Защо плаче бебето

Ако вие имате вече второ дете, неговият обичаен плач не ви смущава. Но ако за първи път чувате пискливия глас на плачещото малко бебе, макар и още без сълзи, вашето майчино сърце се свива в тревога. Защо ли плаче, дали не е останало гладно, макар че сте го накърмили само преди 20 - 30 минути, или пък е нещо болно? Какво да предприемете? Ние, възрастните, изразяваме своите желания, нужди, болки и преживявания чрез словото. А бебето! То не може да ви се обади по друг начин освен чрез плач. С него то ви известява, че вече е огладняло, че е подмокрено, че иска да го вземете малко на ръце и да се позабавлявате заедно и т.н. В първите дни плачът на бебето е еднообразен, но само след седмица-две вие опознавате вашето дете, опознавате и неговия глас, различавате интонацията му, започвате да различавате кога плаче от глад, кога от колики, кога защото просто иска да види вашето мило лице.
Плачът е полезен за малкото бебе. Белите дробове на новороденото са още недоразвити, с недостатъчен брой алвеоли, чиито размери са малки. Освен това то диша повърхностно, поради което не всички алвеоли се разгъват напълно. Следователно плачът за няколко минути по няколко пъти на ден е поледен и здравословен за бебето. Той допринася за развитието на гръдния кош, на дихателната мускулатура и на белите дробове.
Оттук следва, че не бива да вземате кърмачето веднага на ръце, щом чуете плача му.

Защо плаче здравото бебе?

 

Вярно е, че с проплакване най-често здравото кърмаче ви известява, че е настъпил часът за хранене. Обикновено бебето се пробужда само само минути и не повече от 10-15 минути преди времето за кърмене, обажда се с няколко гукания, а след това започва да плаче с малки прекъсвания. Ако и на този му зов не обърнете внимание, то започва да вика силно и продължително. Плачът на гладното дете секва отведнъж, щом го вземете в познатата му вече поза за кърмене или за хранене с биберон.
Честа причина за проплакване между две кърмения или през нощта са пъпните колики. Основното обяснение на коликите у бебето е това, че неговата храносмилателна система е претоварена. Според своята телесна маса то изяжда пет пъти по-голямо количество храна, отколкото възрастният. Усилената дейност на червата води до болки, които са известни като пъпни или коремни колики. Другото обяснение е в това, че при кърмене бебетата поглъщат много въздух, а освен това в червата се образуват допълнително газове, които ги раздуват. Затова коликите са по-чести при по-лакомите деца. По-чести са у момченцата. Наблюдават се най-вече във възрастта от 2 до 4 месеца, след което постепенно стихват без лечение.
Какво отличава плачът на бебето при колики? Той е кратък, продължава не повече от 3-5 минути. Бебето свива крачета, на лицето му се изписва болезнена гримаса, то се напъва, раздвижва се, често изпуска газове и се успокоява. Ако вие погрешно прецените, че този плач е от глад и дадете на бебето да суче допълнително, стига се до ново претоварване на храносмилателната система и до засилване на коликите.
Коликите у кърмачето трябва да се смятат за нормално яв-ление, тъй като се наблюдават у по-голямата част от бебетата. За лечението им ще получите най-различни съвети - от съсед-ката, от бабата, от лекаря. Ще ви препоръчат на плачливото бебе да давате чай от лайка, от копър или анасон, може да ви предпишат и някое успокояващо лекарство, като например бромови соли. Докато изредите всички тези средства, коликите на бебето вече сами ще изчезнат, а вие ще решите, че е помогнало последното средство, което сте приложили. Едно обаче е несъмнено - коликите отслабват при поставяне на бебето по корем, а също така и когато го държите повечко разповито, за да може да се освобождава от газовете. Във всички случаи обаче коликите преминават след 4-5 месечна възраст.
Но здравото бебе може да плаче и за компания. Това са децата, свикнали да бъдат носени на ръце от баба, дядо, от лели и други роднини. Бебето, което е свикнало с компания, писва като ужилено, когато го оставят в леглото. Друго пък, което е научено да заспива с люлеене, издига глас на недоволство, щом прекратите люлеенето. В плача за компания има нотки на протест, на инат.
Лесно се познава плачът на бебето, което вече иска да спи. То започва да хленчи, притваряйки очи, или пък да търка очите си, а накрая и да нервничи. Щом го поставите в леглото, то се успокоява и скоро заспива. Има бебета с много чувствителна кожа, която се зачервява при малко по-продължителен контакт с урината. Такива деца плачат упорито, докато не им подмените пеленките.
През летните горещини плачът на бебето може да се дължи на претопляне. При температура на въздуха над 28-30°С малкото бебе вече е застрашено от претопляне особено ако е доста облечено. Със своя плач то не само протестира срещу горещината, но също така изразява и повишената в такива случаи жажда. Жадното бебе млъква, щом му дадете да пийне вода, а претопленото - щом го разповиете и кожата му се охлади. Затова през летните горещини предпочитайте да настаните бебето в по-хладната стая на жилището, обличайте го по-леко и по-често му пред-лагайте вода.

Плачът на болното бебе.

 

В тези случаи плачът на бебето се придружава и от други признаци на заболяване - повишена температура, хрема, запушен нос, кашлица, повръщане, диария и др. Всички тези прояви лесно ще ви ориентират, че става дума за плач на болно дете. Особено силен е плачът на бебето при болки в ухото, при възпаление на мозъчните обвивки, при остра чревна непроходимост.

Подобни статии

Бебето става все по-умно

Бебето става все по-умно

У възрастните доброто настроение се изразява с думи, с песен, то проличава и по израза на лицето. У новороденото това трудно може да се прец...

Съмненията у родителите през бременността са естествени

Съмненията у родителите през бременността са естествени

Противоречиво отношение към бременността. Според идеализираните представи за жената майка всяка жена се преизпълва от радост, когато разбере...

Какво да правим когато майчиното мляко е недостатъчно

Какво да правим когато майчиното мляко е недостатъчно

Опити за увеличаването му след завръщането в къщи (за майките, които нямат постоянна връзка с лекар). Да предположим, че в родилния дом сте ...

Някои особени проблеми при кърменето на бебета

Някои особени проблеми при кърменето на бебета

Сънливото и неспокойното бебе. В първите седмици поведението на новороденото може да е по-особено, което усложнява работата на майката и пон...

Хранене с биберон

Хранене с биберон

Първите няколко дни. Обикновено първото шише (биберон) с млечна смес се дава 12 часа след раждането, въпрекиче може и по-рано, ако бебето е ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2009

Обновено
Обновено

25.05.2009

Прочетено
Прочетено

6517

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия