Интервю със софийски хамали!

Интервю със софийски хамали!
StartUP: Интервю за бизнеса с хамалки услуги на един преуспял софийски хамалин! Има ли лесен бизнес в България?

Ние сме обикновени софийски хамали! Лично аз съм в бизнеса с хамалски услуги от 7 години. При този занаят обичайно ни наемат за местене на квартири, офиси, чистене на мазета, тавани и пренасяне на тежки мебели, но тази работа не е толкова елементарна, колкото изглежда на пръв поглед.

Бизнесът с хамалски услуги не е само това, той се подразделя на няколко основни дейности, всяка от които си има своите особености, както следва:

  1. Хамалски услуги по пренасяне на тежки мебели и строителни материали.
  2. Превоз и транспортиране на багаж в градски и извънградски условия.
  3. Почистване на тавани и мазета.
  4. Такелаж – работа с въжета и оборудване, което си е цяла наука.

 

Как започнах бизнеса си с хамалски услуги?

 След дълго и безсмислено търсене на различни работи установих, че мога да започна собствен бизнес с хамалски услуги без никакъв начален капитал, нулев опит и други скрити условия. Необходимо бе да разполагам с двете си ръце, малко организаторски умения, предприемчивост и здрава работа. Първоначално открих една обява ,,Хамали, плащане ден,, което ме устройваше и отидох да работя.

Бързо разбрах, че схемата е съвсем проста. Шефът на фирмата посредник намира клиенти, които се нуждаят от хамалски услуги, договаря се и взима заплащане  на човеко час, след това удържа известна част от парите за разходи по рекламата и посредничеството и заплаща на участвалите работници. Едно от най-трудните неща тук е да се създаде база данни с потенциални клиенти и хамали, които да могат постоянно да се отзовават винаги в искания брой и точно време. 

Работих добре, бях млад, здрав, неопитен и се видях с пари. Реших да  създам собствена фирма за хамалски услуги и да организирам намиране на хамали за клиенти.  Започнах да раздавам листовки и дори пуснах реклама в няколко сайта за предлаганата от нас услуга, в последствие разпратихме рекламни имейли на подбрани списъци от потенциални клиенти.

Първата поръчка на хамалски услуги

В началото помислих, че това не работи, но не беше така. Първият ми клиент дойде именно от тези разпратени имейли. Той управляваше склад в друг град на който се наложило да се премести в София, поради това половината хамали го бяха напуснали и спешно се нуждаеше от нови. Аз можех да му ги осигуря. Работихме в групи от по 5 човека на ден в продължение на месец. Аз спечелих повече пари от началника на склада J

Тогава разбрах, че за да получа добър доход от хамалските услуги ми трябват постоянни клиенти, които редовно да се обаждат (Между другото, един от моите настоящи клиенти е с мен от 5 години).

Бизнес с хамалски услуги

Бизнесът започна да расте и да става все по-сложна неговата организация. Трябваше да возя бригадите с хамали до мястото на работа, да ги организирам ако са няколко по едно и също време. Започнах да контролирам всичко по телефона от дома. Наложи ми се да направя сайт за да мога да общувам по-пълноценно с клиентите и хамалите, защото не винаги можех да им обяснявам всичко.  Аз го направих сам, макар че загубих известно време за да разбера как да го направя и други подобни. Сега разбирам, че е било необходимо за не много пари да наема някой да го направи по-добре, което щеше да ми донесе много повече приходи, но карай да върви.

С нарастване на бизнеса имахме нужда от офис и регистрация на фирма. Той е необходим повече за да организираме хамалите, а не толкова за да впечатлим клиентите, защото те не идват в офиса. Клиента все бърза и обикновено хамалите са им необходими много спешно и за нула време.

 Много фирми, складови за строителни материали и др. подобни които се нуждаят от хамали са готови да платят за тях в брой и без никакви договори, но по-големите сключват договор.  Поради това е много важно да се поддържа база данни и да се осигури постоянство на работниците, защото те са хора и често се разболяват или отказват по друга причина.

Закупихме  прекрасен софтуер в който събрахме цялата клиентска база, работници и служители, там винаги можем да проверим на какъв етап е поръчката, кой обслужва, къде, колко сме спечелили  и т.н., и т.н.

Кои са най-големите проблеми в бизнеса с хамалски услуги?

1. Хамалските услуги са работа, която може да започнете без първоначален опит и начален капитал, но за да я вършите ви трябват хамали. Най-важно в работата с хора е тяхната организация.  Винаги трябва да имате резерви за да реагирате без издънки.

2. За да успеете е необходимо да направите малко проучване още преди стартиране на бизнеса. Вижте дали се предлагат други хамалски услуги в града за избор на по-тясна ниша.  Все пак ако има конкуренция, това е добре. Следователно на пазара има търсене на хамалски услуги.

2. Друг задължителен за решаване проблем е създаването на прост сайт за визитки или тип блог, чрез него ще ви намират клиентите.  Важно е да има много текст, описание на това което предлагате и контакти за връзка, за да могат да ви намират потенциалните клиенти. 

3. Може би най-важния проблем е създаването на малка база данни с хамали и клиенти. За целта може да използвате Уеб базиран софтуер или за автоматизиране на труда и организацията във фирмата. 

4. Намерете първите си клиенти, чрез разпращане на имейли и телефонни обаждания на хора, които вероятно биха използвали вашите хамалски услуги. Ако имате време, можете да научите как да ги намерите чрез контекстна реклама, но е по-лесно и по-евтино да започнете с е-mail. Не е необходимо да правите големи кампании, започнете с нещо малко, колкото да наберете опит.  

С пожелания за успех Хамали Оникс:  https://hamali-onyx.alle.bg/

Подобни статии

Заек по Софийски

Заек по Софийски

Продукти1 кг месо от заек3 филии бял хляб150 г (3 бр) червени пиперки (мариновани)20 г (1 с.л.) прясно масло10 бр маслини50 г (1 глав...

Софийски салам

Софийски салам

Говеждо месо 2,500 г, свинско месо (тлъсто) 2,500 г, сол 110 г, селитра 5 г, захар 5 г, чер пипер 20 г, бахар 5 г, чеснов лук 5 г.Говеждото ...

Хамали София

Хамали София

Хамалските услуги са едно много полезно средство при нужда от преместване на дома или офиса. Защо трябва да използвате хамалски услуги, вме...

Не с тези дамски обувки на работно интервю

Не с тези дамски обувки на работно интервю

На всички нас жените многократно ни се е налагало да сменяме работата си, и да се явяваме на кастинги или интервюта, но много често сме се п...

Химичен състав на храните

Химичен състав на храните

В тази таблица е показано съдържанието на вода, белтъчини, мазнини, въглехидрати и калории в отделните храни. Данните за хранителните вещест...

petkodimoff

petkodimoff

16 публикации

Публикувано
Публикувано

29.03.2017

Обновено
Обновено

29.03.2017

Прочетено
Прочетено

1332

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия