Как се извършва погребение в Тана Тораджа?

Как се извършва погребение в Тана Тораджа?
Тана Тораджа в Южен Сулавеси има уникална традиция по извършване на погребение, включващо церемония, отразяваща плетеница от скръб и богатство.

Тана Тораджа в Южен Сулавеси има уникална традиция по извършване на погребение, включващо церемония, отразяваща плетеница от скръб и богатство. Членовете на семейството на починалия са задължени да проведат серия от погребални церемонии , които обикновено продължават няколко дни преди починалият да бъде погребан. Семейството на починалия трябва да осигури десетки биволи и свине за погребалната церемония.

Погребението започва, когато опечалените идват и стартира биволско клане по време, на което всички присъстващи припяват тъжна мелодия, известна сред местните като „ma'badong".

Починалият не бива погребан веднага, а се оставя в традиционна къща - "tongkonan", както местните хора я наричат, заедно със семейството си. Местните вярват, че починалият може просто да страда от болест, а не да е наистина мъртъв, до започване на погребалната церемония , когато първият бивол се жертва - тогава духът на починалия може да започне своето пътуване до Страната на Душите.

Най- вълнуващата част от погребалната церемония са биволските битки и клане. Членовете на семейството трябва да осигурят биволи и свине за клане, тъй като вярват, че духът на починалия ще живее спокойно след това.

На биволските боеве се обръща много внимание от страна на както на местните жители, така и от посетители. Аплодисменти и възгласи се чуват навсякъде, когато биволите се борят. След приключване на боевете биволите биват заклани, а месото им се разпределя между присъстващите на погребението . Разпределението на месото се извършва в съответствие с позициите на присъстващите в общността.

Духа на починалия също има право на част от месото – традицията е известена сред местното население като „Aluk Todolo". Рогата на биволите жертвани за погребението се поставят в предната част на къщата "tongkonan". Колкото повече рога украсяват предната й част, толкова по-голям е статуса на починалия.

Тялото на покойника не бива погребано до единадесетия ден от смъртта му, а погребението не се извършва в земята, а тялото му бива оставено в пещера високо в скалите.

Източник: https://akropolbg.eu/pogrebenie.html

Подобни статии

Как да намерим погребална агенция

Как да намерим погребална агенция

Погребална агенция ще ви улесниНяма човек на този свят, който рано или късно да не се сблъска с тъжния и необратим факт, че всички сме смърт...

Цветята за погребение – начин да се изкажат съболезнования

Цветята за погребение – начин да се изкажат съболезнования

Да получиш цветна аранжировка като израз на симпатия, когато си загубил някого, когото си обичал, може да бъде много успокояващо и затрогващ...

Гонореен конюнктивит

Гонореен конюнктивит

Гонорейният конюнктивит се причинява от гонокока. Гонорейният конюнктивит се причинява от гонокока. Инкубационният период е от няколк...

Компютър

Компютър

Какво е Компютър ? Компютърът е сложна изчислителна машина, състояща се от отделни модули, чието общо предназначение е обработка на и...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Georgi Brezin

Georgi Brezin

97 публикации

Публикувано
Публикувано

30.09.2013

Обновено
Обновено

28.09.2013

Прочетено
Прочетено

839

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия