Дезинфектанти

Дезинфектанти
Как, с какво и какво трябва да имате предвид, за да дезинфектирате и защитите най-добре вашето обкръжение и хората в нея.

Дезинфектантите - снимки

Дезинфектанти

Дезинфектанти

Защо дезинфекцираме?

Почти всяка среда на планетата съдържа бактерии и микроорганизми. Може да се изненадате ако научите, че на един квадратен сантиметър от кожата има повече от 600 000 бактерии. Повечето са безвредни за хората.


Известни са близо 16 000 вида бактерии, от които 538 са патогенни или паразитни, тоест само 3% могат да ни разболеят.

Болестотворните организми - наречени патогени - могат да бъдат опасни

или дори смъртоносни!

Използването на правилните видове дезинфектанти редовно върху повърхности в цялото ви обкръжение е важна част и от решаващо значение за предотвратяване и намаляване на разпространението на болести, настинки, грип и други заболявания, особено в ситуацията в момента в целия свят, заедно с други критични аспекти, като измиване на ръцете.

Няма по-висок приоритет от защитата на здравето и безопасността ни

Тъй като на пазара има много видове дезинфектанти, важно е да разберете как работят - включително техните плюсове и минуси - за да вземете информирано решение за това как да дезинфекцирате и защитите най-добре вашата среда и хората в нея.

Добре е да следвате инструкциите на етикета на дезинфектанта и да обърнете внимание на това колко дълго трябва да стои продуктът на повърхността, която почиствате. Един добър дезинфекциращ препарат има списък с изброени кои бактерии, гъбички и вируси е предназначен да убие.

*Важен факт, който трябва да се отбележи е - че

миенето на ръце със сапун и вода все още е най-добрият начин срещу грипа и за предотвратяване на предаването на вируса

Това е така, защото от това, което знаем досега, се смята, че новият коронавирус се разпространява предимно от хората и техните дихателни капчици - т.е. кашлица, кихане, плюене. С други думи, предаването от човек на човек е най-често.

Въпреки че е възможно хората, които докоснат повърхности или предмети, замърсени с вируса ако след това докоснат устата или очите си, също могат да се заразят, така че това може да не е основният начин за разпространение на вируса. И така дезинфекционните кърпички могат да стигнат само дотук.

Как действат дезинфектантите?

Дезинфектантите са химически препарати

Дезинфектантите са химически препарати, прилагани върху неживи предмети с цел унищожаване на бактерии, вируси, гъбички, плесени или плесени, живеещи върху тях.

„Активната съставка" във всяка формула за дезинфектант е това, което убива патогените, обикновено чрез разрушаване или увреждане на клетките им. Активните съставки обикновено се подпомагат от други съставки с различни цели.

Например, повърхностноактивните вещества могат да бъдат добавени към дезинфектантна формула, за да осигурят постоянно намокряне на повърхността или да помогнат при почистването.

Какво трябва да имате предвид при избора на вашия дезинфектант

Има четири основни съображения, с които трябва да се съобразите, когато избирате дезинфектант, който да отговаря максимално на нуждите на вашето обкръжение. Отговорът на тези въпроси ще ви даде рамка за подпомагане на определянето на най-добрите продукти, които да използвате във вашата среда.

Ефективност
Дезинфектантът убива ли микробите и патогените, които са от най-голяма знечение около вас?

Някои дезинфектанти не са ефективни срещу определени бактерии. Имайте предвид, че патогените могат да имат множество щамове, а дезинфектантите са сертифицирани за специфични щамове.

Време за убиване
Колко бързо дезинфектантът убива конкретен патоген?

Дали продуктът поддържа повърхностите видимо мокри, за да се съобразят с това време? Отново има дезинфектиращи формули за убиване на специфични патогени за определен период от време и те трябва да бъдат мокри на повърхността през цялото време, за да работят активно.

Тридесет секунди до пет минути може да са типично време за действие. Ако дезинфектантът се нуждае от 10 минути, бъдете сигурни, че действително ще остане мокър толкова дълго. Дезинфектантите на базата на алкохол могат да изпарят добре преди необходимото време за контакт.

Безопасност
Безопасен за употреба продукт за хора и безопасен ли е за повърхностите, върху които се прилага?

Някои категории са токсични, някои оставят следи, други корозивни, а други имат нежелана миризма. Проверете оценките за токсичност и запалимост на продуктите, както и всички препоръки за лични предпазни средства за дезинфектанти, които прилагате. Бъдете сигурни, че дезинфектантът няма да повреди повърхността, за която е предназначен.

Лесна употреба
Необходими ли са стъпките, за да използвате даден дезинфектант за вашата среда?

Някои приложения изискват множество стъпки, които не винаги могат да бъдат осъществими. Твърдостта на водата е един от факторите, които могат да повлияят на ефективността на някои дезинфекционни формули. Някой почистват и дезинфекцират само в една стъпка, което ги прави най-добрият избор за лесно, готово за употреба приложение, което се занимава с широк спектър от бактерии, вируси, гъбички и мухъл.

При избор на дезинфектант
Как да разбера дали един почистващ продукт е ефективен?

Средствата за почистване на домакинствата използват много различни термини на етикетите си - от антибактериални, санитарни.. до дезинфектантни. Но какво всъщност означават те?

Санитарията отстранява 99,9% от микробите и дезинфекцията убива повече от 99,999%, ако се извърши правилно.

Антибактериален продукт означава, че съдържа съставки, които могат да помогнат за убиване или забавяне на растежа на бактериите.

Въпреки това - внимавайте за тях, тъй като антибактериалният сапун не е по-добър от обикновения сапун.

Ако искате да преборите COVID-19 - имате нужда от истински дезинфектант, а не санитарен или антибактериален.

Въпреки че са мощни препарати за убиване на зародиши, дезинфектантите не могат да си вършат работата правилно, ако се използват върху мръсни повърхности - защото мръсотията и маслото ще консумират дезинфектанта и ще защитят микробите.

Ето защо е препоръчително почистване на повърхността със сапун и вода, преди да използвате дезинфектант

Сапун и вода преди да използвате дезинфектант
Най-добрите дезинфектанти срещу вируси и кои съставки да търсите

Повечето домакински почистващи препарати - от универсални почистващи препарати до сапун за съдове, съдържат повърхностно активни вещества, които се свързват с частиците от масло, микроби и мръсотия, като ги суспендират във вода, за да могат да се измият.

Докато измивате ръцете си със сапун и вода за 20 секунди, можете да премахнете 97% от микробите, домакинските почистващи препарати са по-добри дезинфектанти за повърхности. Това е така, защото

за да бъде сапунът ефективен, той трябва да се разтрива и да работи в пяна, докато дезинфектантите убиват микробите при контакт

В списъка на регистрираните дезинфектанти за коронавирус има 4 общи активни съставки:

Ето разбивка на различните активни съставки в домакинските почистващи препарати и какво да търсите, за да сте сигурни, че използвате ефективен дезинфектант.

Изопропанолът или етанолът (алкохолът)
са ефективни дезинфектанти, когато се използват в достатъчно висока концентрация. Повечето почистващи препарати, съдържащи алкохол, имат поне 70% разтвор, а дезинфектантите за ръце трябва да съдържат поне 60% алкохол, за да бъдат ефективни.

За да бъдат ефективни дезинфектантите
Четворни амониеви съединения
се използват широко като повърхностни дезинфектанти и могат да бъдат намерени в много домакински почистващи препарати, включително дезинфектантни кърпички и спрейове. Изследванията показват четвъртични амониеви съединения, които ефективно убиват повечето бактерии, вируси и гъбички.

Натриев хипохлорит (белина)
Активната съставка на белината е натриев хипохлорит, който може да убива вируси, бактерии и гъбички. Тя може да се използва на често докосвани повърхности като копчета и плотове, но трябва да изсъхне на въздуха поне 10 минути, преди да избършете, за да убие ефективно патогените.

Активната съставка на белината натриев хипохлорит
*Тъй като белина може да раздразни кожата, трябва да носите ръкавици, когато я използвате.

Водородният пероксид
не е толкова силен като белина, но има дезинфекционни свойства, които ефективно убиват вирусите и бактериите.

Изследване установява, че водородният пероксид е по-ефективен при убиването на някои форми на бактерии, отколкото четвъртичните амониеви съединения. Характерната 3% концентрация на водороден пероксид в магазините може да се използва като дезинфектант.

Тези съставки:
Домашните почистващи препарати с тези съставки може да са трудни за намиране в магазина в момента. Докато дезинфектантите са най-ефективни за премахване на микроби, поддържането на добра хигиена на ръцете чрез честото им миене, също е важно

Стъпка в правилната посока

Без бактерии просто не бихме съществували, не е възможно да ги елиминираме и дори не е желателно, но при всички положения продължаваме да мием зъбите си 3 пъти на ден, ръцете си преди хранене и след като отидем до банята.

Сортирането на информация за различните видове дезинфектанти отнема време, но това е критична стъпка, за да се гарантира, че взимате най-доброто решение за поддръжка на вашето обкръжение. Наличието на подходящи продукти под ръка, заедно със с олиден план за предотвратяване на болести и инфекции, ще спести усилия и разходи по пътя и ще даде допълнително спокойствие на вас и всички във вашата среда.

Бъдете информирани стъпка в правилната посока
В края на деня цялостното почистване с обикновен сапун е силна стъпка в правилната посока и премахва 97% от микробите, така че не се отчайвайте, ако не можете да намерите дезинфектант. Само не забравяйте да продължавате да почиствате често и да миете ръцете си старателно.

https://irisolog.bg/blog/dezinfektanti

Подобни статии

Какво представлява грипа – признаци и симптоми

Какво представлява грипа – признаци и симптоми

Грипа е силно заразна вирусна инфекция, причинена от грипни вируси. Най-честите симптоми на заболяването са втрисане, висока температура...

Кълновете и развитието на болести

Кълновете и развитието на болести

Кълновете - болести, бактерии, замърсяване, дезинфекция, намаляване на рискаКълновете и развитието на болести Консумацията на сурови и замъ...

Ирисова Диагностика

Ирисова Диагностика

4 публикации

Публикувано
Публикувано

18.05.2020

Обновено
Обновено

28.04.2020

Прочетено
Прочетено

847

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия