Баба и дядо

За ролята на баба и дядо като възпитатели се водят дискусии. Много от младите съпружески двойки оспорват годността на бабите да гледат и възпитават деца, защото прилагат «остарели» възпитателни методи и често разглезват децата. Жизненият опит обаче показва, че помощта на бабите не бива прибързано да се пренебрегва, а трябва грижливо да се подобрява и осъвременява. При трудни положения много от родителите ни заявяват: «Без баби накъде?»
На вас, майките, нерядко ще се наложи за по-кратко или по-дълго време да се разделите с детето. Вие търсите жена, която да ви замени. Бабата и дядото често пъти са най-подходящи. Желателно е между вас, майките, и бабите да има дружески, сърдечни отношения. На бабата или на другото лице, което ще отглежда вашето дете, е крайно необходимо да се дадат подробни наставления за досегашния и за бъдещия възпитателен режим на детето, за особеностите на неговия характер. Също така препоръчайте да не се правят големи промени във възпитанието и отглеждането на детето и да се наблюдава внимателно как понася промяната. Предпочитайте една от бабите, а не двете баби. По-добре е да изберете по-спокойната, сърдечна и привързана към детето баба, а не много знаещата и строга баба.
Въпросът за ролята на бабите при отглеждането на децата в дома (вт.нар. домашни «бабини ясли») беше поставен на обсъждане във в. «Литературная газета» през 1979 г. Изводът от тези осъждания е в полза на домашните «бабини ясли», които в нашия бит все още ще продължават да съществуват редом с обикновените детски ясли.
Взаимовръзката между поколенията и специално сърдечната връзка между прародителите (баба, дядо) и внуците е характерна особеност в бита на славянските народи. Чрез тази сърдечна връзка се осъществява и най-здравата приемственост между поколенията. И не е чудно, че понякога всеотдайните баби обичат повече своите внуци, отколкото на млади години са обичали децата си.
В САЩ тази взаимовръзка между поколенията е ликвидирана и това дава отражение върху психиката на американските граждани. Виден американски психолог пише следното по този повод: «В 200 годишното наше развитие е изграден такъв стил на семеен живот, при който не се създава и не се желае близост между прародители и внуци.» И като резултат на това в САЩ старите хора много по-често изпадат в тъжна самота, депресия и изоставеност.
През яслената възраст бабите, стига да имат желание и възможност, могат за кратко или за по-дълго време да заместят родителите. На бабите трябва да се помага. Те трябва да получават подходящ инструктаж от родителите.
Не трябва да се забравя, че при отглеждането на децата в затруднени семейства (разведени родители, боледуващи майки, самотни майки и др.) бабите са крайна необходимост.
Бабите могат да бъдат мобилизирани за гледане на посещаващите ясли и градини деца, когато последните са болни, в празнични дни и по време на ваканция. Оставеното у дома болно дете с радост слуша бабините приказки и бабината реч, чрез която се осъществява сърдечната връзка между поколенията.
Съществува и група телесно и умствено увредени деца, които се налага да бъдат гледани у дома. Тези увредени деца също се нуждаят от обич и възпитателни грижи. И бабите в подобни случаи изпълняват голяма възпитателна мисия.
Някои родители оспорват правото на бабите да възпитават своите внуци. Но плюсовете в полза на бабите са много. Първо, те притежават голям жизнен опит. Често пъти те внасят спокойствие в напрегнатата семейна атмосфера. Те имат време да общуват със своите внуци, да долавят техните желания, да ги напътстват и внимателно да ги поучават. Понякога те, по-добре разбират детските лудории, като по-рядко прибягват до наказания.
Един от минусите във възпитателната работа е тяхната слабост от време иа време да глезят своите внуци, но тази слабост е лесно поправима, ако родителите не са престанали да участват във възпитанието на детето.

Етикети

баба, дядо

Подобни статии

Ниски деца

Ниски деца

Ниски са децата, чийто ръст е под долната граница на нормата.Причините за изоставането в растежа са много и разнообразни. Най-често се среща...

Защо плаче бебето

Защо плаче бебето

Ако вие имате вече второ дете, неговият обичаен плач не ви смущава. Но ако за първи път чувате пискливия глас на плачещото малко бебе, макар...

Деца в разстроени и непълноценни семейства

Деца в разстроени и непълноценни семейства

Има деца, на които не са осигурени благоприятни условия за физическо и нервно-психично развитие. Тук ще споменем някои от тези слу-чаи: Дец...

Какво обича малкото дете

Какво обича малкото дете

Най-много обича да бъде милвано от мама и от татко, а също така и от дядо и баба особено ако те се грижат за него. По - малките деца много о...

Детските приказки

Детските приказки

С приказки можете да приковете на едно място и най-немирното дете. И малки, и големи деца могат да слушат с часове, дори да забравят да ядат...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

31.05.2009

Обновено
Обновено

31.05.2009

Прочетено
Прочетено

3243

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия