Челебитка посевна

Челебитка посевна
Челебитката е по-малко известна подправка, която има вкус подобен на индийското орехче и камфора. Използва се най-вече при производството на тестени изделия.

Челебитката е била позната на египтяните и гърците. Хипократ и Диоскурид говорят за нея като лечебно средство. В древноиндуските книги, писани на санскритски, се споменава също за челебитката. Тя е използувана и от арабските народи.

Посевната челебитка е едногодишно тревисто растение, високо до 70 см от сем. Лютикови. Произхожда от земите около Средиземно море и Мала Азия. Отглежда се в Франция, а у нас в незначителни количества главно в Хасковско. Като подправка и за лечебни цели се използват узрелите семена на челебитката. Те са матовочерни, дълги до 4 мм и широки 3 мм.

Разтрити, те имат аромат и вкус на индийско орехче и камфора. Съдържат 0,50—1,50% етерично масло, тлъсто масло, сапонини, флавоноиди, нигелин и пр. Етеричното масло се получава от семената чрез дестилация с водна пара. То има жълт цвят, синя флуоресценция, силен аромат и слабо парлив вкус. Състои се главно от дамасценин, производно на бензоената киселина.

Семената действуват апетитовъзбуждащо, газогонно, противоглистно и консервиращо. Използуват се в лекарството за посипване на хляб, соленки и други тестени произведения. Прибавят се към някои салати. Стритите семена се поставят и в алкохолни напитки, на които придават приятен аромат. Семената се прибавят и към кисело зеле, кисели краставички, марината. Особено много се използуват в колбасарството, тъй като етеричното масло действа антисептично.

В медицината семената се прилагат против кашлица, като болкоуспокояващо средство на стомаха и червата, при жлъчни заболявания. Те подтискат отделянето на газове в стомаха и червата. Прилагат се още против чревни паразити под формата на извлек (1 чаена лъжичка стрити на прах семена се заливат с 1 чаена чаша топла вода — 45 °С, кисне 7—8 ч, прецежда се, разделя се на 2 части и се приема сутрин и вечер половин час преди хранене). Семената се използуват и за увеличаване на млякото у кърмачки. Челебитката предизвиква приток на кръв в тазовата област и затова не се препоръчва приемането й от бременни жени (аборт). Семената се прилагат като лечебно средство само под контрола на лекар, защото приети в по-големи дози те предизвикват виене на свят, гадене и повръщане.

Коментари за Челебитка посевна

  1. 1.

    искам да попитам,при белодробни болести може ли да се използва?

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.05.2012

Обновено
Обновено

08.05.2012

Прочетено
Прочетено

1445

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия