Болести на жлезите с вътрешна секреция при детето

Ендокринната система се състои от няколко жлези с вътрешна секреция (ендокринни жлези). Вътрешна секреция означава, че произведените вещества (хормони) постъпват в кръвта, а не се изливат в някои кухини на тялото. Жлезите с вътрешна секреция са: хипофиза, щитовидна жлеза, надбъбречни жлези, околощитовидни (паращитовидни) жлези, полови жлези, панкреас (задстомашна жлеза) и тимус. Всяка една от тези жлези произвежда по няколко хормона - химични съединения със сложен състав и висока биологична активност. Те се секретират в минимални количества и стигат до специализирани клетки в органите, където упражняват своето действие. Всеки хормон действа само върху определени клетки. За да «познаят» своя хормон, клетките имат специални белтъчни молекули, наречени рецептори, които хващат хормона в сложната смес от различни хормони и други вещества, разтворени в кръвта. По принципа на «ключ-ключалка» определени хормони се свързват с определени рецептори и заедно проникват в ядрото на клетката, където се извършват сложни процеси, за да се образуват белтъчни вещества, необходими за поддържане на сложните физиологични процеси в организма.
Хипоталамусът произвежда хормони, които регулират освобождаването на хормоните на хипофизата. Освен това хипоталамусът произвежда хормон, наречен антидиуретичен (вазопресин), който играе важна роля в обмяната на водата в организма, и окситоцин, хормон с влияние върху родовата дейност на жената.
Под влиянието на хипоталамуса хипофизата произвежда и изпраща до периферните жлези с вътрешна секреция специфични хормони. Тя е «главен диригент» на ендокринната система. Освен това хипофизата отделя растежен хормон, който е отговорен за обмяната на белтъците, мазнините и въглехидратите, за растежа на целия организъм, както и на отделните тъкани и органи. Хипофизата произвежда и хормона пролактин, който участва в образуването и секрецията на мляко в гръдните жлези.
Щитовидната жлеза отделя три хормона: тироксин, трийодтиронин и калцитонин. Първите два хормона имат важно значение за обмяната на веществата и за поддържането на нормалната вътрешна среда на организма. Под тяхното влияние органите и цялото тяло нарастват, узряват и се развиват костите, развива се мозъкът. Калцитонинът играе роля в обмяната на калция в организма, един елемент, който има важно значение за живота.
Паращитовидните жлези представляват 4 малки телца, разположени около щитовидната жлеза. Техният хормон, наречен паратхормон, участва в обмяната на калция и фосфора и осигурява целостта и растежа на костите.
Тимусът е разположен зад гръдната кост и е относително най-голям в кърмаческата и детската възраст. След пубертета обикновено той намалява силно. Произвежда няколко хормона, които участват в имунните процеси.
Надбъбречните жлези имат голямо значение за живия огранизъм. Без техните хормони животът е невъзможен. Хормоните на надбъбречните жлези, които са много на брой (над 40), участват в редица важни процеси: в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините, в обмяната на водата и солите (натрий, хлор, калий), в поддържане на артериалното налягане, в приспособяването на организма към промените във външната среда и при стресови състояния.
Задстомашната жлеза (панкреас) произвежда 2 хормона: инсулин и глюкагон които във взаимодействие помежду си се грижат за обмяната на захарта в организма, но участват и в белтъчната и мастната обмяна.
Половите жлези произвеждат в съответтния пол мъжките или женските полови хормони. Под тяхното влияние се оформят външните полови органи още през време на вътреутробния живот. Те регулират сексуалното узряване и оплодителната способност на организма чрез производството на яйцеклетки в женския организъм и сперматозоиди в мъжкия.
В общи линии заболяванията на ендокринните жлези могат да се разделят на 3 главни групи: заболявания, свързани с намалена продукция на хормони; заболявания, свързани със свръхпродукция на хормони; и заболявания, при които има нормална или даже повишена продукция на хормони, но липсват рецептори в съответните клетки, което дава клиничната картина на намалена продукция на хормони.
Освен това заболяванията могат да се развият на различни нива: уврежданията могат да засегнат хипоталамуса, хипофизата, периферните ендокринни жлези или пък рецепторите.

Подобни статии

Повишено артериално налягане (хипертония) при детето

Повишено артериално налягане (хипертония) при детето

У децата това заболяване се среща рядко, но неговата честота през последните години се увеличава. Причините за хипертонията са различни: бъб...

Алергия и алергични болести по кожата

Алергия и алергични болести по кожата

Алергичните болести са едни от най-разпространените в света. Смята се, че 10—20% от населението страда от едно или друго алергично заболяван...

Ниски деца

Ниски деца

Ниски са децата, чийто ръст е под долната граница на нормата.Причините за изоставането в растежа са много и разнообразни. Най-често се среща...

Фактори, влияещи върху телесното развитие на детето

Фактори, влияещи върху телесното развитие на детето

Когато ще се опитате да дадете собствена оценка за физическото развитие на вашето дете, следва да имате предвид следните обстоятелства:Момче...

Психично развитие и психо-социални проблеми на пубертета

Психично развитие и психо-социални проблеми на пубертета

Промените, които настъпват във функциите на нервната система, ссобеностите в психичното пубертетно съзряване и в емоционалния живот са така ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

2233

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия