Как да удължите живота на вашия климатик?

Няколко съвета за поддръжа на климатичните системи в дома или офиса, които ще им осигурят дълготрайна и безпроблемна работа.

Кратка предистория

Първата модерна климатична система е разработена през 1902 г. Създадена, за да реши проблем с влажността в печатарска компания в Ню Йорк, където хартиените топове абсорбирали влага от горещия летен въздух и не позволявали наслояването на мастило.

Технологията прекарвала въздуха в сградата през охладени тръби и по този начин ограничавал съдържанието на влага в хартията. Ниската влажност донесла допълнителната полза от по-ниска температура на въздуха, и така се поставя началото на една нова технология.

Големият потенциал на откритието бързо му осигурява приложение в киносалони, магазини и складове и направил горещите летни месеци много по-приятни.

Когато климатиците се поддържат редовно, необходимостта от подмяната им може да бъде отложена с години!

Въпреки че не се използват ежедневно или по всяко време от годината, редовната проверка и поддръжка ще допринесат за по-дългия живот на вашата техника. Предлагаме Ви няколко препоръки за ефективна поддръжка на Вашите климатични системи.

Централните климатични системи изглеждат, че се нуждаят от много поддръжка, но ако следвате няколко основни съвета, няма да се налага да се обаждате на професионалист. Климатиците разполагат с два основни компонента – кондензатор и изпарител. Кондензаторът обикновено се намира извън дома, докато изпарителят е в помещението.

Преди да предприемете обслужване на кондензатора се уверете, че е на лесно достъпно място и че е изключен от електрическата мрежа. Безопасността е на първо място! И така:

  • Уверете, че се почиства редовно от всички натрупани отпадъци като листа, мръсотия трева, и прах;
  • Премахнете трева или растения, които могат да попречат на въздушния поток от вентилатора;
  • Почистете перките на вентилатора в кондензатора с помощта на мека четка, за да премахнете натрупаната мръсотия. Може да се наложи да премахнете защитната решетка, за да стигнете до вентилатора. Почистването трябва да бъде извършено внимателно, тъй като перките лесно могат да се изкривят.
  • През зимата или дъждовен сезон покрийте кондензатора с подходящ капак, подобен на този който е върху хладилника ви. Това ще предпази външното тяло от излишно омокряне и най-вече, от натрупване на лед. При нужда, укрепете капака с подходящ крепежен колан или ремък.
  • Почистете вътрешната страна на вашия изпарител с помощта на четка с твърд косъм. Внимавайте, да не повредите тръбните елементи вътре. Почистете и ваната под изпарителя. При изключително влажно време я проверявайте и почиствайте по-често, за да се намали развитието на мухъл и гъбички.

Фирма Т КЛИМА ЕООД ще ви предложи професионална консултация, сервиз и голям избор на модели, и ще ви помогне да направите най-правилния избор за вашите нужди за климатизация.

Подобни статии

Експертни съвети за избор на пердета

Експертни съвети за избор на пердета

Трябва да бъдат оценени критерии като цвят, тъкан, дължина и облицовка. Освен това е хубаво пердетата да бъдат съобразени с вече наличния де...

Как да открием най-добрите климатици във Варна

Как да открием най-добрите климатици във Варна

Насоки при покупка на климатик във Варна Консултации – първото нещо преди да тръгнете да купувате климатици е информирането. Това става най...

Майката - първият възпитател

Майката - първият възпитател

Възпитанието започва още в първите седмици след раждането и продължава през всички периоди на детската възраст. То трябва да бъде съобразено...

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

Много не е на хубаво

Много не е на хубаво

Първата ваша мисъл при вида на тази статия ще бъде ”Какво разбират някакви си специалисти по хранене от протеини и културизъм?”, затова тряб...

Анонимен

Анонимен

1 публикации

Публикувано
Публикувано

28.08.2015

Обновено
Обновено

28.08.2015

Прочетено
Прочетено

961

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия