Как се осъществява дезинсекция?

Все по-нарастващият брой на вредни насекоми налага да се усъвършенстват методите за дезинсекция. Под това понятие се разбира съвкупността от средства и действия за унищожаване на инсекти.

В жилищни сгради, магазини, болници, автобуси, кина и т.н. всеки е чувал досадното жужене на муха или комар, усещал е жилото на оса или ухапването на бълха, а още по-неприятно е, когато се установи наличието на нежелани гост като кърлежа. За да се намали максимално вредителската атака на неприятните и разнасящи различни зарази и болести инсекти, фирмите за дезинсекция търсят непрекъснато все по-усъвършенствани начини и средства.

Освен познатите и вече елементарни физични методи с открит пламък или инсектицидни ленти, се прилагат и по-новите – инсектицидни лампи и ултразвук.

Сигурно всеки е виждал в заведенията на открито специални приспособления за ароматен дим, с който се прогонват комари и други вредни насекоми. Макар да изглежда твърде примитивно, това приспособление е много ефективен физичен метод за дезинсекция.

Срещу нарасналата в последните години напаст от бълхи, хлебарки и кърлежи се мобилизират всички средства за дезинсекция, тъй като тези вредители са особено упорити и е необходимо постоянство за тяхното унищожаване. Най-добре е да се потърси професионалната помощ на фирмите за дезинсекция, които ще извършат унищожението на вредителите качествено. По желание на клиентите може да се сключи договор с фирмата за повторно извършване на дезинсекция, което гарантира отстраняване на инсектите за дълъг период от време.

Когато се извършва дезинсекция против бълхи, е необходимо да се спази определен карантинен период, в който не се влиза в обработените с химикали помещения. Хлебарките са изключително упорити вредители, живеещи на всякакви места – домове, сифони, канали, складове и т.н. Този вид инсекти са много устойчиви на третиране, затова фирмите за дезинсекция препоръчват повторно унищожаване, тъй като при първото умират само възрастните хлебарки, а яйцата им остават и след триседмичен период от тях излизат нови хлебарки.

Грижата за здравето и хигиената изисква да се прави редовна дезинсекция не само в затворени помещения, но и на полето, където растенията също са застрашени. В този случай се използват биологичните методи за дезинсекция – заселване на насекомоядни птици около посевните площи, стерилизация на мъжките инсекти, дори развиване на заразни за вредителите болести.

Особено ефикасен е и химичният метод фумигация, тоест обгазяване. Той се прилага при дезинсекция на растителна продукция, която трябва да се съхранява в складове. Предварителното обгазяване на продукцията убива инсектите. Методът е безопасен, защото химическите вещества за дезинсекция са безопасни за хората и растенията и унищожават само вредителите.

Когато се извършва дезинсекция от специализирана фирма, трябва да се направи протокол, в който се описва извършената дейност според изискванията на РИОКОЗ.

 

Дезинсекция -

https://bulagrocontrol.bg

 

Категории

Разни

Подобни статии

Дезинсекция – безвредна ли е?

Дезинсекция – безвредна ли е?

Дезинсекция - става дума най-вече за унищожение на различни насекоми по химичен път, т.е пръскане с различни химически препарати. Този вид д...

Белодробна недостатъчност

Белодробна недостатъчност

Дихателната недостатъчност. Дихателната недостатъчност е състояние, при което газовата обмяна е нарушена или се осъществява за сметка на вк...

Съдови заболявания на централната нервна система

Съдови заболявания на централната нервна система

Съдовите заболявания на централната нервна система са едни от най-разпространените понастоящем. Широкото разпространение на хипертоничната б...

Безплодие (Стерилитет)

Безплодие (Стерилитет)

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира 6езплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието е безплодие на жената е ...

С дезинсекция срещу популацията на вредните насекоми

С дезинсекция срещу популацията на вредните насекоми

Насекомите са навсякъде около нас. Където и да сме, дали сред природата, или у дома, всекидневно се сблъскваме с дребните хвърчащи и пълзящи...

Румяна Иванова

Румяна Иванова

77 публикации

Публикувано
Публикувано

18.09.2013

Обновено
Обновено

18.09.2013

Прочетено
Прочетено

1109

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия