Избелване на изделия от растителни влакна и техни смеси

Както преждите, така и суровите тъкани съдържат различни примеси, които се прибавят за улесняване на преденето или тъ-кането им. Тези примеси, а също и естествените багрила, които се съдържат в текстилните влакна, се отстраняват чрез избелване. С него се цели да се повиши качеството на преждите или тъканите, предназначени за употреба като бели материали, и да се осветли цветът на преждите и тъканите преди багренето им, особено в по-светли тонове. Избелването преди багренето дава възможност да се получат чисти и ярки тонове.

След многократно пране белите текстилни изделия често загубват първоначалната си белота, посивяват или стават жълте-никави. Изделията, които често се перат с перилни препарати, съдържащи оптически избелители, и се сушат на силно слънце, с течение на времето придобиват цветен оттенък.
Избелването на тъканите може да се извърши по естествен начин или с помощта на химически средства (избелители).

Избелване върху трева

За пожълтялото или придобило сивкав оттенък от дълго стоене или неправилно изпиране бельо най-доброто средство за избелването му е върху зелена трева.
След последното изплакване със студена вода прането се прос-тира още съвсем мокро, без да се извива, върху ниско окосена трева, огряна от слънцето. След като изсъхне достатъчно, отново се полива с помощта на лейка или маркуч с чиста вода. Това се повтаря няколко пъти. Избелването се дължи на действието на атмосферния кислород.Памучните и ленените тъкани се избелват много добре от слънцето. Достатъчно е да се простират на открито слънчево място.

Избелване с химически средства

Като средство за избелване могат да се използват следните химически вещества:
1. Белина (натриев хипохлорит). Продава се във вид на концентриран разтвор в шишета. Съхранява се в хладни и тъмни помещения, тъй като с течение на времето и от действието на светлината се разлага.
2. Кислородна вода (водороден прекис, перхидрол). Продава се под формата на воден разтвор, който съдържа от 3 до 30% водороден прекис. Тъй като кислородната вода проявява слабо кисела реакция, а за избелването трябва да се употребяват алкални разтвори, към нея се прибавя малко амоняк. В противен случай ефектът от избелването ще бъде незначителен. Кислородната вода се съхранява на тъмно или в бутилки от цветно стъкло. При продължително стоене тя се разлага.
3. Калиев перманганат. Представлява виолетово-черни кристали (продава се в аптеките). Водният му разтвор е с червено-виолетов цвят.
4. Белилна (хлорна) вар .Представлява бял прах. При продъл-жително стоене се разлага.

Рецепта № 17. Избелване на бельо с боров терпентин
Едно старо и безвредно средство за избелване на бельото е боровият терпентин.
Пет супени лъжици боров терпентин се поставят в 5 л вода, предназначена за последното изплакване на бельото. В получената опалесцираща емулсия бельото се оставя да престои една нощ, след което се изплаква с хладка вода и се суши на слънце.

Подобни статии

Пране на памучни и ленени тъкани

Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не ...

Пребоядисване на цветни материали

Пребоядисване на цветни материали

  Предварителна подготовка Всичко казано за предварителната подготовка при багренето на бели материали (пране, изплакване и изваряван...

Лакиране и полиране

Лакиране и полиране

Чрез лакиране и полиране дървените плоскости придобиват особено красив блясък и се предпазват от атмосферни влияния. Лакове и лакови бои &...

Кратки сведения за текстилните влакна

Кратки сведения за текстилните влакна

Според произхода им текстилните влакна се подразделят на две основни групи: естествени и химични.Естествените влакна от своя страна се подра...

Памучни и ленени тъкани

Памучни и ленени тъкани

Памучните тъкани на пипане са меки и топли, особено когато не са колосани (апретирани). Те се цепят лесно и нишката им е равномерна. Поради ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

1926

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия