Как да изберем конвектори - устройство, критерии за подбор и експлоатационни правила

Как да изберем конвектори - устройство, критерии за подбор и експлоатационни правила
Днес на все по-голяма популярност се радват конвекторите, които не само работят много тихо и не заемат много място, но и изглеждат естетически добре в интериора на дома.

Те обаче са не само красиви и компактни, но и ефективни. Тези устройства са идеални както за апартамент, така и за офис.
Заедно с консултантите в търговията с конвектори от Багира ще се опитаме да отговорим на всички въпроси, които си задавате, относно техния принцип на работа и характеристики.

Какъв е принципът им на работа?

Работата на устройството се основава на факта, че горещият и студен въздух имат различна плътност. Следователно по-тежкият въздух с ниска температура се натрупва по-близо до пода, а топлият въздух, като по-лек, се издига до тавана. В тялото на всеки конвектор има два слота: единият отгоре, другият отдолу. Те са проектирани да пропускат въздуха с различни температури. Така че работата на устройството е проста: през долния слот в устройството влиза студен въздух, който се загрява с помощта на нагревателен елемент, става по-лек и преминава през горния слот, отправяйки се към тавана.

Този тип нагревател има прост дизайн. Вътре в металната обвивка, характеризираща се с малка ширина, е поставен нагревателен елемент, захранван от електрическата мрежа. Температурата на нагряване се регулира от термостат, дръжката, на който е разположена на външния панел. За корпуса се използва метал с дебелина 0,8 милиметра. Тъй като тялото на устройството е кухо отвътре, то служи като вид аеродинамичен тунел, в който тягата се създава чрез нагряване на въздуха. Докато конвекторът е свързан към мрежата, непрекъснато протича процесът на преминаване на студен въздух през нагревателния елемент, неговото нагряване и протичане нагоре. И така, порция по порция, целият въздух в стаята постепенно се загрява.

Според начина на монтаж те могат да бъдат:

 • стенни
 • подови

И двата модела могат да имат височина до четиридесет и пет сантиметра от пода. За да се движат по пода, те имат колела и дръжка. Но на стената нагревателите са монтирани със специални скоби. Благодарение на това стенните модели не заемат никакво допълнително пространство в стаята, дори напротив вписват се отлично в модерния интериорен дизайн. Когато мислите за това къде да монтирате конвектора винаги имайте предвид, че той трябва да бъде близо до пода, където е и по-студения въздух, който трябва да се затопли.

Съвети за избор на конвектор

Когато избирате конвектори, трябва да имате предвид следните характеристики:

 • Консумация на енергия;
 • Тип нагревателен елемент;
 • Размери на устройството;
 • Оперативна безопасност;
 • Допълнителни функции
 • Разходи;
 • Производител;
 • Индикатори по време на проверка.
 1. Мощност
  Избора на подходящия конвектор трябва да бъде продиктуван от това колко голяма стая трябва да се отоплява. Например ако планирате да използвате уреда в допълнителен източник на топлина, тогава мощността се изчислява по следния начин: на всеки кубичен метър от помещението са необходими 25 вата мощност. Но ако изобщо няма отопление в къщата, тогава ще трябва да го вземете въз основа на 40 вата на кубичен метър.
  Ето пример: ако площта на помещението е 19 квадратни метра, таваните са 2,7 десети, тогава разглеждаме мощността на нагревателя в извън сезона, като умножим тези две стойности по 25. Получаваме 1285,5 вата. Закръгляме и търсим нагревател с мощност от един и половина киловата.
 2. Тип нагревателен елемент
  Що се отнася до нагревателния елемент, ако има избор, вземете нагревател с лят монолитен нагревател - той ще издържи по-дълго и ще работи по-ефективно.
 3. Размерите на устройството
  Когато проверявате дадено устройство, обърнете внимание на неговия размер, особено височината. В крайна сметка от нея зависи с каква скорост ще се движи въздухът. Така например, ниските конвектори с височина само 60 сантиметра са в състояние да осигурят много бързо движение на въздушните маси и съответно да отопляват помещението по-бързо. Също така е важно колко е тежко устройството, защото може да се наложи да го премествате от едно място на друго по време на употреба.
 4. Безопасност при експлоатация
  Нагревателят трябва да бъде възможно най-безопасен. Всъщност конвекторите са най-безопасните устройства за отопление. В крайна сметка тялото им се нагрява само до 60 градуса, не повече и следователно няма да причини изгаряния. Родителите на малки деца, предпочитат модели, при които корпусът е заоблен без остри ръбове и има по-гладки контури.
 5. Допълнителни функции
  Наистина добрите конвектори имат следните допълнителни характеристики:
  • Температурният контролер е много удобно нещо. Ако стаята е топла, можете да намалите мощността малко, а при силен студ - задайте на максимум.
  • Термостатът ви позволява постоянно да поддържате в стаята температурата, при която се чувствате комфортно в своя дом.
  • Таймерът ще ви позволи да включите нагревателя за определено време, след което устройството да се изключи само. Тази функция е добре да се използва вечер, преди лягане.
  • Вграденият йонизатор абсорбира прах, насищайки въздуха с отрицателни йони. Това е много полезно за здравето. В стая с такъв микроклимат се спи по-добре и се работи по-продуктивно.
  • Дистанционното управление и таймерът за включване ще ви позволят да не изпълзявате изпод топло одеяло сутрин, за да затоплите стаята.
  • Защитата срещу преобръщане е много важна характеристика, особено когато в къщата има игриви животни или капризни деца.
 6. Цена
  Разглеждайки цените на различните устройства и решавайки коя марка конвектор да изберете, имайте предвид, че наистина качествените продукти няма как да бъдат евтини. В крайна сметка всички искаме конвектора да бъде ефективен и безопасен, да работи дълго време и да има нормално гаранционно обслужване. Затова, когато избирате устройство, обърнете поглед към добре познатите марки, чиято гаранция не са празни думи. Те са истински отговорни за качеството на своите продукти, които произвеждат отдавна и успешно ги продават на световния пазар.
 7. Визуална проверка
  Разглеждайки конвектора, предлаган от продавача в магазина, разгледайте го добре за драскотини или вдлъбнатини. Недопустими са изкривявания на корпуса, прорези и остри ръбове. Винтовете и болтовете не трябва да излизат от корпуса. Ако нещо не ви е харесало или ви се е сторило подозрително, по-добре не вземайте такъв конвектор. В крайна сметка това показва или лошо сглобяване, или неправилен транспорт.

Подобни статии

Подредба на уредите в кухнята

Подредба на уредите в кухнята

Едва ли е достатъчно само да определим правилно набора на необходимите ни мебели. В този смисъл също могат да се наблюдават почти, неогранич...

Как да си изберем Девиз?

Как да си изберем Девиз?

Как да си изберем Девиз? Вземете лист хартия и молив, започнете да пишете и рисувате! Е какво се получава! Може да имате вече някои добри и...

Да се научим да купуваме

Да се научим да купуваме

Да се правят покупки е изкуство, което трябва да се изучи. Има хора, които просто имат нюх къде и какво може да се намери, и то на по-изгодн...

Подготовка на плодовете и зеленчуците за производство на сокове

Подготовка на плодовете и зеленчуците за производство на сокове

Набраните в подходящо състояние плодове и зеленчуци незабавно се подготвят за добиване на сок. Основните операции от подготовката важат за п...

Методи за добиване и пастьоризиране на натурални сокове

Методи за добиване и пастьоризиране на натурални сокове

При домашни условия след надробяването се практикуват два начина за добиване на сок: 1. Дифузия чрез пара.2. Пресоване. Добиването на сока...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

27.11.2020

Обновено
Обновено

27.11.2020

Прочетено
Прочетено

921

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия