Болки в корема : Десет лека от народната медицина

Болки в корема : Десет лека от народната медицина
Стомашната болка възниква поради различни причини. Общо взето, тя е два типа: хронична и нередовна. Хроничната е най-често резултат от заболяване, а нередовната – стомашни реакции на лошо смилане, га

Стомашната болка възниква поради различни причини.  Общо взето, тя е два типа: хронична и нередовна. Хроничната е най-често резултат от заболяване, а нередовната – стомашни реакции на лошо смилане, газове или просто страничен ефект от някаква храна.

1.      Анализирайте често нещата, с които се храните.

Ако го правите, скоро бързо ще откривате кое предизвиква стомашна болка. Например, може да си направите дневник на храненията. Той ще ви позволи да следите всичко, което консумирате, както и симптомите, които изпитвате като резултат от храните.

В дневника включете храните, които използвате, времето на хранене, всеки проблем и симптом, причинен от храните и колко време след хранене е започнал проблема. Запишете и колко време е траел симптома. Включете и лекарствата или храните, които сте използвали за облекчение.

Чрез това наблюдение на хранителния прием, лесно ще идентифицирате храните, причиняващи стомашните ви проблеми и лесно бихте могли да ги изключите от менюто.

2.      Бъдете винаги задоволени с течности.

Важно е да сме винаги хидратирани. Дехидратацията е възникващ фактор за много стомашни проблеми. Това е  особено важно при вирусни заболявания. Ако не ползваме течности, в такива състояния, ще влошим още повече нещата.

Хубав начин да си осигурим достатъчно течности, е да приемаме редовно малки количества. Почнете с чаена лъжичка течности на всеки 15 минути. Когато свикнете, минете на две и така нататък. Може жаждата да не ви се засити много, но поне ще се намали стомашния дискомфорт и ще се чувствате по-добре. Освен това 6-8 чаши вода на ден, осигуряват добро функциониране на стомаха и  изхвърлят токсините и вирусите. Ето други полезни течности:

-Плодови сокове

-Бульони

- Декофеинизиран чай

- Газирана вода

- Енергийни напитки

3.      Използвайте джинджифил

Джинджифилът отдавна е познат със свойството си да облекчава стомашната болка и всякакви други подобни разстройства. Има противовъзпалителен ефект върху цялото тяло. Помага на храносмилането. Можем да го приемаме и суров, и като чай.

Има голямо разнообразие от джинджифилови чайове. Но в чист вид той е най-ефективен за облекчаване на стомашната болка. Направете си сами чай като настъргате джинджифила и разбъркате половин чаена лъжичка в чаша гореща вода. Нека да постои 3 минути, след което махнете сухото вещество и изпийте чая. Можете да пиете и джинджифилова бира, но не такава с подсладители или фруктозни сиропи. Пробвайте и джинджифилови сладкиши.

3.Яжте кимион или семе от копър

И двете помагат за разстроен стомах. Улесняват смилането и елиминрат болката от газовете.. Много хомеопатични лечители го препоръчват за облекчаване на стомашна болка. Семената може да се дъвчат или да се сварят на чай. Пак, както по-горе, пребавете гореща вода към чаена лъжичка. Покрийте съда и го оставете за 5-10 мин. После махнете твърдото вещество. Този домашен лек действа най-добре на празен стомах

4.      Направете си билков чай

Джинджифила и семената не са единствените полезни чайове за болка в стомаха. Много билкови чайове намаляват дискомфорта и болката. В специалните магазини има най-различни видове чайове конкретно за стомашни проблеми. Смята се, че ако си ги приготвите вкъщи, обаче, ефектът им ще е по-добър. Ето някои по-важни билки, помагащи на стомаха:

-Канела

-Мента

-Мащерка

-Лимонов балсам

-Лавандула

Свеж чай от мента може да си направите като просто залеете билката с чаша гореща вода, така и с мащерката, но нея я покрийте за десетина минути.

5.Яжте леки храни

Ако страдате от стомашни болки, минете на леки храни. Ясно, че ако имате такива проблеми, не ви се яде въобще, но ако не хапнете нищо, ще увеличите максимално киселините. Когато това се случи, все пак трябва да хапнете нещо. Яжте прости, леки храни като: бял ориз, банани, препечени филийки, ябълки. Ако не можете ва поемете по една-две хапки, все пак „бодвайте" по нещо през деня. Так ще имате нещо в стомаха и киселините ще са минимум.

6.      Изберете или си направете собствено антикиселинно питие

Когато започнете да консумирате такова питие, то веднага започва да действа и намалява киселините. Желаният резултат е намаляването на болката и паренето. Лошото е, че предозирането на антиациди може да предизвика разстройство или запек. Можете сами да си направите свое „лекарство" от сода за хляб. Половин чаена лъжичка сода и толкова вода ще ви осигурят ефективна „антикиселина".

8.      Пийте газирани напитки

Газираните напитки могат да бъдат ефективен домашен лек за газове и за облекчаване на стомашна болка. Пиенето на декофеинизирани, газирани напитки, специално джинджифилова бира, лимонов сок или кола може да доведе до оригване, което ни освобождава от вредните газове. Това е особено ефективно, когато стомахът е разстроен от преяждане.

9.       Затопляйте често стомаха.

Затоплянето на стомаха върши чудеса за премахване на всякакви стомашни болки. Бутилка гореща вода или топъл компрес винаги помагат. Помага и така наречения оризов компрес, затоплете несготвен ориз във микровълновата, после го поставете в найлонов плик, завийте го в памучна тъкан и приложете на стомаха.

Може да използвате и солен компрес, приготвянето  и използването му са подобни на оризовия. Не само ще ви облекчи, но ще подобри и притока на кръв към стомаха. Ще имате по-добро храносмилане и значително по-малко стомашни крампи.

10.      Разберете кои храни да избягвате

Еднакво важно е да знаете кое трябва  и кое не трябва да ядете. Докато леките храни облекчават болката, обратен е ефекта на тежката храна. Избягвайте кофеиновите напитки и алкохола. Стойте далеч от пържени и пикантни ястия, както и цитрусовите плодове. Избягвайте храни с много мазнини и тежки млечни продукти.

Ако има допълнителни домашни симптоми – незабавна лекарска консултация. Домашните лекове чогат да облекчават, но не да заместят квалифицираната лекарска помощ.


Информацията е предоставена от форумът за образование azmoga.bg

Подобни статии

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Критична възраст на жената (Климактериум)

Критична възраст на жената (Климактериум)

Значителна част от жените имат твърде погрешна представа за критичната възраст, поради което някои съвсем не се интересуват от нея, а други ...

Жлъчнокаменна болест

Жлъчнокаменна болест

Образуването на камъни в жлъчния мехур е било познато още на древните лекари. Жлъчнокаменната болест е доста често заболяване, особено в няк...

Пиелонефрит

Пиелонефрит

Пиелонефритът е инфекциозно възпалително заболяване на бъбречната тъкан и на лигавицата на бъбречните легенчета. В редица случаи болестният ...

Когато детето се оплаква от болка

Когато детето се оплаква от болка

Болката е често оплакване при детските заболявания. Нерядко и лекарят е затруднен при установяването на нейната истинска причина. През отдел...

Stefan Petkov

Stefan Petkov

2 публикации

Публикувано
Публикувано

16.10.2013

Обновено
Обновено

15.10.2013

Прочетено
Прочетено

6797

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия