Хартиени изделия

Всеки от нас всекидневно има досег с хартия или картон и това е напълно нормално, но не винаги осъзнаваме съприкосновението си с тях. Интересно е да знаете каква всъщност е историята на картона и хартията.

Историците са на мнение, че именно хартията е едно от всичките четири най-велики изобретения, произлизащи от Китай. Тя се заражда през 105-106 година по времето на ЦайЛун, като в началото е била изработвана много продължително време, за да получите един пергамент, на който да напишете няколко думи. Историята дава факти, че първата датировка на хартията е била дори около 3 века по-рано, но доказателствата за това са доста оскъдни.

Първата хартия се е правила ръчно, от по-нискокачествената коприна, добавяна е и пепел от дървесина, парцали и влакна от коноп.

Тайната за направата на хартията е била пазена доста дълго време, но през 6 и 7 век корейците и учените от Япония успели да разгадаят съставките и начинът за направа на интересната хартия. Тя навлязла в Европа едва през 11-12 век.

Европейците много бързо усъвършенствали хартията, като започнали да я боядисват и обработват, за да подобрят качествата й. Лошото е, че въпреки напредъка хартията в Европа доста дълго време се правила ръчно, което затруднявало по-масовото производство.  Едва през 1799 г. един изобретател от Франция - Луи-Никола Робер направил машина за направа на хартия и така дал тласък на индустриалния напредък – появило се книгоиздаването, започнали да се опаковат различни пакети и направата на още видове хартия, които да са по-гъвкави или по-твърди, да са цветни и какво ли още не.

Търсенето определяло предлагането, което било много голямо. Така се появило и етикитирането, като първите етикети били за лекарства и вино. Развитието на хартията било голямо през годините, като се появили най-разнообразни видове, които се използвали по много начини.

Така в първите години на 18 век се появява и картонът, който първоначално не се използвал за опаковане, но с течение на времето се намерило точното му предназначение. В средните векове във Франция е изобретен и белият картон, от който се правили причудливи и интересни кутии за бижута, шапки и какво ли още не.

В края на века вече имало два вида картон – вълнообразен и плосък и в САЩ патентовали двата вида.

В днешно време, от хартия се произвеждат богата гама продукти, сред които:  хартиени бобини, хартиени шпули, хартиени бобини, различен вид картон и т.н.

tempo-el.com

Категории

Разни

Подобни статии

Пране на текстилни изделия от синтетични влакна

Пране на текстилни изделия от синтетични влакна

При прането на текстилни изделия от синтетични влакна трябва да се има предвид следното.Синтетичните материи имат способността силно дa поем...

Пране на текстилни изделия от изкуствени коприни

Пране на текстилни изделия от изкуствени коприни

При пране на изделия от вискоза и медно-амонячна коприна трябва да се избягват търкането, мачкането, силното извиване, а също и висока темпе...

Импрегниране на текстилни изделия против дъжд

Импрегниране на текстилни изделия против дъжд

Рецепта № 411. Импрегниране на памучни тъкани и плат за палаткиПамучни тъкани, плат за палатки и изтрити палатки се им-прегнират, като се по...

Пране на вълнени текстилни изделия

Пране на вълнени текстилни изделия

Поради чувствителността им към алкални вещества (сапунен разтвор, сода, сапун, съдържащи сода препарати и др.) вълнените материи се перат пр...

Хляб и хлебни изделия (източник на въглехидрати)

Хляб и хлебни изделия (източник на въглехидрати)

Хлябът и хлебните изделия са най-популарните у нас източници на сложни въглехидрати. Когато са произведени от натурално брашно, те съдържат ...

ivanov101s

ivanov101s

49 публикации

Публикувано
Публикувано

24.03.2014

Обновено
Обновено

20.03.2014

Прочетено
Прочетено

1183

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия