (Paulownia),(сем. Scrophulariaceae) включва няколко бързорастящи видa с ценна д...

Резитба на пауловнията (Paulownia) - Разсадници ЕЛИТ

Резитба на пауловнията (Paulownia) - Разсадници ЕЛИТ

Резитба на пауловнията - www.пауловния.comПодрязването на пауловнията се състои в премахване на пъпки и странични клони с цел повишаване на ...

Предназначение на Пауловнията - Разсадник ЕЛИТ

Предназначение на Пауловнията - Разсадник ЕЛИТ

Предназначение на Пауловнията - www.пауловния.comПауловнията е едно от най-бързорастящи дървета в света,на което всяка една част се използва...

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадник ЕЛИТ

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадник ЕЛИТ

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадници ЕЛИТЗасаждането на Пауловнията не се отличава съществено от засаждането на другите видове ...

Овощен Разсадник Елит

Овощен Разсадник Елит

22 публикации

Публикувано
Публикувано

14.09.2011

Обновено
Обновено

17.10.2012

Прочетено
Прочетено

2694

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия