Кои са най-добрите играчки за децата, според тяхната възраст и развитие?

Кои са най-добрите играчки за децата, според тяхната възраст и развитие?
Освен безопасни играчките, които избирате за вашите деца, трябва да бъдат и съобразени с тяхната възраст и да съответстват на етапите на бързо развиващите им се способности.

Много безопасни и подходящи материали за играчки бихте могли да откриете у дома. Картонени кутии, пластмасови купи и капаци, колекция от пластмасови капачки за буркани и бутилки, както и други „съкровища", могат да бъдат идеални за игра за децата от различни възрастови групи.
По-долу ще ви предоставим списък с предложения за играчки за деца от различни възрасти, но имайте предвид и фактът, че всяко дете се развива с индивидуално темпо. Така че всички елементи от един списък, стига те да са безопасни, могат да бъдат добър избор както за по-малки деца, така и за по-големи от предлагания възрастов диапазон.

Играчки за малки бебета от раждането до 6 месеца

Бебетата обичат да контактуват с очи с хората около тях. Обикновено имат предпочитания към лица и ярки цветове. Те могат да ви очароват с това, което могат да правят с ръчичките и крачетата си, могат да повдигат главички и да ги обръщат в посоката на различни звуци, както и да поставят различни неща в устата си.

Най-добрите играчки за тях са:

 • Неща, които висят и те могат да достигат, да задържат, да смучат, да разклащат, неща, които издават звуци или друг шум – дрънкалки, големи пръстени, играчки за стискане, играчки дъвкалки, при никнене на млечни зъби, меки кукли, текстурирани топки и цветни книжки от винил или картон.
 • Неща за слушане - книжки с детски приказки и стихчета, както и записи на детски и приспивни песнички.
 • Неща, които могат да видят – висящи картинки на лица, така че бебето да ги вижда, както и нечупливи огледала, в които да се оглежда.

Играчки за малко по-големи бебета от 7 до 12 месеца

По-големите бебета вече могат да се движат, те обикновено пълзят, преобръщат се, седят, подскачат, дърпат се и стоят изправени. На тази възраст децата вече знаят собствените си имена и други често срещани думи, могат да разпознават частите на тялото си, да намират скрити предмети, както и да поставят неща в кутии и извън тях.

Добрите играчки за тях са:

 • Неща, с които може да се играе с преструване - кукли-бебета, кукли, пластмасови и дървени превозни средства с колела и играчки за вода.
 • Неща за пускане и изваждане – пластмасови купи, големи мъниста, топки и играчки за гнездене.
 • Неща за изграждане – големи меки блокове и дървени кубчета.
 • Неща, с които да използват тяхната мускулатура – големи топки, изтласкващи и издърпващи се играчки, като и ниски и меки неща за катерене и пълзене.

Играчки за деца на 1 година

Децата на 1 година са в непрекъснато движение. Обикновено те могат да ходят самостоятелно и да изкачват стълби. Те се радват на истории, казват първите си думички и могат да играят с други деца. Те обичат да експериментират, но се нуждаят от възрастните, за да ги пазят.

Добрите играчки за тях са:

 • Настолни книги с прости илюстрации или снимки на реални обекти.
 • Записи на песнички, стихчета, кратки истории и снимки.
 • Неща за създаване, но нетоксични - миещи се маркери, пастели и много хартия.
 • Неща, с които може да се играе с преструване – играчки телефони, кукли и кукленски легла, бебешки колички и колички, дрехи и аксесоари ( шалове и портмонета), играчки с пълнеж, пластмасови животни и реалистични пластмасови и дървени автомобили.
 • Неща за изграждане - картонени и дървени блокчета, може да са по-малки от тези използвани от бебетата.
 • Неща, с които да използват тяхната мускулатура – пъзели, големи мозайки, играчки с части, които правят неща, (ключове, копчета, похлупаци), като и малки и големи топки.

Играчки за деца на 2 години

Децата на две години изучава езика си и не се страхуват от нищо. Те правят много физически тестове: скокове от височини, катерене, висене на ръцете си, имат голяма подвижност и играят груби игри. Те имат добър контрол над ръцете и пръстите си и обичат да си играят с малки предмети.

Добрите играчки за тях са:

 • Неща за решаване на проблеми – пъзели от дърво (от 4 до 12 част), блокчета, които се захващат заедно, играчки за сортиране (по форма, цвят, размер, мирис), като и неща с куки, копчета, катарами и закопчалки.
 • Неща за преструктуриране и изграждане - блокове, по-малки и здрави играчки, превозни средства, комплекти конструктори, детски мебели (кухненски комплекти, столове, сервизи за хранене), дрехи за преобличане и маскиране, кукли с аксесоари, кукли и играчки за пясък и вода.
 • Неща за създаване, но нетоксични - миещи се пастели и маркери, големи четки за рисуване, голяма хартия за рисуване и чертане, цветна хартия, ножици с малък връх, дъска за писане и малък тебешир, както и ритъм музикални инструменти.
 • Книжки с картинки с повече подробности, отколкото тези за по-малките деца.
 • CD и DVD плейъри с разнообразна музика.
 • Неща, с които могат да използват своята мускулатура - големи и малки топки за ритане и хвърляне, оборудване за каране, но не и триколки, тунели, ниски предмети за катерене с мек материал отдолу, играчки за удряне и стрелба.

Играчки за деца от 3 до 6 годишна възраст (от детската градина до предучилищна възраст)

Когато децата, станат на възраст да посещават детска градина и предучилищна те вече са много по-внимателни. Обикновено говорят много и задават много въпроси. Обичат да експериментират с неща, като упражняват нововъзникналите им физически умения. Обичат да играят с приятелите си, но не и да губят! Могат да споделят една играчка с две или повече деца.

Най-добрите играчки за тях са:

 • Неща за разрешаване на проблеми – пъзели (с 12 до 20 + парчета), блокове, които се захващат заедно, колекции и други по-малки обекти за сортиране: по дължина, ширина, височина, форма, цвят и мирис, количество и други особености, колекции от капачки на пластмасови бутилки, пластмасови чаши и капаци, ключове, черупки, малки цветни кубчета.
 • Неща за преструктуриране и изграждане – много блокчета за строене на сложни конструкции, играчки превозни средства, строителни комплекти, детски мебели ( части от апартаменти, играчки с форма на храна) дрехи за преобличане и маскиране, кукли с аксесоари, кукли за куклен театър и играчки за пясък и вода.
 • Неща за създаване - големи и малки моливи и маркери, четки за рисуване, хартия за рисуване и чертане, цветна хартия, ножица с размер подходящ за тяхната възраст, дъска за писане с малък и голям тебешир, глина и инструменти за моделиране, лепило, хартия и парченца плат за създаване на колажи, и инструменти за ритъм и клавирни, ксилофони, маракаси и дайрета.
 • Книжки с картинки с много повече думи и детайли, отколкото за по-малките деца.
 • CD и DVD плейъри с разнообразна музика.
 • Неща, с които да използват своята креативност и мускулатура – големи и малки топки за ритане, хвърляне и улавяне, оборудване за каране, включително и триколки, тунели, по-високи неща за катерене с мек материал под тях, влакчета и колички, пластмасови бухалки и топки, пластмасови кегли за боулинг, неща, по които да хвърлят и да ги целят, както и работна маса с чук, менгеме, пирони и трион.
 • Ако децата имат достъп до компютър – интерактивни програми, с които да правят разни неща, да получат нови знания, чрез графични и говорни инструкции, да контролират темпото и траекторията, децата има благоприятната възможност да изследват различни идеи на няколко нива.

Безопасност на детските играчки

За да бъдат безопасни играчките за малките деца те трябва да бъдат добре изработени (без остри части и ръбове), да са боядисани с нетоксична боя без олово, да са издръжливи и лесно да се почистват.
Електрическите играчки трябва да бъдат проверени от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор, не забравяйте да проверите дали те имат етикет на български език. Освен това при избора на играчки за деца под 3 годишна възраст, се уверете, че по тях няма малки части или парчета, които детето може да погълне и да предизвикат задушаване.

Важно е да помните, че играчките се износват и това може да намали тяхната безопасност. Вие трябва редовно да проверявате играчките на вашите деца, за да се уверите, че са в добро състояние. За да осигурите безопасността на вашите деца е добре да проверите, кои играчки са били изтеглени от нашия пазар, защото са опасни.

Ако пък искате да изненадате вашите малки съкровища с нови играчки, които да отговарят на всички изисквания за безопасност, разгледайте каталога на Minimod на https://www.minimod.bg/бебешки-и-детски-играчки, където ще откриете голямо разнообразие от играчки, подходящи за всяка възрастова група.

Подобни статии

Игри, ски и плуване за детето от 4 до 7 години

Игри, ски и плуване за детето от 4 до 7 години

Подвижни игри на чист въздух Момиченцето расте. Струва ти се, че едва вчера е направило първите си неуверени крачки и само уплашено от смел...

Гушавост

Гушавост

Това е увеличение на щитовидната жлеза обикновено без уловими отклонения в нейните функции. Според разпространението се различават ендемична...

Периоди на детската възраст

Периоди на детската възраст

Детството се дели на няколко периода, които се различават както по отношение на физическото развитие на детето, така и по отношение на реакт...

Късна училищна възраст

Късна училищна възраст

Късната училищна възраст обхваща периода от 11 до 14 години. През тези години се извършва коренно преустройство на организма. Детето навлиза...

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

14.07.2017

Обновено
Обновено

14.07.2017

Прочетено
Прочетено

2489

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия