Как се изкарват шофьорски курсове?

Как се изкарват шофьорски курсове?
Невинаги взимането на шофьорска книжка е светкавично и сигурно - всичко зависи от желанието и упоритостта на кандидат-шофьорите, а и на уменията им разбира се.

Всеки желаещ да кара МПС, мотоциклет или тежкотоварна кола трябва да се изкара шофьорски курсове и след успешното им приключване да стане пълноправен шофьор. Невинаги обаче, взимането на шофьорска книжка е светкавично и сигурно - всичко зависи от желанието и упоритостта на кандидат-шофьорите, а и на уменията им разбира се.

Има различни видове шофьорски курсове

За получаване на книжка за кола, опреснителни, за хора, на които са им отнети точки, за разрешение за определена категория. Според желанието си кандидатите имат богат избор да решат в коя фирма и по кое време да проведат своите шофьорски курсове. Възможностите днес са много, тъй като конкуренцията между отделните автошколи е голяма.

Все пак има изисквания на закона, без чието спазване не може да се мине по време на обучението. За придобиване на категория „В" например не може да се явяват кандидати под 17 години и 9 месеца и диплома за поне основно образование. Това изискване беше въведено, за да не се разрешава да карат коли на неграмотни жители и да се стимулират същите да стоят в училище и да вземат диплома. За по-високите категории записването на шофьорски курсове изисква по-голяма минимална възраст – 21 или 23 години.

Преди да „завърти геврека", кандидат-шофьор трябва да премине през теоретична подготовка от 40 учебни часа, в които се запознава с Правилника за движение по пътищата, разглежда различни примери и ситуации, решава листовки. Шофирането е 31 учебни часа и включва запознаване с автомобила, градско и извънградско шофиране. Времето за кормуване се определя по желание на курсиста.

Различни цени за шофьорски курсове и вътрешни изпити

След приключването на теоретичното и практическото обучение се провеждат т. нар. вътрешни изпити и ако се вземат успешно, на кандидат-шофьорите се предоставя възможност да се явят на изпит по теория и практика пред ДАИ. Отскоро се въведе изискване всички изпити да се записват с камери, за да се избегне преписването и „даването" на изпит.

Школите за шофьорски курсове предлагат различни цени на обучение, както и възможности за допълнителни часове по теория и кормуване. За бъдещите водачи на автомобили и МПС е важно обаче да са отговорни при подготовката си и да задават въпроси към инструкторите, когато нещо не им е ясно.

Изпитите за завършване на шофьорски курсове се делят на две групи: вътрешни и външни( пред ДАИ), като и в двата случая обучаваните полагат първо теоретичен и после практически изпит. Успешно взетите листовки и кормуване на вътрешния кръг дават по-голяма увереност на кандидат- шофьорите и ги подготвят за най-важните препитвания- пред органите на ДАИ, което ще им осигури и вземането на мечтаната шофьорска книжка.

По-несигурните курсисти могат да вземат допълнителни часове по кормуване, защото именно то се оказва най-големия препъни камък на финала на всички шофьорски курсове.

Шофьорски курсове от автошкола Волан

Категории

Разни

Подобни статии

Как да изберем добър шофьорски курс

Как да изберем добър шофьорски курс

Как да изберем добър шофьорски курс Изборът на автошкола, която предлага качествени шофьорски курсове на приемливи цени е трудна задача. Сл...

Школа за курсове по английски език

Школа за курсове по английски език

В днешно време голяма част Българи желаят да запишат курсове по английски език и това не е никак случайно. Всички по-големи фирми в различни...

Езикови курсове в Astony-bg.com

Езикови курсове в Astony-bg.com

Английският език, освен велика история има и голямо бъдеще. Какво бихме могли да кажем за него в наши дни. Това ще разгледаме накратко в сле...

Защо да запишем курсове по английски?

Защо да запишем курсове по английски?

Английският е един от най-широко използваните в световен мащаб езици и е оказал значително въздействие върху много хора по земното кълбо с в...

Възползвайте се от езикови курсове за изучаване на език в чужбина

Възползвайте се от езикови курсове за изучаване на език в чужбина

Важно е да се знае, че езикови курсове предлагани в съответните държави трудно трудно могат да бъдат намерени на български език, поради това...

Georgi Brezin

Georgi Brezin

97 публикации

Публикувано
Публикувано

28.06.2013

Обновено
Обновено

28.06.2013

Прочетено
Прочетено

2910

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия