Как да разпознаем диабета: пет възможни признака

Как да разпознаем диабета: пет възможни признака
Лекарите бият тревога заради стремителния скок в данните за заболеваемост от диабет. Европейски учени обобщиха кои са основните преддиабетни симптоми, които идентифицират заболяването в ранен стадий.

Как да разпознаем диабета: пет възможни признака

Лекарите бият тревога заради стремителния скок в данните за заболеваемост от диабет. Европейски учени обобщиха кои са основните преддиабетни симптоми, които идентифицират заболяването в ранен стадий и позволяват навреме да се вземат необходимите мерки.

Един от първите сигнали е повишената сънливост, вялост след хранене. Подобна реакция е свидетелство за това, че организмът е претоварен с въглехидрати. Особено опасно е ако някой е пристрастен към храна, богата на т.н. бързи въглехидрати – захар, бяло пшенично брашно. Ако след обеда ви налегне непреодолима дрямка, трябва да намалите количеството на такива храни, съветват от medikforum.ru. Вместо тях изберете пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнеста храна. Освен това е добре след хранене да се натоварите физически: например да се поразходите за 15 минути.

Друг стряскащ симптом е желанието на всяка цена да се похапне нещо тестено и сладко. Това означава, че панкреасът ви произвежда голямо количество инсулин, което срива кръвната ви захар. В такава ситуация е опасно да се откажете изведнъж от захарните изделия, но изход все пак има. Вместо рафинирана захар яжте моркови, банани, ядки.

Още един симптом е наднорменото тегло, което не се редуцира дори след като сте намалили калорийния прием. Това си има решение – но трябва да се въоръжите с търпение и да съчетаете намалената храна с увеличена физическа активност.

Повишеното артериално налягане е верен спътник на диабета. Кръвта циркулира по-трудно и клетките не се хранят пълноценно. Естествено – трябва да се погрижите да регулирате кръвното налягане и да намалите холестериновите нива.

И още един сигурен белег: биреното коремче. То е свидетелство за концентрация на мастните натрупвания в опасна зона. Мазнините на корема увеличават кръвното налягане и повишават риска от сърдечно-съдови патологии. Дебелият корем при високи нива на холестерина е “обещание” за диабет. Сигурно!

Освен споменатите препоръки, за облекчаването на диабетната симптоматика и най-вече с профилактична цел е добре да се опита един продукт на Complete Pharma – КОЕНЗИМ Q10 с екстракт от зелен чай и витамин С. Lekuva.net препоръчва тази хранителна добавка при болестни състояния, свързани с отклонения във функционирането на сърцето (сърдечна недостатъчност, исхемична болест, кардиомиопатия). Подобрява контрола върху стойностите на холестерина и кръвната захар. Действа оздравяващо при диабет в начален стадий.

Подобни статии

Как да разпознаем дребна шарка?

Как да разпознаем дребна шарка?

Морбили е заразно заболяване, което засяга предимно децата и затова е изключително важно за всеки родител да е наясно с причините, симптомит...

Еписклерит

Еписклерит

Еписклеритите биват ограничени. Еписклеритите биват ограничени (или възловидни) и дифузни. Ограниченият епасклерит се проявява във фор...

Рак

Рак

Рак Лечение: своевременно, упорито, цялостно Все още раковата болест се числи към заболяванията, от които се страхуваме най-многр. Вс...

Наранявания на опорно-двигателния апарат

Наранявания на опорно-двигателния апарат

СЧУПВАНЕ Счупването представлява частично или пълно нарушение целостта на някоя кост, предизвикано от бързо действуваща сила. От значение...

Съдови заболявания на централната нервна система

Съдови заболявания на централната нервна система

Съдовите заболявания на централната нервна система са едни от най-разпространените понастоящем. Широкото разпространение на хипертоничната б...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

17.02.2014

Обновено
Обновено

17.02.2014

Прочетено
Прочетено

1214

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия