Прикрепване на восъчните основи - хоризонтално или вертикално зателване?

Експертите в областта на пчеларството препоръчват старите восъчни основи ежегодно да се подменят с нови. Подмяната на старите пити с нови подпомага унищожаването на болестните вредители в кошера.

Навярно както повечето пчелари, така и Вие знаете, че восъчните основи се нанизват на телове и чак след това се монтират в кошера. Макар почти никъде да не можете да откриете подробно описание за това, как точно се нанизват основите на телта, то е добре да знаете, че не винаги хоризонталното нанизване е най-добро.

Според наблюденията на някои пчелари нередовната подмяна на питите в кошера може да доведе не само до тяхната деформация, но и до развитието на множество болести. Това от своя страна е изключително неприятно, тъй като някои болести по пчелите могат не само да намалят тяхната продуктивност, но и да доведат до пълното унищожение на цялата пчелна популация.

Хоризонталното нанизване на теловете може да доведе не само до деформация на пчелните пити, но и до тяхното смъкване особено, ако в тях има мед.

Макар повечето пчелари да са наясно с повечето тънкости при отглеждането на пчели, то никога не е излишен и някой друг съвет.

Според продължителни наблюдения на някои експерти в областта на пчеларството вертикалното монтиране е не само много по-добро от хоризонталното, но и при него възможността за идеално монтиране на рамките е много по-голяма. Макар голяма част от пчеларите да не са склонни да се ръководят от новостите, то понякога това се налага.

Пчеларството, подобно на земеделието е не само трудно, но и доста рисково начинание. То изисква както определени познания, така и редовно следене за новостите в сферата.

В случай, че все още не сте наясно с това, кой е най-добрия начин на зателване на восъчните основи, то нека разгледаме един експеримент.

На случаен принцип са избрани няколко пчелни групи с еднаква сила. При едните питите са монтирани върху хоризонтално монтирана тел, а при другите върху вертикално монтирана. По време на експеримента условията на живот и начина на хранене на грипите са били еднакви. В края на експеримента е установено, че продуктивността на мед при пчелните групи с вертикално зателване е с поне 7 кг. повече от това на пчелите с хоризонтален метод на зателване.

Восъчни основи за Вашите кошери можете да намерите в онлайн пчеларски магазин MULTIMAX.bg 

Подобни статии

Система къса чепова резитба

Система къса чепова резитба

Бургундска формировка Тази формировка се прилага във Франция, в Бургундския район. Лозите са с просто стъбло с дължина около 0,5 м. На върх...

Високостъблени формировки при лозата

Високостъблени формировки при лозата

Високостъблена формировка Гюйо В районите, където лозята не се загрибват, може да се застъпи формировка Гюйо с по-дълго стъбло. Естествено ...

Формировки и системи на резитба при лозата

Формировки и системи на резитба при лозата

Видове резитба |  Видове формировка на лоза | Формировка на асма | Съвети за резитба на лоза Може ли културната лоза да се отглежда без р...

Восъчните основи и техните особености

Восъчните основи и техните особености

Восъчните основи са неизменна част от пчеларството. Те представляват тънки восъчни листове с пирамидална форма. Подмяната им поне веднъж год...

Боядисване с блажни и алкидни бои

Боядисване с блажни и алкидни бои

Блажните бои и лаковете са сигурно средство за запазване на дървени предмети и плоскости от влага, гниене, изкривяване, атмосферни промени и...

hristoff

hristoff

41 публикации

Публикувано
Публикувано

07.09.2015

Обновено
Обновено

07.09.2015

Прочетено
Прочетено

5357

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия