Кои храни са богати на хистидин?

Кои храни са богати на хистидин?

Хистидинът се описва от учените като вероятно най-важната, ценна и полезна аминокиселина от всички 20, които изграждат белтъците, като значението и за физическото и психическото състояние на човека е огромно.

Говорейки за аминокиселини, разбира се, трудно може да се каже, че една е по-важна от друга, но по този начин учените се опитват да поставят акцент на това колко важна е именно тази аминокиселина.

Хистидинът не може да се произвежда от организма, ето защо той трябва да се набавя чрез храната, иформират от www.tialo.net. Ако считате, че диетата не ви осигурява достатъчно количество, тогава можете да се обърнете към хранителните добавки.

Във всеки случай, особено ако сте запалени по фитнеса и искате да изградите хубаво тяло, е добре да знаете кои храни са най-важни в това отношение и кои са най-големите източници на хистидин:

Яйца


Яйцата се считат за храна от групата на млечните продукти, макар че представляват нещо по-различно. Те се описват като най-богатата на протеини храна, а за качеството на протеините в тях трябва да се каже, че е на много високо ниво. Разбира се, хистидинът като аминокиселина, което се среща в белтъците, също присъства в задоволително количество. В едно яйце например има около 144 милиграма хистидин. Други изключително ценни храни в това отношение са сиренето, кашкавалът, прясното мляко и особено киселото мляко, което е второ по важност след яйцата.

Месо


Месото често се поставя на първо на първо място по съдържание на хистидин, като в това отношение то изпреварва дори високо протеинови храни като яйцата. В един голям телешки печен стек може да намерите цели 4150 милиграма хистидин, което е огромно количество. Свинското и агнешкото, както и различни видове дивеч, също спадат към групата на богатите на хистидин храни, макар че в свинското, което е сред най-големите конкуренти на телешкото, нивото на хистидин е на половина.

Птиче месо


Птичето месо, особено пуешките и пилешките гърди, са с изключително високо съдържание на аминокиселината хистидин. Те могат да се сравнят по количество със свинското месо, като имат приблизително същото съдържание на едно и също количество месо или около 2163 грама за пилешка пържола.

Бобовите храни

Соята и бобовите храни са изключително богати на хистидин, като соята води боба, лещата и граха в това отношение. За едно и също количество соята може да има над 10 пъти повече хистидин, отколкото е количеството в бобовите храни.

Хранителните добавки


Макар че всички ние трябва да се храним правилно, при активните хора, които усилено се занимават със спорт, винаги се препоръчва да се възползват от хранителните добавки, които се предлагат в търговската мрежа. Малцина са тези, които успяват да постигнат в диетата си пълна хармония и баланс, така че хранителните добавки могат да се окажат добро решение.

Подобни статии

Витамин D2, D3 (Ергокалциферол, Калциферол)

Витамин D2, D3 (Ергокалциферол, Калциферол)

Описание и източници При силовите спортове здравата костната система е от изключително важно значение, затова е добре занимаващите се с б...

Алкохолни увреждания на черния дроб - Алкохолен хепатит

Алкохолни увреждания на черния дроб - Алкохолен хепатит

Среща се приблизително при 40% от лицата, които страдат от алкохолизъм. Някои болни могат да развият клиничната картина на алкохолен хепатит...

Гастрит

Гастрит

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица и с едно от най-честите заболявания на стомаха, В повечето случаи се за- сяга и лигавата ципа ...

Язвена болест

Язвена болест

През последните години заболяванията от язвена болест зачестяват. В някои страни язвената болест обхваща 10% от възрастното население. Болед...

Хроничен хепатит

Хроничен хепатит

В повечето случаи острият хепатит завършва с пълно оздравяване. Броят на хронифицираните остри хепатити е различен. Приема се, че вирусният ...

yhom

yhom

24 публикации

Публикувано
Публикувано

05.01.2016

Обновено
Обновено

29.12.2015

Прочетено
Прочетено

1632

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия