Злополуки в детска възраст

Характерна за нашия бит злополука е и з г а р я н е т о. То бе често в миналото, но се среща все още в наши дни. Опасните изгаряния, които могат да застрашат живота на детето, се получават при заливане с вряла вода или горещо ядене. Тежки са и изгарянията при запалване на дрехите, ако детето си играе с огън.
При най-леката степен на изгаряне кожата е силно зачервена и болезнена, при втората степен се образуват мехури, пълни с бистра течност, при третата има умъртвяване на цялата кожа, а при най-тежката четвърта степен - даже и на подлежащите меки тъкани. Изгарянето на повече от 25% от кожата застрашава живота на пострадалото. Затова е важно да се знае, че кожата на един горен крайник представлява около 9 % от кожната повърхност, на долен крайник - до 15 %, а на тялото отпред - 18%, на гърба - също 18%. Изгорените места сн силно болезнени. При обширни изгаряния състоянието на детето е тежко, съзнанието може да е помрачено.
Какво трябва да предприемете при изгаряне? Най-важното - никава паника, а хладнокръвни и бързи действия. Ако дрехите на детето горят, загърнете го веднага в одеяло, за да прекратите достъпа на въздух и така да изгасите огъня. При заливане с вряла течност или падане в съд с вряла
течност веднага полейте изгорените места със студена вода. После ги покрийте с чиста марля или кърпа, напоена със спирт. Ако има изгаряне и пo тялото, не се опитвайте да сваляте дрехите на пострадалото, нито да пукате образуваните мехури. Осигурете възможно най-бърз транспорт до близката болница.
При дълбоките изгаряния заздравяването е бавно, често с образуване на големи загрозяващи белези, които по-късно може да се наложи да бъдат премахнати по оперативен начин.

Удар от електрически ток

 

Малкият палавник бърка с отвертка, с фиба или друг метален предмет в електрическия контакт. Или пък се заема като татко да поправи котлона, печката или пералнята. Изведнъж чувате писък и виждате детето неподвижно на пода или все още да се гърчи под действието на електрическия ток. Нямате никакво време за колебания и умуване. Трябва веднага да прекъснете действието на тока. Със сука дреха или одеяло обхванете ръката или цялото дете и го отдръпнете от контакта. Ако липсва дишане, започнете веднага изкуствено дишане «уста в уста». Ако след 2-3 минути не се появи самостоятелно дишане започнете сърдечен ма-саж чрез резки тласъци с длан върху сърдечната област. През това време друг член на семейството трябва да се обади на Бърза помощ или да осигури транспорт до най-близката болница. Лекарска помощ е нужна дори и след като сте успели да изведете пострадалото от шока.

Топлинен и слънчев удар

 

Няма принципна разлика между тези две увреждания. И в двата случая се стига до претопляна на организма в резултат на нарушено равновесие между производството на топлина, нейното излъчване и допълнителното й внасяне чрез въздействието на прякото слънчево облъчване или от температурата на околния въздух. Най-честа жертва на претопляне са бебетата и малките деца по време на летните горещини. За това допринасят претрупването с много пелени и дрехи, държането на детето в лека кола или във влак без да се осъществява проветряване. При сърдечен удар има и пряко въздействие на слънчевите лъчи върху главата, ако де-тето няма светлоотразяваща шапка. Претопляне може да се получи и през зимата, ако бебето се отглежда в стая с температура над 26-28 градуса.
Отначало детето става неспокойно, възбудено, температурата му се повишава, а след това се отпуска, може и да загуби съзнание. Възможни са гърчове. Най-лошо става, когато неопитната, майка неправилно реши, че детето е „простудено" и добави още дрехи - вместо подобрение следва бързо влошаване на състоянието.
Най-правилното поведение в такива случаи е следното: Детето се настанява в прохладна стая, а на полето - под сянката на
дърво. Съблича се голо, обвива се в мокри чаршафи или кърпи, на главата му се поставя мехур с лед или студени мокри кърпи. Тези охлаждащи процедури трябва да продължат, докато температурата на детето спадне до 38 градуса. За бебета е препоръчително да се направи хладка баня. На пострадалото се дава да пие обилно вода и се подготвя за отвеждане при лекар.

Удавяне

 

То също е характерно за нашия бит злополука. Удавят се предимно големи деца, които смятат, че вече знаят да плуват и отиват без придружител да се къпят в река, язовир или друг воден басейн. Малкото дете може да се удави в открития кладенец на двора, но също така и в някой голям съд за вода. Най-тежки са удавянията в помийни ями и ями за вар, защото в тези случаи в дихателните пътища навлизат замърсени води от варов разтвор. Могат да се удавят и деца, които умеят да плуват добре, ако влязат затоплени в студена вода, при което получават спазми на мускулите, изпадат в силна уплаха и не намират начин да се измъкнат от бедата. Навлизането на водата в дихателните пътища прекратява достъпа на кислород в алвеолите. Скоро настъпва загуба на съзнанието и ако пострадалото не бъде извадено от водата, само след няколко минути спира и сърдечната дейност.
Ефикасна помощ може да се окаже само ако детето бъде извадено до 6-7 минути след злополуката, когато все още може да се възстанови дишането. След изваждането възрастният хваща детето за краката и го завърта в кръг около себе си няколко пъти, за да може водата да напусне дихателните пътища. След това детето се оставя на коленете на оказващия помощ надолу с главата, като с ръце се упражнява силен натиск върху гръдния кош на тласъци. Тези процедури, целящи да изгонят водата от дихателните пътиша, продължават до една минута. След това се започва изкуствено дишане уста в уста, като едновременно с това се прави и сърдечен масаж. При наличие на признаци на живот - единични дихателни движения, потрепвания на мускули в сърдечна дейност, опитите за съживяване продължават цял час. През това време някой търси транспорт до болница или лекарски пункт или пък за довеждане на лекар на местопроизшествието. Осигурява се затопляне на детето.

Задушаване

Жертва на задушаване са предимно бебетата в първите месеци. То може да се дължи на запушване на дихателните пътища на детето от завивките, на обръщане на детето с лице върху възглавницата. За съжаление нерядко бебето се задушава в леглото на своята майка, която го е поела за кърмене през нощта. Заспиването на майката се оказва фатално - жалкото бебе не може да отстрани майчината гръд и бива задушено. Обикновено злополуката се открива едва на сутринта. Помощ би могло да се окаже само ако злополуката се разбере до няколко минути. Съживяването се провежда чрез пляскане на тялото и ощипвания на кожата за предизвикване на дишане. Ако то не последва, започва се изкуствено дишане уста в уста. Майките не бива да си позволяват да кърмят малкото бебе в леглото си през нощта. Освен това малките бебета не трябва да се завиват през глава.
В наши дни децата са застрашени и от един друг начин на задушаване. По време на игра те нахлузват върху главата си прозрачните пластмасови пликове и торби. Това може да се окаже фатално: прекъсва се достъпът на въздух до лицето, което води до кислороден глад, замайване и загуба на съзнание. Ако възрастен не свали торбата от главата на детето, то може да загине само за броени минути. Родителите трябва да предупреждават децата си за тези опасности и да не оставят пластмасовите пликове и торби на места, достъпни за малките деца. За опазване от злополуки:
1. Не претрупвайте децата и особено бебетата с много дрехи по време на летните горещини, не ги излагайте продължително на прякото действие на палещите слънчеви лъчи, давайте им вода.
2. Не оставяйте малкото дете само в кухнята, където го грози опасност от нараняване, изгаряне, удар от електрически ток, отравяне.
3. Обезопасявайте електрическите контакти в жилището със специалните пластмасови обезопасители.
4. Не оставяйте на достъпни за малките деца места ножове, ножици, кибрит, запалки, свещи и др.
5. Не оставяйте малкото, дете само в стая с отворен прозорец. Съвременните прозорци са ниски и детето лесно може да се прехвърли.
6. Не оставяйте на двора или в градината открит кладенец, варница, помийна яма, варел с вода.
7. Не пускайте малките деца сами на улицата. Когато вървите с детето по тротоара, дръжте го за ръка, като вие бъдете винаги откъм платното на улицата.
8. Напътствайте големите деца и не им разрешавайте да се къпят сами без възрастен придружител в река, в басейн и особено в язовир.

Подобни статии

Злополуки и отравяния в детска възраст

Злополуки и отравяния в детска възраст

Научно-техническият прогрес донесе на човечеството много блага и улеснения в ежедневния живот. В същото време обаче тези придобивки крият оп...

Долекарска първа помощ на детето

Долекарска първа помощ на детето

При някои заболявания, болестни състояния и злополуки се налага тавата помощ да се окаже от някой от близките на детето, даже и от случаен ч...

Захарен диабет в детска възраст

Захарен диабет в детска възраст

Захарният диабет (захарна болест) е хронично, дълготрайно заболяване, което се характеризира с нарушения във въглехидратната обмяна, както и...

Наследствени болести в детска възраст

Наследствени болести в детска възраст

Медицинската генетика, която изучава сложните закони за предаването на наследствените признаци и наследствените болести, в последните години...

Отравяния в детска възраст

Отравяния в детска възраст

Децата се отравят около 10 пъти по-често, отколкото възрастните. Най-честа жертва на отравяне са малките палавници на възраст от 1 до 5 годи...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

3135

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия