Храните, които ни гарантират здраве през зимата

Храните, които ни гарантират здраве през зимата
Храненето през зимните месеци е от голямо значение. Чрез добре подбраните продукти ние си осигуряваме онези вещества и витамини, без които не бихме съхранили здравето си. Кои са тези продукти?

Храните, които ни гарантират здраве през зимата

Храненето през зимните месеци е от голямо значение. Чрез добре подбраните продукти ние си осигуряваме онези вещества и витамини, без които не бихме съхранили здравето си.

Кои са тези продукти, описват от medikforum.ru. Диетолозите съветват винаги да бъдат предпочитани сезонните продукти на региона, в който живее даден човек. В нашите географски ширини например това са ябълки, моркови, лук, ряпа, цвекло.

Една от най-полезните зимни храни е киселото зеле. То зарежда с витамини от В-групата и С, освен това доставя киселини, подобряващи перисталтиката на чревния тракт.

През зимата са незаменими храните, съдържащи витамин D: яйца, риба, хайвер, черен дроб, мляко, краве масло. Редовната им употреба укрепва имунитета и подобрява състоянието на кожата, зрението и паметта. Тази група храни трябва да се включват в менюто ни целогодишно, но през зимата ползата от тях е най-голяма.

Добре е да си спомним и за замразените плодове. По-здравословно е да изберем тях вместо желета и конфитюри, тъй като не са били обработвани термично и полезните им съставки са съхранени в по-голяма степен. Специално трябва да се отбележи червената боровинка – мощен антиоксидант с високо съдържание на витамините С и РР.

Да не забравяме сушените зелени подправки – магданоз, копър, джоджен, девесил. Някои си мислят, че ползата от тях е никаква, но те съдържат доста микроелементи и в някои случаи са за предпочитане пред свежите, отглеждани в парници.

Екзотичната номенклатура също има място в зимното ни меню – портокали, мандарини, грейпфрут, авокадо. Това са съвестни доставчици на свежи витамини, от които няма смисъл да се отказваме.

Сигурно никой няма да възрази срещу твърдението, че през зимата боледуваме по-често и периодично се нуждаем от възстановяване след някоя вирусна атака. Тогава към правилното хранене трябва непременно да прибавим продукт, който ще съдейства за по-бързото ни “рециклиране”. Ето един, който може да ни бъде полезен: ЕКСТРАКТ ОТ КОРЕЙСКИ ЖЕНШЕН на COMPLETE PHARMA. Това е хранителна добавка, с чиято помощ бързо се преодоляват състояния след сериозно боледуване – вирусни зарази, операции, химиотерапия. Възстановява баланса на имунната система благодарение на биоактивните съставки от корейски женшен и зелен чай. Препоръчано от lekuva.net като добро решение при оптимизиране на клетъчното хранене и възстановяване на енергийния баланс.

Категории

Здраве, Медицина

Подобни статии

Когато детето се оплаква от болка

Когато детето се оплаква от болка

Болката е често оплакване при детските заболявания. Нерядко и лекарят е затруднен при установяването на нейната истинска причина. През отдел...

Най-здравословното хранене

Най-здравословното хранене

Все още остава неразрешен един обикновен и конкретен въпрос: Когато дойде време за ядене - закуска, обяд или вечеря - КАКВО ТРЯБВА ДА СЛОЖИМ...

Много не е на хубаво

Много не е на хубаво

Първата ваша мисъл при вида на тази статия ще бъде ”Какво разбират някакви си специалисти по хранене от протеини и културизъм?”, затова тряб...

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Детето и движението Какво ви се е родило? Момиченце ли? Е, смятайте, че ви е потръгнало. Все пак с момиченце е по-лесно, има по-малко грижи...

Упражнения за красота

Упражнения за красота

Специални упражнения за коригиране на недостатъци във фигурата Естествено не всички жени са доволни от своята външност и от фигурата си. Ед...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

16.01.2014

Обновено
Обновено

15.01.2014

Прочетено
Прочетено

1337

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия