Запек у децата

Някои здрави деца се изхождат по 2 дори 3 пъти дневно, а други - по един път на 2-3 дни. За запек говорим, когато децата се изхождат по един път през повече от 2 дни и когато изпражненията са много твърди, сухи и често пъти приличат на шикалки, а изхождането е съпроводено с болезнени оплаквания. Изхождането на меки и кашести изпражнения през 2 дни не е запек. Количеството и видът на изпражненията много зависят от приетата храна и от придобития ритмичен навик за волево изхождане по голяма нужда в определен час на денонощието. Този навик се изгражда към 2-3-годишна възраст.
Родителите трябва да могат да отговарят на следните въпроси на лекаря при запек на детето: от кога се е появил запекът, какъв е видът на изпражненията, каква е ежедневната храна на детето, болезнено ли е изхождането и най-вече има ли някой от семейството, който също да е имал дълготраен запек.

Най - чести причини за запек

 

Първата от тях, е неправилният и еднообразен режим на хранене. Естествено хранените деца рядко получават запек. Техните изпражнения са кашави и имат златисто-жълт цвят и леко кисел мирис. И ако у тях се появи запек, той е свързан със запек у майката, при което се налага да бъде внесена промяна в хранителния й режим. Изкуствено хранените бебета често имат запек. При тях изпражненията са сухи, твърди, сивкавобелезникави и наподобяват хума. В подобни случаи лекарят може да посъветва да се дава кисело мляко с повече захар (8г на 100 см3 мляко), а също, ако възрастта на детето позволява, да се дават зеленчукови пюрета или зеленчукови и плодови сокове и пресни плодови пюрета. В редки случаи могат да се използват глицеринови свещи и крайно рядко внимателно да се вкарва в ануса намазаният с вазелин тънък край на термометъра. Крайно рядко да се прибягва към даване на очистителни, и то само по съвет на лекаря.
При 2-3-годишни деца дълготраен запек може да се получи при продължително даване на еднообразна храна (мляко, млечни продукти, яйца, месо), която не съдържа целулоза, нормален възбудител на перисталтиката на червата. Най-често децата с упорит запек малко се движат и водят седящ живот. Те дълго време стоят неподвижни пред телевизора или до масата. Мускулите им са с намален тонус, лениви са и техните черва. В много, случаи тези деца са капризни и флегматични. Родителите много пъти погрешно лекуват този запек с даването на очистителни, при което запекът още повече се засилва. В тези случаи, не се препоръчва често да се правят клизми. Най-добър резултат се получава, ако се внесе промяна в режима на храненето, като постепенно се увеличи даването на богата на целулоза храна -домати, чушки, лук, лютеница, зелени салати, зеле и зеленчукови пюрета, мармалад от сливи, сини сливи, круши, тиква, сладко от рози и много други подобни храни. Тези храни трябва да станат постоянни в менюто на детето.
Стремете се да не наказвате детето и да не фиксирате неговото внимание върху измъчващия го запек, защото това може да породи у него хипохондрични чувства. Създавайте му бодро настроение и увереност, че то само ще се научи да ходи спонтанно по голяма нужда. В определени часове на деня го поставяйте за 5-10 минути на гърнето или в тоалетната. За стимулиране перисталтиката на червата се препоръчва до 2-3 пъти дневно да се правят леки кръгообразни масажи на корема (в посока на часовниковата стрелка). Осигурете също така повече движения и физкултурни упражнения за укрепване на коремните мускули.

Временен запек

 

Това е проява, която съпътства по-продължителни заболявания с повишена температура и постоянен режим на легло. Добре е да се знае, че много болести, които протичат с намален апетит и общо неразположение, често се отразяват върху работата на червата. Затова очистителни и клизми трябва да се правят само по съвета на лекаря. Временен запек може да се получи и про силни изпотявания, при държане на детето в много топла стая и при недостатъчно поемане на течности.
При постъпване в ясла, детска градина или болница, ако не се дадат сведения за навиците на детето за ходене по голяма нужда, също може да се получи временен запек, свързан със страх у детето от непознатите условия за изпълнение на тази важна функция.
При упорит запек и силно напъване могат да се получат цепнатини (рагади) на ануса. Тези рагади трудно оздравяват и ходенето по голяма нужда е болезнено, което усилва запека. Същата роля играят хемороиди, сърбеж и други възпаления около ануса, след излекуването на които се премахва и запекът.
Неприятни преживявания (страх, гняв, принудително поставяне на гърне, семейни конфликти и др.) също могат да доведат до поява на временен запек. С нервни напрежение често е свързан и т.нар. спастичен запек, като при него изпражненията са във вид на топчета или шикалки, а около тях може да има малко слуз. И тук диетичното хранене и отстраняването на нервното напрежение води до подобряване на запека.

Редки форми на упорит запек

 

Такива форми на запек са свързани с аномалии в строежа и инервацията на дебелото черво, които водят до забавено изпразване на червата до многодневно задържане на изпражнениятаи понякога до невъзможност детето само да се изходи в продължение на много дни. Изпражненията в такива случаи са много големи, твърди и наподобяват тези на възрастен човек. Дебелото черво се разширява и коремът е уголемен, а същевременно детето е слабо. Дефекацията се осъществява с голяма мъка и често се налага да се правят клизми. В подобни случаи е крайно необходимо да се търси консултация от компетентен лекар, който може да даде съвет за навременно хирургично лечение.

Отражение на запека върху общото състояние на детето

 

Краткотрайният запек не дава забележими отражения върху общото състояние на детето. Той обаче може да бъде съпроводен с колики и лека напрегнатост на детето, на което постоянно се натяква за ходене по голяма нужда.
Дълготрайният запек дава отражение върху настроението и вида на детето. Това е свързано с бавна интоксикация, която се причинява от гнилостната ферментация на червата. Дори може да се появи лека анемия, апетитът става капризен и намален. Честите коремни болки създават хипохондрично настроение и неврастенични оплаквания.
Родителите трябва по-внимателно да се отнасят с децата, страдащи от дълготраен запек. Необходимо е да търсят компетентна лекарска помощ и да не прибягват до непредписано от лекар лекарство или диетичен режим.

Етикети

запек, децата

Подобни статии

Отравяне

Отравяне

В зависимост от това, по какъв път е постъпила отровата в организма, отравянията биват хранителни и нехранителни. При хранителните отравяни...

Затлъстяване

Затлъстяване

Приема се, че над 30% от възрастните хора в цивилизованите страни са с наднормено тегло. Този процент се увеличава чувствително при хората н...

Витамини

Витамини

Витамините наред с белтъчините, мазнините, въглехидратите и солите спадат към незаменимите съставки на храната. Те са познати сравнително не...

Когато детето се оплаква от болка

Когато детето се оплаква от болка

Болката е често оплакване при детските заболявания. Нерядко и лекарят е затруднен при установяването на нейната истинска причина. През отдел...

Детето повръща

Детето повръща

Рядко се срещат деца, които никога не са повръщали. Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е склонността към повръщане. Най-често това...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.06.2009

Обновено
Обновено

06.06.2009

Прочетено
Прочетено

12676

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия