Как се извършва погребение в Тана Тораджа?

Как се извършва погребение в Тана Тораджа?
Тана Тораджа в Южен Сулавеси има уникална традиция по извършване на погребение, включващо церемония, отразяваща плетеница от скръб и богатство.

Тана Тораджа в Южен Сулавеси има уникална традиция по извършване на погребение, включващо церемония, отразяваща плетеница от скръб и богатство. Членовете на семейството на починалия са задължени да проведат серия от погребални церемонии , които обикновено продължават няколко дни преди починалият да бъде погребан. Семейството на починалия трябва да осигури десетки биволи и свине за погребалната церемония.

Погребението започва, когато опечалените идват и стартира биволско клане по време, на което всички присъстващи припяват тъжна мелодия, известна сред местните като „ma'badong".

Починалият не бива погребан веднага, а се оставя в традиционна къща - "tongkonan", както местните хора я наричат, заедно със семейството си. Местните вярват, че починалият може просто да страда от болест, а не да е наистина мъртъв, до започване на погребалната церемония , когато първият бивол се жертва - тогава духът на починалия може да започне своето пътуване до Страната на Душите.

Най- вълнуващата част от погребалната церемония са биволските битки и клане. Членовете на семейството трябва да осигурят биволи и свине за клане, тъй като вярват, че духът на починалия ще живее спокойно след това.

На биволските боеве се обръща много внимание от страна на както на местните жители, така и от посетители. Аплодисменти и възгласи се чуват навсякъде, когато биволите се борят. След приключване на боевете биволите биват заклани, а месото им се разпределя между присъстващите на погребението . Разпределението на месото се извършва в съответствие с позициите на присъстващите в общността.

Духа на починалия също има право на част от месото – традицията е известена сред местното население като „Aluk Todolo". Рогата на биволите жертвани за погребението се поставят в предната част на къщата "tongkonan". Колкото повече рога украсяват предната й част, толкова по-голям е статуса на починалия.

Тялото на покойника не бива погребано до единадесетия ден от смъртта му, а погребението не се извършва в земята, а тялото му бива оставено в пещера високо в скалите.

Източник: https://akropolbg.eu/pogrebenie.html

Категории

Разни

Подобни статии

Как да намерим погребална агенция

Как да намерим погребална агенция

Погребална агенция ще ви улесниНяма човек на този свят, който рано или късно да не се сблъска с тъжния и необратим факт, че всички сме смърт...

Цветята за погребение – начин да се изкажат съболезнования

Цветята за погребение – начин да се изкажат съболезнования

Да получиш цветна аранжировка като израз на симпатия, когато си загубил някого, когото си обичал, може да бъде много успокояващо и затрогващ...

Гонореен конюнктивит

Гонореен конюнктивит

Гонорейният конюнктивит се причинява от гонокока. Гонорейният конюнктивит се причинява от гонокока. Инкубационният период е от няколк...

Компютър

Компютър

Какво е Компютър ? Компютърът е сложна изчислителна машина, състояща се от отделни модули, чието общо предназначение е обработка на и...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Georgi Brezin

Georgi Brezin

97 публикации

Публикувано
Публикувано

30.09.2013

Обновено
Обновено

28.09.2013

Прочетено
Прочетено

882

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия