Признаци на диабетна кома

Когато нивата на кръвна захар при пациенти, страдащи от диабет, се повишат критично /хипергликемия/ или спаднат до критично ниски нива /хипогликемия/, тогава има загуба на съзнание. Това състояние се определя като диабетна кома, което е фатално усложнение при заболяване от захарен диабет.

Когато пациента е в състояние на диабетна кома, той е безпомощен и не реагира на звуци, картини и други средства за стимулиране на сетивата. За да се определи от какво е причинена диабетната кома се прави тест. Той се изисква за да се установи дали това състояние е в следствие на високи нива на кръвна захар или на ниски.

Признаци на диабетна кома.

Преди пристъп на диабетна кома, пациента може да изпита прекомерна жажда, сухота в устата, дори недостиг на въздух. Честото уриниране също може да бъде признак за диабетна кома.

При диабетна кома, в резултат на хипогликемия, която се характеризира с ниски нива на кръвна захар, симптомите са объркване, умора, изпотяване, раздразнителност и др.

Причини за диабетна кома.

Диабетна кетоацидоза /дка/ е тежко и фатално състояние при хора, които страдат от диабет. Когато организмът не разполага с достатъчно количество инсулин, той разгражда мастните депа. При този процес от мастните киселини се образуват кетонни тела, което води до много усложнения и може да бъде една от основните причини за диабетна кома.

Хората, които консумират прекалено малко храна, са по-склонни да бъдат засегнати от хипогликемия, която е предпоставка за диабетна кома.

Друга причина за диабетна кома е състояние известно като хиперосмоларна синдром, при което нивото на кръвна захар е в най-високи граници. В резултат на това се получава дехидратация на организма и загуба на съзнание.

Обща информация за диабет можете да намерите тук

Коментари за Признаци на диабетна кома

  1. 1.

    Това е ако човек изпитва свръхумора при диабетна кома, когато се претовари със захарта или нещо такова, че предизвиква дълга дрямка.

Подобни статии

Съдови заболявания на централната нервна система

Съдови заболявания на централната нервна система

Съдовите заболявания на централната нервна система са едни от най-разпространените понастоящем. Широкото разпространение на хипертоничната б...

Важни Симптоми - Припадък

Важни Симптоми - Припадък

Припадъкът е състояние, при което организмът изпада във внезапно временно изключване функцията на кората на главния мозък. По външните си пр...

Гадене и повръщане

Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са честа изява на вътрешните заболявания. За изясняване естеството и причините на гаденето и повръщането е от значени...

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарната болест е била позната още в древността и оттогава носи своето име. В последно време честотата на захарната болест нараства — до 1—...

Захарен диабет в детска възраст

Захарен диабет в детска възраст

Захарният диабет (захарна болест) е хронично, дълготрайно заболяване, което се характеризира с нарушения във въглехидратната обмяна, както и...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

03.04.2012

Обновено
Обновено

09.10.2012

Прочетено
Прочетено

5934

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия