Резитба на пауловнията (Paulownia) - Разсадници ЕЛИТ

Резитба на пауловнията (Paulownia) - Разсадници ЕЛИТ

Резитба на пауловнията - www.пауловния.com

Подрязването на пауловнията се състои в премахване на пъпки и странични клони с цел повишаване на растежа и израстване на по-качествени стъбла.
Още след засаждането дървета се режат на 2-3 см над почвената повърхност. Това е задължително,ако пауловнията се използва за добив на дървесина.Младите дръвчета пауловния,а и всички други израстват точно под мястото на отреза и ако дървото (след саденето му) се отреже по-високо (80-90 см.) ще се получи изкривяване на стъблото,чепове, които ще влошат качеството на дървесината.Също така с по-силните (дълбоки) резитби се постига по-мощно стартиране и по-бързо израстване на фиданките пауловния.

Резитба на пауловнията през вегетацията.(Лятна резитба на пауловнията)
Важно е да се реже редовно,периодично приблизително на всеки 6-8 седмици по време на вегетация.Закъснението на резитбата води до бъдещи загуби на ценната дървесина тъй като пауловнията е силно растяща и развива големи клони и лакомци в кратък период от време.
Подрязването трябва да започне веднага след като дървото започне да развива лакомци (филизи).
В пазвите на страничните клонки има пъпки от който израстват филизи.
Премахването на тези пъпки или филизи,е добре да се извърши преди те да станат с дължина 5-6 см.тъй като те са по-лесни за отстраняване, и сгъстяването е сведено до минимум.Премахват се докато се постигане желаната височина на ствола.Подрязването и филизенето се извършва по няколко пъти,особено през първите 2-3 години.
При всички резитбените операции, най-малко 30 % от общата дължина на дървото (от върха надолу) не трябва да се реже.Винаги се поддържат най-малко 10-12 основни листа.
При резитба на клонките се внимава отрезът да е гладък,в противен случай ще отнеме повече време зарастването му и ще изложи дървото на гъбни инфекции за по-дълъг период,което може да доведе до намаляването на дървеният материал и влошаването на качеството му.Исползането на остри инструменти за бързо и чисто рязане е задължително.

Зимна резитба на пауловнията.
Подрязване през есенно-зимният период се препоръчва за по-старите дръвчета. След като дърветата влязат в покой и листата окапят (след падането на слана) е по-лесно да се идентифицират долните клони,които са били пропуснати по време на резитбите през вегетацията.

С две думи:
За получаване на изправено,гладко без чепове стъбло се изрязват периодично долните листа и се премахвт всички лакомци (филизи).Режат се до постигане на желаната височина на ствола.

Оборудване за резитба на дървета включват:
Обикновена лозарска ножица
Телескопична ножица
Обикновен трион
Телескопичен трион
Остър джобен нож (за първата година от растежът на дърветата)

============================
https://www.пауловния.com
e-mail: razsadnik_elit@abv.bg
Gsm:0898 592660 , Tel:0745 61974

Подобни статии

Създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia)

Създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia)

Овощен разсадник ЕЛИТ - www.пауловния.com - При създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia) трябва да се вземат в предвит н...

Отглеждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадници Елит

Отглеждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадници Елит

Отглеждане на Пауловнията (Paulownia) - www.пауловния.com Пауловнията е дърво растящо и добре развиващо се при различни условия. Те растат в...

Предназначение на Пауловнията - Разсадник ЕЛИТ

Предназначение на Пауловнията - Разсадник ЕЛИТ

Предназначение на Пауловнията - www.пауловния.comПауловнията е едно от най-бързорастящи дървета в света,на което всяка една част се използва...

Какво е Пауловния (Paulownia) - Разсадници Елит

Какво е Пауловния (Paulownia) - Разсадници Елит

Какво е Пауловния (Paulownia) - www.пауловния.comПауловнията (Paulownia),(сем. Scrophulariaceae) включва няколко бързорастящи видa с ценна д...

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадник ЕЛИТ

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадник ЕЛИТ

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадници ЕЛИТЗасаждането на Пауловнията не се отличава съществено от засаждането на другите видове ...

Овощен Разсадник Елит

Овощен Разсадник Елит

22 публикации

Публикувано
Публикувано

14.09.2011

Обновено
Обновено

17.10.2012

Прочетено
Прочетено

2602

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия