Как бременността засяга вашите сетива за мирис и вкус?

Как бременността засяга вашите сетива за мирис и вкус?
Бременността е състояние, което води до много промени във физическото състояние на жената. При повечето жени се забелязва промяна и в сетивата за мирис и вкус.

Бременността е състояние, което води до много промени във физическото състояние на жената. При повечето жени се забелязва промяна и в сетивата за мирис и вкус. Промените във вкуса и обонянието са чести симптоми, наблюдавани в ранните етапи на бременността. Ефектът от тази промяна е различен за всяка жена. Някои от тях стават чувствителни към аромат на парфюм или лосион за тяло, докато други се дразнят от миризмата на определена храна. По същия начин, някои жени се оплакват от горчив вкус в устата след консумация на храна или напитка. Тази повишена чувствителност на вкуса и обонянието причинява много раздразнение при бъдещите майки, тъй като това състояния може да предизвиква гадене. 

Кое придизвиква появата на чувствителност към миризма и вкус?

Хормоните са основно отговорни за повишеното чувство за мирис и вкус. По време на бременността нивата на естроген и прогестерон се повишават. Тези хормонални промени оказват влияние върху функционирането на сетивните органи на вкуса и мириса. Всичко това е съпроводено от сутрешно гадене. Някои жени се питат дали това има някакво влияние върху бебето. Необходимо е да се знае, че това е абсолютно безвредно. Това е естествена реакция на организма.

Как да се справите с промените във вкуса и обонянието?

Ето няколко полезни съвета, които могат да бъдат полезни за справянето с този проблем:

-          Уверете се, че има подходяща вентилация в дома ви. Дръжте прозорците отворени, колкото е възможно. Така можете да сте сигурни, че въздуха в помещенията е свободен от нежелани миризми.

-          Винаги носете чисти дрехи,  тъй като някои тъкани са склонни да задържат миризми.

-          Не използвайте ароматизирани продукти за грижа за кожата, като тоалетни принадлежности, перилни препарати и др.

-          Аромати на мента, джинджифил или лимони имат успокояващ ефект върху сетивата и помагат да се справите с гаденето.

-          Направете някои промени в диетата и включете храни, които ви харесват.

-          За да противодействате на ефекта от нежелан вкус в устата, можете да ядете пикантни храни. Те елиминират горчивия вкус в устата.

Няма съмнение, че промяната в сетивата ви е досаден проблем. Все пак хубавото е, че това е само временно състояние, което обикновено продължава до към втория триместър до момента, в който изпитвате сутрешно гадене.

За да получите достатъчно информация за този период от живота на жената, можете да се възползвате от съветите на здравните специалисти във Фрамар, като прочетете тук.

Подобни статии

Отравяне

Отравяне

В зависимост от това, по какъв път е постъпила отровата в организма, отравянията биват хранителни и нехранителни. При хранителните отравяни...

Важни Симптоми - Припадък

Важни Симптоми - Припадък

Припадъкът е състояние, при което организмът изпада във внезапно временно изключване функцията на кората на главния мозък. По външните си пр...

Колит

Колит

Колитът е възпаление на дебелото черно и често се съчетава с ентерит - ентероколит. Различават се два вида колит - остър и хроничен. Остър ...

Остър хепатит

Остър хепатит

Острото възпалително заболяване на черния дроб е твърде често явление. То може да бъде предизвикано от различни причини — отрови (токсичен х...

Когато детето се оплаква от болка

Когато детето се оплаква от болка

Болката е често оплакване при детските заболявания. Нерядко и лекарят е затруднен при установяването на нейната истинска причина. През отдел...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

11.06.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

2390

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия