Обичате тестено? Внимавайте за зрението си!

Обичате тестено? Внимавайте за зрението си!
Храните с висок гликемичен индекс провокират промени в зрителния апарат с негативни последици. Любителите на хлебчета и кифлички трябва да са наясно, че с тях ускоряват влошаването на зрението си.

Обичате тестено? Внимавайте за зрението си!

Любителите на хляб и спагети имат достатъчно сериозна причина да се замислят за гастрономическите си пристрастия. Американски специалисти твърдят, че тягата към тестените храни причинява нещо повече от обичайното трупане на килограми.

Обичате да похапвате кифлички и бисквитки? Готови сте да жертвате заради тази страст талията, която досега сте опазили от многото сантиметри? Трябва обаче да знаете, че тези храни са опасни не само за талията, а и за зрението ви!

Консумацията на тестени храни и влошеното зрение са свързани, твърдят учени от Изследователската лаборатория по хранене и зрение и от Центъра за изучаване на човешкото хранене и стареенето. Те са анализирали данни за здравословния статус и диетичното хранене на 4 000 жени и мъже на възраст от 55 до 80 години, разкриват от medikforum.ru. Изяснило се, че менюто, в което има много продукти с висок гликемичен индекс, провокира болестни процеси с влошаване на зрението. Според учените честата консумация на храни, наситени с въглехидрати – ориз, макарони, хляб – може да причини дегенерация на макулата, централната част на ретината.

Именно макулата гарантира остротата на зрението и прави възможно умението да различаваме детайли, да разпознаваме лица, да четем и пишем, да опознаваме цветовите нюанси и контрастите. При дегенерацията на макулата в центъра на зрителното поле се появява размито петно, а правите линии и контури се изкривяват.

Постепенно това петно започва да расте и потъмнява. Човекът, с когото това се случва, малко по малко започва да губи представа за реалните очертания на околните обекти. Естествено, работоспособността на въпросния човек намалява, освен това промяната и влошаването на зрението се отразяват на психическото му състояние.

Възможно ли е това да не се случи? Не е задължително с годините зрението ви да се влоши, но и вие трябва да се потрудите това наистина да не се случи. Като начало – намалете в менюто си онези продукти, за които стана дума. Заложете по-твърдо на зеленчуците и плодовете, пълнозърнестия хляб, млечните храни.

Ориентирайте се към добър продукт, по възможност – с биоакивен компонент, който да забавя възрастовите промени в очитеи да стабилизира зрението ви. Ето едно предложение:  АЙ СЕТ от COMPLETE PHARMA. Това е хранителна добавка за подобряване на зрението, за стабилизирането на зрителния апарат при напреднала възраст, за облекчаване симптоматиката на дегенеративните изменения. Продуктът въздейства чрез екстрактите от гинко билоба, мексикански невен, касис, гроздови семена  и боровинка.

Категории

Здраве, Медицина

Подобни статии

Лекарствени увреждания на зрението и слуха

Лекарствени увреждания на зрението и слуха

Тези увреждания са твърде чести и могат да засегнат важни структури и функции на очите и ушите. При лечение с противосъсирващи средства чест...

Управление на високо кръвно налягане-внимавайте с какво се храните

Управление на високо кръвно налягане-внимавайте с какво се храните

Въведение в проблемаХипертонията или по-известна като високо кръвно налягане е заболяване, за което все повече ще се говори. Хората, които с...

Остър катарален конюнктивит

Остър катарален конюнктивит

Остър катарален конюнктивит : Това заболяване се характеризира с обикновено доброкачествено протичане и с изход без тежки последици за окото...

Лекарства и бременност

Лекарства и бременност

Въпросът за възможното вредно отражение на някои лекарствени вещества върху бременността е познат доста отдавна, но особено много нашумя сле...

Зачервяване на очите

Зачервяване на очите

При голяма група очни болести се наблюдава зачервяване на очите. Този симптом е характерен за процеси, засягащи предните части на очната ябъ...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

01.11.2013

Обновено
Обновено

31.10.2013

Прочетено
Прочетено

714

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия