Защо, къде и как се правят фуги?

Изработването на фуги се счита за специфична и отговорна строителна дейност. Дори и неспециалистите знаят, че присъствието на фуги между отделните строителни елементи цели да поеме евентуалните промени на частите от дадена конструкция заради температурните влияния. Освен това наличието на свободните разстояния, наречени фуги, трябва да осигури и подвижността на различните съединителни блокове- панелни, железобетонни, керамични, гипсокартонени и др. Ето защо правилното изработване на различните фуги гарантира качество и дълготрайност на строителните обекти.

Най-общата класификация за фуги в строителството ги определя като работни, дилатационни, съединителни, конструктивни, деформационни. Работните фуги се правят, за да се предотврати появата на пукнатини върху по-голяма площ. Оставеното свободно разстояние най-често се покрива със специални профили, които скриват работните фуги и придават естетически вид на обработваната повърхност.

Дилатационните фуги са предназначени да скрепяват различни по височина и големина строителни блокове. Разделянето на големите площи на по-малки части дава стабилност на постройките и осигурява възможност при температурни влияния или вътрешни въздействия строителните елементи да останат устойчиви. Размерът на дилатационните фуги се изчислява от специалист, който трябва да предвиди евентуалните движения между отделните блокове.

За да бъдат поставени качествено дилатационните фуги и да не се получават впоследствие цепнатини върху строителните площи, е необходимо да се използват профили. Най-често те са изработени от алуминий или стомана. В зависимост от мястото, където ще се запълват, профилите за дилатационни фуги биват подови, стенни, за тавани, покриви и тераси. Сеизмичните дилатационни фуги от своя страна внасят допълнителна сигурност за сградите при евентуални земетресения.

При поставянето на топлоизолации на сгради изработените фуги между отделните елементи имат за цел не само да осигурят необходимото свободно пространство за евентуалните изменения на изолационните части, но и да не пропускат вода. В този случай се използват профили или специални уплътнителни и хидроизолиращи ленти за фуги.

Понякога облицовката на сградите се напуква и така разваля красивия им външен вид. Деформационните фуги обаче могат да предотвратят подобни негативни последици.

Когато се търси ефективно свързване между подовите и стенните части на помещения и сгради, се изграждат т. нар. съединителни фуги. Те са особено ефективни и при „спояването” на елементи от труднодостъпни места.

Понякога обаче наличието на фуги създава куп проблеми. Така например в старите панелни блокове се налага да се използват подходящи разтвори, за да се запълнят прекалено широките пространства между панелните късове. Неефективните в случая фуги започват да пропускат влага и това налага да се вземат спешни мерки за отстраняването на строителните дефекти.

Отличното проектиране и качествената изработка на различните видове фуги гарантира устойчивост и дълготрайност на постройките.

изработка на различни видове фуги -

https://www.boro-bg.com/fugi

Категории

Разни

Подобни статии

Какви условия трябва да се спазват при създаването на овощни градини

Какви условия трябва да се спазват при създаването на овощни градини

Кои овощни видове може да се отглеждат в нашата страна? България е разположена в умерената климатична зона, където може да се отглеждат с у...

Как се отглежда малината

Как се отглежда малината

Как се размножава малината? Малината се размножава по вегетативен начин и чрез семена. Най-бързият и евтин начин за размножаване на малинат...

Посадъчен материал и засаждане на лозите

Посадъчен материал и засаждане на лозите

Защо лозите не се размножават със семена Лозата може да се размножава по два начина - чрез семена и по вегетативен път. Размножаването чрез...

Бебето става все по-умно

Бебето става все по-умно

У възрастните доброто настроение се изразява с думи, с песен, то проличава и по израза на лицето. У новороденото това трудно може да се прец...

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Детето и движението Какво ви се е родило? Момиченце ли? Е, смятайте, че ви е потръгнало. Все пак с момиченце е по-лесно, има по-малко грижи...

Румяна Иванова

Румяна Иванова

77 публикации

Публикувано
Публикувано

03.07.2013

Обновено
Обновено

03.07.2013

Прочетено
Прочетено

5476

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия