Директно засяване на семената

Директно засяване на семената
Мечтата на всеки градинар е да засади семена в почвата да добави малко вода и слънце и скоро да бере и яде сочните плодове от растението, което е израснало.

За повечето зеленчуци, обаче се изисква по специална подготовка, която включва: посяването на сортови семена на закрито през зимата или началото на пролетта, за да може да премине на топло прекалено краткия вегетативен период от растежа на растението, а след като времето се стопли и почвата вече е подходяща за сеитба растенията да се извадят и се засадят на открито.

Но някои зеленчуци, наистина могат да бъдат засадени директно в градината и да произведат така желаната салата за вашата трапеза, без да е необходимо да сортирате семена, да държите младите растения на топло и след това да присаждате.
Тези зеленчуци са отлични за запознаване на децата с градинарството. Те ще са доволни да видят резултатите от своя труд и ще изядат с удоволствие плодовете от израсналите растения, които сами са посадили.

Директно засетите семена имат същите основни нужди както и другите растения: да има пълно слънцегреене (8 часа), богата добре дренирана почва, обогатена с подходящи количества хранителни вещества и компост, ако е необходимо тор и разбира се вода. После просто следвайте инструкциите на опаковката на семената. За да сте сигурни, че сте избрали подходящо време за засяване на сортовите семена, трябва да се поинтересувате за датата на последната слана във вашия район, защото повечето инструкции за засаждане са съобразени с нея. Ако не сте сигурни, кога е било последното замръзване, най-добре е да се посъветвате с по-опитни градинари.

На директно засадените зеленчуци ще им отнеме около седмица или две докато поникнат, в зависимост от времето, така че не се отчайвайте ако не виждате веднага желаните резултати. Просто наблюдавайте внимателно градината си и скоро ще забележите първите признаци на живот.

Добре е преди да посеете сортовите семена да направите в градината си лехи и да ги посадите в тях, така ще знаете, че всичко което е поникнало извън лехите е трева.

Листна маруля

Тези зелени зеленчуци обикновено могат да бъдат засети в градината след около седмица преди последната слана. Препоръчваме ви да не посявате всички семена на веднъж, а да ги разпределите на 2 или 4 партиди, които да посеете през около 2 седмици в различни части от градината ви. Това ще ви осигури зелена салата за по-дълъг период, тъй като партидите ще поникнат и станат годни за консумация в различно време. В най-южните райони марулята е ранна пролетна, есенна и дори зимна култура, тъй като тя не понася добре горещините на лятото. Сортовете Кристал и Айсберг са много трудни за отглеждане в сравнение с Листната маруля и е най-добре да бъдат отглеждани от големите фермери.

Моркови

Посейте тези кореноплодни в градината заедно с децата ви около седмица или две преди последната дата на замръзване. След това почакайте шест или седем седмици преди да извадите коренът и да го проверите дали е готов вече за ядене. Повечето сортове моркови зреят от 55 до 70 дни, но ви препоръчваме да не ги оставяте толкова дълго време в земята, тъй като стават много големи и твърди. Както повечето кореноплодни зеленчуци и морковите са по-сладки, докато са младички. Добре е преди да ги посеете да прегледате почвата, ако е плътна и лепкава да я регулирате с компост или дори с пясък, да бъде добре дренирана и освободена от камъчета, които биха навредили на формата им. Можете да засеете втора реколта моркови в края на лятото и така ще имате от този вкусен зеленчук през есента.

Репички

Тези малки кореноплодни са по-живи от всички други. Те имат страхотен пиперлив вкус и са готови за ядене в рамките на 3-4 седмици. Някои хора не ги долюбват, тъй като явно са опитвали техните по-пикантни събратя, но има много разновидности на репичките, които са оцветени в бяло, розово, бледо лилаво и рубинено червено, които са доста вкусни. Можете да ги готвите или да си ги похапвате сурови или като лека закуска. Посейте семената им на партиди, като започнете около две седмици преди последната слана. Можете да ги пресаждате, като започнете в края на лятото, за да имате реколта през есента, но не го правите, когато е много горещо.

Грах

Грахът обича прохладното пролетно време, но в някои по южни райони може да се отглежда и през зимата. Ако искате да имате пролетна култура посейте го в градината около две седмици преди последната дата на измръзване. Грахът е увивно растение, така че не забравяйте да му осигурите ограда или телена мрежа, на която да се опре или за предпочитане е да си купите сортовете грах наречени „джудже", които ще произвеждат по-малко реколта, но няма да имат нужда от подпора, за да растат. Сортовете Захарен и Снежен грах са с ядливи шушулки. Младите грахови растения имат много чувствителна коренова система, така че избягвайте да плевите около тях докато не пораснат достатъчно.

Царевица

Тя се нуждае от топла почва, за да покълне, така че е добре да я посеете до около седмица след последната дата на замръзване. Ако при вас лятото е кратко, най-добре потърсете в агроаптека сортови семена, който са обозначени като ранни, за да се развият бързо растенията. Трябва да посеете най-малко 12 растения, за да се гарантира, че царевичните цветя ще се опрашват помежду си и така да ви донесе по 2 кочана на стъбло. Според преданието преди да се заселят европейците индианското население засявало културите си и ги наричало „Три сестри". Първо семената от царевица в хълмистата почва за добро отводняване, след това бобови растения, засадени няколко седмици по-късно, за да се изкачват по царевицата, докато растат и тиква между редовете, така че големите и листа да засенчат семената на плевелите, тъй като и царевицата като граха имат деликатни корени, които могат да бъдат увредени при плевене. Но имайте предвид, че това подреждане на културите ще ви заеме много място в градината.

Ако все още не сте се сдобили с качествени сортови семена можете да го направите в агроаптека Иван Чавдаров на https://agro-gradina.com/семена

Категории

Дом, Градина

Подобни статии

Как трябва да се използува площта в овощните градини

Как трябва да се използува площта в овощните градини

Защо е необходимо поддържането на почвената повърхност в овощните градини? Поддържането на почвената повърхност в овощните градини съобразн...

Агротехнически мероприятия през ноември.

Агротехнически мероприятия през ноември.

Броят на слънчевите дни през ноември значително намалява, понижават се почвената и въздушната температура, падат първите слани, появяват се ...

Мероприятия в овощната градина през март.

Мероприятия в овощната градина през март.

Март Март е месецът на календарната пролет. Той е характерен с по-голяма продължителност на деня (11,57 h), по-продължително слънчево греен...

Как се отглежда ябълката

Как се отглежда ябълката

В кои райони на страната може да се отглежда ябълката? Ябълката е разпространена повсеместно в нашата страна. Тя заема главно пор чията на ...

Размножаване на Годжи Бери Goji Berry

Размножаване на Годжи Бери Goji Berry

                            Размножаване на Годжи Бери Годжи Бери може да се размножава по няколко начина:1.Зелени резници2.Зрели резници3....

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

13.09.2017

Обновено
Обновено

13.09.2017

Прочетено
Прочетено

3132

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия