Какво причинява появата на пептична язва - симптоми и лечение?

Какво причинява появата на пептична язва - симптоми и лечение?
Пептичната язва е болезнено състояние, което се проявява в стомашно-чревния тракт, в резултат на нарушение в лигавицата на стомаха.

Пептичната язва е болезнено състояние, което се проявява в стомашно-чревния тракт, в резултат на нарушение в лигавицата на стомаха. Заболяването може да засегне хранопровода, стомаха или дванадесетопръстника. Предимно дванадесетопръстника е най-често засегнат от пептична язва. Обикновено лезиите са с размер около 10 милиметра.

Подробно описание на заболяването можете да намерите в здравен портал Фрамар, в публикациите направени от медицински специалисти.

Причини за появата на пептична язва

Лигавицата на дванадесетопръстника е в постоянен риск от влиянието на киселинните стомашни сокове, произведени от стомаха. Долната част на хранопровода е застрашена само, ако има отлив на стомашна киселина от стомаха. Рефлукс се нарича състоянието, когато има връщане на поток киселина в хранопровода.

Някои от основните причини за появата на пептична язва, биха могли да бъдат консумацията на алкохол, прекомерната консумация на кафе или редовния прием на аспирин. При някои хора, пептичната язва се дължи на генетичен фактор. Ако това заболяване се среща често сред членовете на едно семейство е важно да се вземат превантивни мерки. Психологическия стрес също играе важна роля при образуването на язва. Тютюнопушенето, също е фактор, който причинява развитието на този проблем. Никотина увеличава количеството и концентрацията на киселини в стомаха, което води до появата на язва. И мъжете и жените са еднакво предразположени към това състояние, но когато става въпрос за язва на дванадесетопръстника, по-често страдат мъжете отколкото жените.

Кои са характерните симптоми при язва?

Най-типичния симптом на язва е болката в стомаха, особено когато той е празен. Някои хора страдащи от това заболяване, не проявяват никакви симптоми, но повечето се оплакват от пареща болка в корема, която често ги събужда нощем. Храненето облекчава болката, но това е моментно състояние, което след време се повтаря отново.

Други симптоми, характерни за язвата са загуба на апетит, оригване, загуба на тегло, чувство на подуване, гадене и повръщане и др.

Лечение на пептична язва

Антиацидните лекарства неутрализират излишните киселини и помагат за заздравяването на язвата. Ако се приемат редовно, те могат да помогнат за облекчаване на болката. Някои промени в начина на живот, също ще окажат благоприятно въздействие върху пациента. Това са: избягване на тютюнопушенето, употребата на алкохол, кафе и чай, както и употребата на аспирин и други нестероидни противовъзпалителни лекарства.

язва

Подобни статии

Съдови заболявания на централната нервна система

Съдови заболявания на централната нервна система

Съдовите заболявания на централната нервна система са едни от най-разпространените понастоящем. Широкото разпространение на хипертоничната б...

Как да преодоляваме напрежението и стреса

Как да преодоляваме напрежението и стреса

Психиката има значение за появата и развитието на редица болести (напр. астма, колит, язва на стомаха и дванадесето-пръстника, мигрена и др....

Хемороидален пролапс – обобщена информация за заболяването

Хемороидален пролапс – обобщена информация за заболяването

  Хемороиди са подути кръвоносни съдове на ректума. Хемороидалните вени се намират в най-ниската част на дебелото черво и ануса. Поняко...

Видове язви – симптоми и причини за тяхната поява

Видове язви – симптоми и причини за тяхната поява

Появата на лезии в лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника или устата, са най-често срещаните видове язви. Освен тях съществуват и друг...

Какви са симптомите характеризиращи появата на язва и лечение на заболяването

Какви са симптомите характеризиращи появата на язва и лечение на заболяването

Обикновено терминът „язва” се отнася до пептична язва или лезии, които се развиват по лигавицата на стомаха, горната част на тънките черв...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

12.06.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

3449

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия