Грижи за обувките

Доброто състояние на краката зависи до голяма степен от обув-ките. За да бъдат поддържани добре, преди всичко обувките трябва да се съхраняват на проветриво място в специално пригодено шкафче. Те трябва да се прибират в шкафчето много добре почистени. Някои домакини ги предпазват от вредното действие на праха, като ги поставят в „калъфи" от стари износени дамски чорапи.

За да запазят добрата си форма и след дълга употреба, когато не се носят, обувките трябва да се държат изпънати в калъпи или с опъвалки. Ако не разполагате с такива, запълвайте плътно пред-ниците им с вестникарска хартия, за да запазите кожата им от наб-ръчкване и напукване. Номерът на калъпа или на опъвалката трябва да съответства на номера на обувките, за да не се разтегнат преко-мерно.

Мокрите обувки трябва да се почистват и веднага да се запълват със смачкана вестникарска хартия. Те не трябва да се оставят да съхнат до гореща печка или радиатори, а само на проветриво и сухо място.

Обувките трябва да се държат на проветриво място
Обувките трябва да се държат на проветриво място

За поддържането на обувките да се употребява само качествена боя или крем за обувки, тъй като от тях до голяма степен зависи еластичността и здравината на кожата.
За черните и за по-светлите обувки се употребяват отделни четки, които от време на време трябва да се почистват с амонячен разтвор. За излъскване могат дa се използват парчета от кадифе или фланела.
Боята или кремът за обувки трябва да се нанасят върху кожата на тънък пласт.
Много замърсените светли кожени обувки могат внимателно да се измият със средно силен разтвор от сапун или перилен препарат и след това да се изплакнат с вода (да се внимава водата да не прониква във вътрешността на обувките). След измиването обувките веднага се изпъват, оставят се да изсъхнат и се намазват с боя.
Кремът или боята за обувки трябва да се държат плътно затворени. Ако са засъхнали, могат да се възстановят, като им се прибави малко боров или минерален терпентин.
Лачените обувки не трябва да се носят всеки ден! В резултат на специалната обработка на кожите те са със силно ограничена способност да пропускат влагата. Ето защо за лятото или при повишена потливост на краката те не са подходящи. Не се препоръч-ват лачени обувки и на страдащите от полиартрити или гьбични заболявания по краката. Добре е преди обуването им ходилата да се посипват с талк или детска пудра.
Лачените обувки не трябва да се носят и зимно време, защото при ниска температура стават твърди и започват да се лющят.
Замърсените лачени обувки е достатъчно да се изтрият леко с бархетно или фланелено парче плат. За да не се напуква лакът, обувките трябва от време на време да се намазват леко с рициново масло, като 10-15 мин. след намазването се изтриват съвсем леко с фланелено парче.
Лачените обувки трябва да се съхраняват изпънати на калъпи или плътно запълнени с памучна материя или вестникарска хартия. Трябва да се следи в горещо време да не се допират една до друга. Най-добре е да се завиват поотделно в мека текстилна материя.
Потъмнелите лачени обувки могат да възвърнат гланца си, ако се натрият със сок от кромид лук.
Обувките от изкуствена кожа (полимерни материали) не се препоръчва да се носят от хора, страдащи от разширени вени, тромбофлебити, кожни възпаления и кожни алергични заболявания.

Подобни статии

Гимнастика по време на бременността

Гимнастика по време на бременността

Природата е създала жената, за да дава живот, да бъде майка. Да, това е с нищо несравнимо чудо - да родиш човек! Но често се случва и така:...

Спортно значи съвременно

Спортно значи съвременно

Модата и начинът на живот Какви ли не гневни думи са казвани по адрес на модата! Тя е и капризна, и лекомислена, и деспотична, и неразумна....

Роля на родителите в отглеждането на децата

Роля на родителите в отглеждането на децата

Имайте доверие в себе си Вие знаете повече, отколкото предполагате. Скоро ще имате бебе. Може би вече го имате. Вие сте щастливи и развълну...

Развитие на вашето бебе

Развитие на вашето бебе

То повтаря цялата история на човешкото развитие. Няма нищо по-увлекателно от това да наблюдавате растежа и развитието на детето. Отначало ви...

Винаги четете етикетите на дрехите, обувките и аксесоарите

Винаги четете етикетите на дрехите, обувките и аксесоарите

Не прекалявайте със залагането на сигурно, ако искате да сте в синхрон с модата на Пролет-Лято 2016г. Включете в ежедневния си аутфит към кл...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

4713

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия