Фактори причиняващи хронична автолиза на панкреаса

Фактори причиняващи хронична автолиза на панкреаса
Хроничен панкреатит е медицинско състояние, причинено от възпаление на панкреаса. Макар, че това заболяване е опасно за живота, пациентите могат да живеят дълги години с прилагане на правилно лечение.

Хроничен панкреатит е медицинско състояние, причинено от възпаление на панкреаса. Макар, че това заболяване е опасно за живота, пациентите могат да живеят дълги години с прилагане на правилно лечение. Информацията публикувана в здравен портал „Фрамар" за автолиза на панкреаса, може да ви даде ясна представа за симптомите и факторите причиняващи този здравословен проблем.
Панкреаса е важен орган, който подпомага храносмилането на мазнините и помага за метаболизма на тялото, чрез регулиране на нивата на инсулина. Поради продължителни заболявания като високи нива на холестерол, щитовидна жлеза и хиперлипидемия, задстомашната жлеза може да набъбне. Възпалението на панкреаса е известно като хроничен панкреатит. Хора, които употребяват големи количества алкохол са податливи на това състояние. Тъй като то е бавнопрогресиращо, намалява продължителността на живота с 10-20 години.

Причини за хронична автолиза на панкреаса

Причините за това заболяване включват: хиперкалциемия, муковисцидоза, хипертриглицеридемия, рак на панкреаса, хиперпаратиреоидизъм, камъни в жлъчката, алхоколизъм и прекомерна употреба на цигари и др.

Симптоми на панкреатит

Най-честите симптоми на самодиструкция на панкреаса са: силна болка в корема /точно под ребрата/, диабет, гадене и повръщане, лошо смилане на мазнини и витамини и др.
Усложнения, които могат да се развият в резултат от хроничен панкреатит са псевдокисти на панкреаса, запушване на жлъчните пътища, рак на панкреаса, бъбречни нарушения и др.
Псевдокисти – когато има запушване на панкреасния канал, започва да се натрупва течност под формата на киста. Тези възпаления могат да доведат до дискомфорт, болки в корема и повръщане. При по-тежки случаи, това усложнение може да доведе до чревни кръвоизливи. Често се прибягва до хирургическо лечение за премахване на кистите.
Запушване на жлъчните пътища – при това състояние жлъчните секрети не могат да достигнат до червата и се отклоняват в кръвния поток. Съдържанието на тези течности в кръвта е токсично и може да доведе до поява на жълтеница.
Рак на панкреаса – хроничния панкреатит е основна причина за развитието на това раково заболяване. То се наблюдава най-вече при хора, които са пристрастени към тютюнопушенето.
Бъбречни нарушения – това състояние може да доведе до бъбречни заболявания, като бъбречна недостатъчност. Често тя е предизвикана от нарушена функция на панкреаса и запушване на жлъчните пътища. Някои редки усложнения включват запушване на червата и тромбоза в кръвоносните съдове на панкреаса и далака.

При лечение на хроничен панкреатит, лекарите съветват да се избягва консумацията на алкохол. Прилагане на диета с ниско съдържание на мазнини, допълнена с много пълнозърнести храни, зеленолистни зеленчуци и плодове ще облекчи симптомите на болестта. Консумацията на много вода също е препоръчителна, тъй като хроничния панкреатит води до дехидратация на организма.

Подобни статии

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиалната астма е заболяване Бронхиалната астма е заболяване, което протича с пристъпи на задух вследствие обратимо генерализирано стесн...

Гломерулонефрит

Гломерулонефрит

ХРОНИЧЕН ГЛОМЕРУЛОНЕФРИТ Представлява хронично прогресиращо дифузно заболяване на бъбреците с инфекциозно-имунен характер и с предимно за...

Рак на стомаха

Рак на стомаха

Рак на стомаха, най-честите локализации на рака на храносмилателната система. Ракът на стомаха е една от най-честите локализации на рака...

Белодробен емфизем (научна версия)

Белодробен емфизем (научна версия)

Белодробният емфизем е невъзвратимо разширение... Белодробният емфизем е невъзвратимо разширение и увеличение на обема на дихателните еди...

Хроничен Бронхит (научна версия)

Хроничен Бронхит (научна версия)

Хроничният бронхит е дифузно неспецифично възпаление на бронхите, което се проявява с кашлица и слузна, слузно-гнойна или гнойна експекторац...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

04.09.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

2971

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия