Отглеждане на Годжи Бери Goji Berry

Отглеждане на Годжи Бери Goji Berry

Годжи бери или лициум се отглежда невероятно лесно. То расте в почти всякакъв вид почвата, дори в по-бедни (произхожда от планинските райони в Хималаите ). Годжи бери e сравнително устойчиво на суша, растe и се развива добре в частична сянка (повече плодове обаче получаваме от тях, ако растат на слънчево място). Годжи Бери издържа на студове под -25 ° C и горещини над 40 ° C. Годжи бери расте много добре в алкална почва на рН от 8.2-8.6.Подпочвени води обаче не трябва да надвишава 80 - 90 сантиметра,не обича преовлажняването!
Дори метеорологичните условия да не са оптимални, годжи берито може да се отглежда на закрито в големи саксии, като от време на време се изважда навън (или през цялото лятото) и се връщат на закрито, когато метеорологичните условия не са благоприятни. Goji berry можем да отглеждаме и в оранжерии.

Изисквания към Почва. Ако почвата е прекалено влажна, е възможно да се получи гниене по корените и дървото да умре. Според проучвания, най-подходящото норма на почвената влага от 20% до 25%. Важно е, че независимо от вида на почвата тя трябва да има добър.

Изисквания към Вода.Въпреки че тези растения са издръжливи на суша,те се нуждаят от поливане.Трябва да се полива само когато почвата започне да засъхва и растенията наистина имат нужда от вода.Препоръчва се капково напояване или на бразда.Не и дъждуване-излишната влага по листата може да предизвика гъбични заболявания.

Изисквания към Светлина.
Въпреки че се развива добре на частична сянка повечето слънце ще доведе до повече плодове. Препоръчително е растенията да получават слънчева светлина най-малко по  8 часа всеки ден. Слънчевото място е необходимо за ефективно и обилно цъфтене.

Засаждането на 2 и 3 годишни растения в контейнери се извършва през цялата година!
Изкопават се посадъчните ямки с размери минимум 40/40/40 или 50/50/50 см. (дължина х ширина х дълбочина).Горният почвен слой се отделя настрани (в последствия с него се посипват корените в ямката на дълбочина).Когато не е извършено предпосадъчно торене на дъното на ямката се посипват около 100 грама суперфосфат и 2-3 кг. добре угнил оборски тор,който се омесват с малко почва от горният почвен слой или торф.Накрая се поставя хубава почва 3-5 см. която да служи като изолация между младите корени на растението и торта...
Растенията се поставят в ямката на дълбочината в която са били в разсадника,не повече от 3-5 см.по-дълбоко.

РАЗСТОЯНИЕ НА ЗАСАЖДАНЕ.
Засаждане в домашни градини:
1,5 m х 1,0 m = 666 бр./дка
2,0 m х 1,0 m = 500 бр./дка –Оптимално !

Засаждане в промишлени градини:
2,0 m х 1,5 m = 333 бр./дка
2,0 m х 1,8 m = 277 бр./дка
2,5 m х 1,5 m = 266 бр./дка – Оптимално !
2,5 m х 1,8 m = 222 бр./дка – Оптимално !
3,0 m х 1,5 m = 220 бр./дка
3,0 m х 1,8 m = 185 бр./дка
3,0 m х 2,0 m = 166 бр./дка

Независимо дали почва­та е влажна или не, засадено­то дръвче се полива с 10-20 литра вода, за да се изгони въздухът от празнините в почвата и пръста да прилепне плътно до корените. След поливането от­горе се разхвърля прегорял оборски тор, листовка, слама, сено, листа, кора, за да се предотврати изпаря­ването на влагата. Дръвчето се превързва хлабаво към подпорния кол с мека прев­ръзка във вид на осморка.
До есента ще са необходими по 2-3 поливки/месец за да може растението да се вкорени добре.Насаждението се подържа чисто от плевели.
На по-богати почви през есенно-зимният период през 2 години могат да се внасят по 1,5 – 2 тона добре угнил оборски тор и по 20 – 30 кг суперфосфат (Р2О5) и 5-10 кг калиев сулфат (К2О) на декар,след която мястото се заорава или дискова.Обработката на почвата трябва да е плитка – 10-12 см,тъй като кореновата система е плитко разположена.
На по-бедни почви може да торите със същите норми всяка година.Не трябва да се прекалява с дозата на Амониевата селитра.Високите дози могат да причинят изгаряния по листата и корените и дори растението може да загине!!!
Ако почвата е кисела може да разхвърлите заедно с оборският тор дървесна пепел,вар или компост.
През пролетта(май-юни) и лятото (юли-август) може да подхраните с по 8-10 кг на декар азот (N) - амониева селитра,последвано от по-плитка обработка на почвата 8-10 см.

Цъфтежът на Годжи Бери започва да цъфти през втората година от засаждането си.В пълно плододаване встъпват в 4-та - 5-та година. Първите узрели плодове ще имаме през лятото- средата на юли. Растението ще плододава до падането на първи слани – края на м.октомври. Само напълно узрелите плодове са годни за консумация.
От младите завръзи до узряването на плодовете, изминават между 28 до 30 дни. Узряването е пълно когато плодовете преминат от жълто-червено до ярко червено оцветяване.Именно в този момент плодовете нарастват най-бързо увеличавайки обема си от 1 до 2 пъти.
Бране на плодовете. Вкусът е сладък и наподобява на обикновена червена боровинка. Събирането на реколтата започва когато плодовете са достигнали пълна зрялост (80% - 90% от тях са с ярко червено оцветяване).По време на беритбата не трябва да има роса,дъжд и плодът на годжи берито да бъде сух,а влажността не по-голяма от 13,0 %.
Беритбата може да се извършва както на ръка,така и чрез внимателно разклащане (стръскване) на храста.При беритбата на ръка се използват леки кошници за плодове съдържащи не повече от 10 килограма плод,с цел да не се поврежда (плодът е доста нежен при бране).
Едновременно с беритбата растението продължава да цъфти и завързва нови плодове.
Сушене на плодовете.Плодовете се съхраняват в кошници или в пластмасови каси до сушенето.Плодовете се измиват и инспектират за развалени плодове.След това плодовете се нареждат върху дървени скари.Най-добре е да се сушат в специални камери при температура 30-35 °C.
Годжи бери може да се суши и на слънце (2-3 седмици).Но при него времето за сушене е по-дълго,а и насекомите при този метод ще замърсят донякъде плодовете.След пълното изсушаване на плодовете отново се прочистват от примеси – листа,дръжчици и др.Сушени плодове годжи бери трябва да се съхранява като всяка суха храна - далеч от влага, за предпочитане на хладно и тъмно място.

Сушене на плодове в домашни условия:
1.Изплакнете и подсушете плодовете от годжи бери.Изхвърлете болните и недобре узрелите.
2.Поставете плодовете в тепсия или друг подходящ съд.Покрийте с тензух или марля.
3.Поставете тепсията във горната част на фурната.
4.Оставете вратата на фурната отворена.Включете на възможно най ниската температура (70-90°C)
5.Плодовете ще бъдат изсушени за времето от 5 до 12 часа. Времето на сушене ще зависи от температурата която се използва, количеството на плодове който се изсушаване, влажността на плодовете.
6.По време на сушенето разбъркайте няколко пъти.След като се изсушат напълно оставете да изтинат.
7.Поставете в хартиен плик.Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- www.razsadnik-elit.com)

Галерия

Категории

Дом, Градина

Подобни статии

Размножаване на Годжи Бери Goji Berry

Размножаване на Годжи Бери Goji Berry

                            Размножаване на Годжи Бери Годжи Бери може да се размножава по няколко начина:1.Зелени резници2.Зрели резници3....

Резитба на Годжи Бери Goji Berry

Резитба на Годжи Бери Goji Berry

                                Резитба на Годжи Бери Растението Lycium barbarum може да достигне и надвиши три метра височина и да образув...

Размножаване на Годжи Бери Goji Berry

Размножаване на Годжи Бери Goji Berry

                            Размножаване на Годжи Бери Годжи Бери може да се размножава по няколко начина:1.Зелени резници2.Зрели резници3....

Резитба на Годжи Бери Goji Berry

Резитба на Годжи Бери Goji Berry

                                Резитба на Годжи Бери Растението Lycium barbarum може да достигне и надвиши три метра височина и да образув...

Кои са най – добрите сокове за вашето здраве?

Кои са най – добрите сокове за вашето здраве?

Специалистите от портал за здраве Фрамар проучихме, как една чаша дневно от най-често употребяваните сокове може да повлияе на общото физич...

Овощен Разсадник Елит

Овощен Разсадник Елит

22 публикации

Публикувано
Публикувано

15.06.2013

Обновено
Обновено

15.06.2013

Прочетено
Прочетено

6852

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия