Борба срещу мравките

Нахлуването на мравките в домовете или в складовете за хранителни продукти може да причини големи загуби.

За да се предпазят or мравки, всички продукти трябва да се съхраняват плътно затворени.
Ако мравките проникнат в жилището през вратите ИЛИ прозорците, пътищата им трябва всекидневно да се посипват със ситно натрошени дървени въглища. Мравките не понасят миризмата на терпентин, тютюневия дим, а също и миризмата от листата на доматите и магданоза.
В жилищата се заселват т. нар. червеникави мравки. Tе са много подвижни и лесно пропълзяват по тръбите иа канализационните и отоплителните инсталации, по електропроводите, през пукнатините в стените на домовете. Тъй като пълзят по различни отпадъци и нечистотии, могат да станат механически преносители на остри стомашно-чревни заболявания.
Мравките могат да се изтребят с помощта на хранителни примамки, съдържащи боракс.

Рецепта № 293. Сладка примамка за мравки
В две и половина супени лъжици гореща вода се разтварят 1 лъжица захар и 1/3 чаена лъжичка боракс. Към охладения разтвор се прибавя 1 чаена лъжичка мед. След около една седмица примамката започва да ферментира, поради което трябва да се подмени с нова.
Рецеппа № 294. Сладка примамка за мравки (втори вариант)
Към 1 супена лъжица гореща вода се прибавят 2 ЧАЕНИ лъжички глицерин. 1 1/2 супена лъжица захар, 1/3 чаена лъжичка боракс и 1 чаена лъжичка мед. Получената смес се разбърква на слаб огън до пълното разтваряне на захарта и боракса. Тази примамка не се разваля и не изсъхва в продължение на няколко месеца.
Рецепта № 295. Месна примамка за мравки

Две супени лъжици смляно месо се смесват с ½ чаена лъжичка ситно стрит боракс. Количеството на боракса не трябва да се увеличава, тъй като той трябва да действа смъртоносно върху мравките-работнички едва след като те пренесат примамката в мравуняка и нахранят с нея цялото „семейство".
Ако мравките се появят не в едно, а в няколко жилища, необходимо е да се предприеме едновременното им унищожаване във всеки дом. За тази цел трябва да се потърси съдействието на съответните органи за дезинсекция на домовете.
• Бирената мая е ефикасно средство за унищожаване на мравките. От нея се приготвя паста, към която се прибавя малко пчелен мед.
• Миризмата на слънчогледовото масло прогонва мравките. За да не навлязат в хранителните продукти, краищата на съдовете, в които се съхраняват продуктите, трябва да се намажат със слънчогледово масло.
• Миризмата от орехови листа, на листа от бъз, от джоджен и от пелин също прогонва мравките.

 

Подобни статии

Борба срещу хлебарките

Борба срещу хлебарките

В жилището се срещат два вида хлебарки: кафяви и черни. Те обитават предимно тъмните места в помещенията, первазите, цепнатините по подовете...

Борба срещу мухите

Борба срещу мухите

Познати са много видове мухи, но най-разпространени са домашните. В гниещи отпадъци, гнили плодове и др. мухите снасят наведнаж голям брой я...

Борба срещу бълхите

Борба срещу бълхите

Бълхите паразитират върху кожата на говедата, в козината на котките и кучетата, но яйцата си снасят в пукнатините по подовете, в праха, пясъ...

Борба срещу дървениците

Борба срещу дървениците

Дървениците се развъждат на затулени топли места, недостъпни за светлина и чист въздух. Това са най - вече пукнатини и дупки в стените, прол...

Борба срещу комарите

Борба срещу комарите

Комарите се развъждат обикновено във влажни места, близо до блатата, големи реки, мочурища и езера. Не понасят миризмата на оцет, камфора и ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

5056

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия