Сервирането на масата

Сервирането на масата
Хубавата вкусно приготвена храна, умело сервираната маса, а също така и добрите маниери са залог за добър апетит и настроение на културния човек.

Обичаите на масата имат дълъг път на развитие. Имало е време, когато и високопоставеното общество е вземало храната с ръце от една обща чиния. Удовлетворението от храната и похвалата на стопанина се изразявали със силно мляскане и оригване. Това, което в наше време се смята са срамно, някога е било проява на вежливост.

Съвременните обичаи на масата се основават на правилата на хигиената, целесъобразността, на взаимното внимание на сътрапезниците и изискванията на естетиката. Различията в правилата на поведение на масата в различните страни зависят от народните обичаи, вкусове и от националната кухня.

Вкусно приготвената храна доставя наслада само тогава, когато е добре наредена масата и край нея се седи удобно.

Столовете се нареждат около масата по такъв начин, че седящият да се чувства удобно и да не му пречат кракът на масата или лактите на съседите. Затова за всяко място се предвижда по 60-70 сантиметра.

Покривката трябва винаги да е чиста. Покривка върху която може да се прочете менюто на семейството или стола от миналата седмица, разваля апетита.

Преди да се постеле масата с покривката, под нея трябва да се подложи плътна мека тъкан. Това предпазва масата от горещите съдове и случайните петна. Желателно е тъканта да бъде бяла и да не дава своя оттенък на тънката бяла покривка. Освен това, ако се намокри цветна тъкан, тя може да боядиса покривката.

За закуска, следобедно кафе или чай, а в последно време за обяд и за вечеря може красивата повърхност на масата да се покрие с малки бели или цветни салфетки за всеки един от седящите на масата. На салфетката трябва да се събере приборът, предназначен за един човек. Под всяко общо блюдо или чаша също се поставя малка салфетка. Останалата повърхност на масата трябва да остане непокрита.

Освен целесъобразността при сервирането трябва да се взема предвид и съчетанието на цветовете и шарките. Ако съдовете са пъстри, то покривката трябва да бъде в един тон. При еднотонен сервиз за хранене от Vertex покривката може да бъде и еднотонна, и пъстра. За тържествена вечеря обикновено се използва покривка, която покрива цялата маса. Когато краищата на покривката висят отстрани, масата изглежда по-елегантна.

Подобни статии

Нарушения в изхожданията по голяма нужда

Нарушения в изхожданията по голяма нужда

Приема се, че изхождането по голяма нужда на възрастните нормално е еднократно за денонощие. Нормалните изпражнения са с гъста консистенция,...

Запек у децата

Запек у децата

Някои здрави деца се изхождат по 2 дори 3 пъти дневно, а други - по един път на 2-3 дни. За запек говорим, когато децата се изхождат по един...

Детето не иска да яде

Детето не иска да яде

В повечето случаи безапетитието се дължи на системни грешки при храненето и възпитанието на децата. Тези грешки започват още от най-ранна въ...

Алегичните болести при детето

Алегичните болести при детето

През последните няколко десетилетия алергичните заболявания зачестиха, като нерядко се засягат и децата в ранната възраст. За това допринася...

Как да облекчим домакинския труд

Как да облекчим домакинския труд

Човек трудно може да си даде сметка колко сили и енергия са необходими за една домакиня, за да върши ежедневната си работа. Изследванията са...

cloxy

cloxy

8 публикации

Публикувано
Публикувано

19.09.2018

Обновено
Обновено

29.08.2018

Прочетено
Прочетено

558

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия