Букетите с красиви цветя и символиката им в различните култури

Букет е подредба на цветя с творческо вдъхновение. Букети от цветя могат да се подреждат за декора на дома и обществени сгради.

 

Букет е подредба на цветя с творческо вдъхновение. Букети от цветя могат да се подреждат за декориране на дома, офиса, обществени сгради и други. Класифицирани са в няколко вида популярни форми и стилове – китка, полумесец и каскадни букети. Цветя и букети често се подаряват за специални поводи, като рождени дни и годишнини, сватби и други. Подредени във вази в домашни или други условия, служат като интериор в различни стилове. Може да има прикрепена символика на езика на цветята прикрепена към съответната култура.

В Египет има рисунки с аранжировки на цветя от 2 500 г.пр. Хр., рисунките са на поставени цветя във ваза – предимно лотос, нарцис и ирис, аранжирани с билки и палмови листа.

В Япония букетът възниква под формата на изкуство наречено икебана. Най-старата книга за цветя в Япония датира от далечната 1445 година. Простотата и линейната форма са основна характеристика на икебаната.

В Китай – символиката на цветето била ''животът е свещен'', включително и на хората и на растенията, затова рязаните цветове се използвали пестеливо и внимателно. Цветята са основно използвани и на ритуали в храмовете на будистите.

В Европа зараждането на интереса към аранжиране на цветя е документиран за първи път сред холандците, които формирали разкошни и пищни подредби на горски и полски цветя, по-късно започнали масово отглеждане и селектиране на различни сортове цветя. През 18 век, масово букети били използвани за украса на домовете на заможните семейства и аристокрацията.

Цветовата символика се среща в много култури и може да бъде много различна. В Китай, някои цветя символизират сезона, например белите цветове представляват зимата, вишневият цвят – пролетта, лотосът - лятото, хризантемите – есента.

Езикът на цветята бил въведен в Англия през 18 век от лейди Мери Уъртли, чийто съпруг бил посланик в Турция. Той и подарявал цветя вплетени в красиви букети с различни послания, които носели цветята използвал ги, като начин за предаване на съобщения. През Викторианската епоха, почти всяко цвете носело послание прикрепено към него и англичаните започнали да поднасят букет, според посланието, което носели цветята.

 

Категории

Дом, Градина

Подобни статии

История и състояние на лозарството в света и у нас

История и състояние на лозарството в света и у нас

Какво е известно за произхода на културата лоза зкуството да се приготвя вино да е предшествало културата на лозата и може би желанието да ...

История на Karcher

История на Karcher

КЕРХЕР-ГЕРМАНИЯ е водеща компания в производството на пароструйки и водоструйки, както и на почистваща техника в цял свят. Тя е произвела пъ...

Почивка в България

Почивка в България

Почивка в България ако се чудите каде. Ако се чудите каде да релаксирате изберете нашата мила родина България. Почивката ви в Бълга...

Спорт и гимнастика в ученическите години

Спорт и гимнастика в ученическите години

Дневния режим на ученика Минава времето на безгрижните детски игри и увлечения. Дете­то е на 7 години и училищното звънче го зове. Погл...

Билките в миналото и днес

Билките в миналото и днес

Билките са известни на човека от най-дълбока древност. За медицинското изкуство на древните народи съдим по писмените паметници и археологич...

rossi

rossi

10 публикации

Публикувано
Публикувано

31.07.2012

Обновено
Обновено

01.08.2012

Прочетено
Прочетено

5531

Нередност Докладвай за нередност
5 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия