Неоперативни методи за лечение на вътрешни хемороиди

Неоперативни методи за лечение на вътрешни хемороиди
Кратка, но информативна статия за методите на лечение на хемороиди, които не включват хирургическа операция.

Вместо увод

В съвременната медицина съществуват няколко неоперативни методи за лечение на хемороиди и всички те имат еднакво силен ефект. В тази статия ще говорим само и единствено за процедури за лечение на хемороиди, които се извършват от медицинско лице, а не за традиционните методи за лечение в домашни условия.
Всички тези процедури причиняват възпаления в хемороидните възглавнички, които водят до образуването на цикатризация. Цикатризацията кара хемороидите да се свият и да се прикрепят към мускулите, намиращите се под тях в аналния канал. Тези процедури за лечение на хемороиди не изискват анестезия, тъй като не причиняват болка (третираните области в аналния канал съдържат само висцерални нерви). 

Склеротерапия

Първият и може би най-широкоразпространен метод е склеротерапията, който е и една от най-старите форми на лечение на хемороидите. По време на склеротерапията се инжектира течност - обикновено фенол или хинин карбамид – в основата на хемороида. Възпалителните процеси се задействат, след което започва образуването на белег (цикатризацията). Болка е възможно да се появи след склеротерапията, но обикновено утихва още на същия ден. Почти винаги симптомите на хемороидите се появяват отново в рамките на 1-3 години от лечението им със склеротерапия и е възможно да се наложи повторно извършване на процедури или по-различно лечение.

Лигатура с гумена лента

Подобен на този метод за лечение на хемороидите е споменат дори в древногръцките медицински текстове. Принципът на лигиране с гумени ленти цели да обгради основата на подутия хемороид със силно стегната гумена лента. Тъканта, която остава „отцепена" от гумената лента губи всякакъв приток на кръв и умира, откъсва се и изпада, а на нейно място се появява открита рана (язва), която в последствие зараства. Лигатурата е приложима за вътрешни хемороиди от I, II и III степен и е малко по-ефикасна спрямо склеротерапията. Симптомите на хемороидите и тук се появяват отново, но шансът е по-малък и обикновено това се случва на по-късен етап, спрямо терапията със склерозиращ агент.
Най-често срещаното усложнение при лигатурата с гумена лента е болката, която може да се появи при повече пациенти, спрямо подложените на склеротерапия. Разликата е, че тук болката е малко по-умерена. Възможно е да се появи кървене през първата и втората седмица след лигирането и много често кървенето е обилно – все пак в аналния канал остава открита рана. Възможно е да настъпи бактериална инфекция в тъканта около аналния канал. Много рядко (но се случва) инфекцията се разпространява до тъкани вътре в бъбречното легенче и в резултат се получава абсцес, като инфекцията може да навлезе в кръвообращението (сепсис). Инфекциозните усложнения при този метод за лечение на хемороиди са по-често срещани при хора, които имат слаба имунна система, например страдащи от рак, СПИН, тежък диабет или са били подлагани на химиотерапия.

Топлинна коагулация (изгаряне на хемороиди)

Топлинната коагулация е един от методите, които използват топлина, за да убият хемороидалната тъкан и да предизвикат възпаление (разраняване) и зарастване. Част от топлинните методи са биполярната диатермия, електротерапия с прав ток и инфрачервена фотокоагулация. Тези топлинни процедури за лечение на хемороидите умъртвяват тъканите, които се намират около възпалените вътрешни хемороиди и подтикват образуването на белези (т.е. зарастване). Използват се при хемороиди в I, II и III степен и при тях болката е много често срещана. Също така понякога има и силно кървене.
Друг дял на топлинната коагулация е криотерапията. Тук обаче не се използват високи, а ниски температури, които изгарят вените и причиняват същите ефекти на възпаление и зарастване. Криотерапията изисква повече време и се свързва с много повече следоперативна болка, като в същото време е най-слабо ефикасния метод за лечение на хемороиди, споменат от нас тук. Друг сериозен минус на криотерапията е, че може да предизвика дълбоко увреждане на тъканите около хемороидите, които се третират.
От всички методи, които изброихме тук, сравнително добра опция са склеротерапията, лигатурата и топлинната коагулация (с висока температура). Въпреки всичко обаче, при всеки един от тези методи за лечение на хемороиди, болестта се появява отново в рамките на 6 до 12 месеца след процедурата. Което ни подтиква да си зададем въпроса „В такъв случай традиционното лечение на хемороиди не е ли по-ефикасно?".

За повече медицинска информация, факти и алтернативни методи за лечение на хемороиди - посетете Хемолек!

Лигатура с гумена лента, склеротерапия и топлинна коагулация

Подобни статии

Хемороиди (Маясъл)

Хемороиди (Маясъл)

Какво представляват хемороидите Хемороидите са подути кръвоносни съдове в най-долната част на ануса или на ректума. Причина за това подуван...

Гимнастика при остеохондроза и радикулит

Гимнастика при остеохондроза и радикулит

Досега ние говорихме за жени, които са, общо взето, здрави - та нали сама по себе си старостта още не е заболяване... Но поняко­га става...

Видове херниация – симптоми и причини за нейното възникване

Видове херниация – симптоми и причини за нейното възникване

Херния е проблем, който е причинен от отслабване на мускулите на коремната стена. Това е много болезнено състояние, което може да засегн...

Хемороидален пролапс – обобщена информация за заболяването

Хемороидален пролапс – обобщена информация за заболяването

  Хемороиди са подути кръвоносни съдове на ректума. Хемороидалните вени се намират в най-ниската част на дебелото черво и ануса. Поняко...

Кожа на болния

Кожа на болния

Кожата на здравия човек има характерен според расата цвят и тургор. В много случаи още през най-ранните фази на редица вътрешни заболявания ...

hemodroid2

hemodroid2

1 публикации

Публикувано
Публикувано

10.06.2013

Обновено
Обновено

10.06.2013

Прочетено
Прочетено

19301

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия