Язвена болест и как да се предпазим от нея

Язвена болест и как да се предпазим от нея

Язвена болестЯзвите варират по големина от главичка на топлийка до 2 1/2 см в диаметър, но рядко са големи. В отделни случаи обаче язвената болест става толкова тежка, че значително смущава функциите на храносмилателната система. Пептичните язви се развиват в области, където се извършва храносмилане. В зависимост от местоположението те са стомашни и дуоденални (на дванадесетопръстника). Пресметнато е, че най-малко половин милион души в САЩ страдат от язвена болест. Перфорирала се нарича язвата, когато е пробила стената на стомаха или дванадесетопръстника. Това е много сериозно състояние, изискващо оперативна намеса. Макар и много рядко, язвите се израждат в рак. В този случай лечението  зависи от ранното  откриване. Язвите са най-чести във възрастта от 38 до 55 години.

Признаци на язвена болест

Парене, оригване, неразположение или болка, влияеща се от поемането на храната, са основните признаци на язвената болест.

Лечение на язвена болест

Лечението е главно въпрос на почивка, диета и лекарства. Някои медикаменти се дават, за да премахнат спазъма, други за  да   неутрализират   киселинността   на   стомашния   сок, а трети — за да подпомогнат зарастването на язвата. Храната не трябва да е дразнеща и да не съдържа остри подправки.

Най-доброто лечение е смяната на начина на живот. Той трябва да бъде без прекомерно физическо напрежение и без емоционални проблеми. В днешно време рядко се прибягва до хирургическо лечение  на  язвите.

Един начин за неутрализация на повишената киселинност на стомашния сок, която е един от факторите за поява на язва, е да се осигури нещо за хапване, да кажем, на всеки два часа. Една или две бисквити са достатъчни.

Ако вие спазвате подходящ лечебен режим, можете да се излекувате напълно и да водите интензивен и пълноценен живот.

Стрес и язва

Установено е, че стресът и тревогата са главни фактори за възникване на язва. Тя често се причинява от ревност, разочарование,  чувство  за  вина  или  самота.

В университета на Илиноис са извършени интересни експерименти върху кучета, те са довеждани до състояние на ярост и разстройство, като са лишавани от храната, която са очаквали. Тези кучета накрая са развили язва.

При едно проучване в северозападната част на Лондон е намерено, че близки роднини на страдащи от язва боледуват два пъти по-често от общото население на същия район. Това може да е указание, че съществува наследствено предразположение,  но все още липсват достатъчно доказателства.

Подобни статии

Язвена болест

Язвена болест

През последните години заболяванията от язвена болест зачестяват. В някои страни язвената болест обхваща 10% от възрастното население. Болед...

Язвена болест – симптоми и усложнения

Язвена болест – симптоми и усложнения

Язвата се определя като отворена лезия, със загуба на тъкан, която се образува върху кожата или лигавицата. С други думи това е вид рана...

Безплодие (Стерилитет)

Безплодие (Стерилитет)

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира 6езплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието е безплодие на жената е ...

Нарушения в изхожданията по голяма нужда

Нарушения в изхожданията по голяма нужда

Приема се, че изхождането по голяма нужда на възрастните нормално е еднократно за денонощие. Нормалните изпражнения са с гъста консистенция,...

Болки в корема

Болки в корема

Коремната болка е най-често срещаната болка при вътрешни заболявания. И това е лесно обяснимо. В тази област са разположени много органи, ко...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

21.05.2012

Обновено
Обновено

21.05.2012

Прочетено
Прочетено

2424

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия