Турта

Турта
Туртата е известна още като калоферче. Използва се като подправка за най-разлинчни видове гозби, обикновено в комбинация с росмарин.

Турта или „калоферче" нашият народ нарича разните форми, вариетета на два вида растения от рода Турта, наречени права турта и разклонена турта. Те са едногодишни, тревисти растения от сем. Астерови (Сложноцветни), чиято родина е Северна Америка. Цялата им надземна част ухае приятно и има нагарчащ вкус. У нас се отглежда главно като декоративни растения из паркове и градини заради красивите им оранжевожълти и кафявожълти цветове. Туртите са високи от 15 до 80 см, като обикновено достигат до 20—30 см. В нашата страна зеленчукопроизводителите ги отглеждат близо до посеви от картофи, ягоди, зеле и др., за да предпазят зеленчуците от вредители. В туртите се съдържат вещества (сесквитерпенови лактони и др.), които действат против тези вредители. В растенията се намират флавоноиди, етерично масло, дъбилни вещества и др. Главното им действие е антисептично и тонизиращо. В нашата страна тези растения се използуват рядко като подправка, но в родината им и в Централна Европа с листата се ароматизират много блюда. С листата се подправят салати, месни гозби, месни консерви и се слагат там, където се използва розмаринът.

В българската народна медицина тъмнооранжевите съцветия (кичестите), съдържащи голямо количество каротен и пигменти, се използват при стерилитет у жените. Приема се извлек (четери-пет едри тъмнооранжеви съцветия се заливат с 500 см3 студена вода, престояват 6—8 ч, след което се варят 15 мин в добре затворен съд — стъклен или емайлиран). След охлаждане извлекът се прецежда и се приема на 2 пъти преди хранене сутрин и вечер (затоплен).

Забележка: Истинското калоферче не е турта, а се нарича балсамна хризантема. То е ароматно, многогодишно, тревисто, високо до 30 см растение с жълти дребни цветове. У нас се култивира в градините за украса. Съдържа етерично масло, флавоноиди и др. Използуват се пресните листа (по-рядко изсушените) като подправка на някои супи. В българската народна медицина се употребява рядко при хемороиди, като се сдъвкват 3—4 листчета преди хранене 3 пъти на ден.

Етикети

турта

Подобни статии

Лечение на възпаление на жлъчните пътища с билки

Лечение на възпаление на жлъчните пътища с билки

Лечебната отвара се приготвя по следната рецепта: Rp. FL Chelichrysii (цветове жълт смил)                                     100 гFol. Vit...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.05.2012

Обновено
Обновено

08.05.2012

Прочетено
Прочетено

1838

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия