Избелване на изделия от растителни влакна и техни смеси

Както преждите, така и суровите тъкани съдържат различни примеси, които се прибавят за улесняване на преденето или тъ-кането им. Тези примеси, а също и естествените багрила, които се съдържат в текстилните влакна, се отстраняват чрез избелване. С него се цели да се повиши качеството на преждите или тъканите, предназначени за употреба като бели материали, и да се осветли цветът на преждите и тъканите преди багренето им, особено в по-светли тонове. Избелването преди багренето дава възможност да се получат чисти и ярки тонове.

След многократно пране белите текстилни изделия често загубват първоначалната си белота, посивяват или стават жълте-никави. Изделията, които често се перат с перилни препарати, съдържащи оптически избелители, и се сушат на силно слънце, с течение на времето придобиват цветен оттенък.
Избелването на тъканите може да се извърши по естествен начин или с помощта на химически средства (избелители).

Избелване върху трева

За пожълтялото или придобило сивкав оттенък от дълго стоене или неправилно изпиране бельо най-доброто средство за избелването му е върху зелена трева.
След последното изплакване със студена вода прането се прос-тира още съвсем мокро, без да се извива, върху ниско окосена трева, огряна от слънцето. След като изсъхне достатъчно, отново се полива с помощта на лейка или маркуч с чиста вода. Това се повтаря няколко пъти. Избелването се дължи на действието на атмосферния кислород.Памучните и ленените тъкани се избелват много добре от слънцето. Достатъчно е да се простират на открито слънчево място.

Избелване с химически средства

Като средство за избелване могат да се използват следните химически вещества:
1. Белина (натриев хипохлорит). Продава се във вид на концентриран разтвор в шишета. Съхранява се в хладни и тъмни помещения, тъй като с течение на времето и от действието на светлината се разлага.
2. Кислородна вода (водороден прекис, перхидрол). Продава се под формата на воден разтвор, който съдържа от 3 до 30% водороден прекис. Тъй като кислородната вода проявява слабо кисела реакция, а за избелването трябва да се употребяват алкални разтвори, към нея се прибавя малко амоняк. В противен случай ефектът от избелването ще бъде незначителен. Кислородната вода се съхранява на тъмно или в бутилки от цветно стъкло. При продължително стоене тя се разлага.
3. Калиев перманганат. Представлява виолетово-черни кристали (продава се в аптеките). Водният му разтвор е с червено-виолетов цвят.
4. Белилна (хлорна) вар .Представлява бял прах. При продъл-жително стоене се разлага.

Рецепта № 17. Избелване на бельо с боров терпентин
Едно старо и безвредно средство за избелване на бельото е боровият терпентин.
Пет супени лъжици боров терпентин се поставят в 5 л вода, предназначена за последното изплакване на бельото. В получената опалесцираща емулсия бельото се оставя да престои една нощ, след което се изплаква с хладка вода и се суши на слънце.

Подобни статии

Избелване на вълнени и синтетични текстилни изделия

Избелване на вълнени и синтетични текстилни изделия

При домашни условия могат да се избелват само кремаво оцветени вълнени изделия. Използва се кислородна вода по дадената по-долу рецепта.Реце...

Кратки сведения за текстилните влакна

Кратки сведения за текстилните влакна

Според произхода им текстилните влакна се подразделят на две основни групи: естествени и химични.Естествените влакна от своя страна се подра...

Тъкани от синтетични влакна

Тъкани от синтетични влакна

Синтетичните влакна се характеризират с голямата си здравина на претриване в сравнение с естествените влакна. Тъканите и изделията, изработе...

Пране на памучни и ленени тъкани

Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не ...

Пране на текстилни изделия от синтетични влакна

Пране на текстилни изделия от синтетични влакна

При прането на текстилни изделия от синтетични влакна трябва да се има предвид следното.Синтетичните материи имат способността силно дa поем...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

1801

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия