Туберкулоза при детето

Туберкулозата е заболяване, което се причинява от бактерии, наричани бацили на Кох. Туберкулозните бактерии са устойчиви извън човешкия организъм. Най често децата, особено малките, се заразяват по въздушно-капков път от болни с белодробна туберкулоза, които кашлят в близост до де-цата и ги милват и целуват.
Туберкулозните бактерии могат да атакуват различни органи (бял дроб, лимфни възли, черва, стави и кости, бъбреци, кожа, очи, мозъчни обвивки и др.)
Болестните прояви при туберкулозата са крайно разнообразни според това, къде се развива процесът. Те могат да наподобяват симптомите на много други заболявания. Като пример може да се посочи дълготрайно повишената температура, намаления апетит, неясната кашлица, уголемените лимфни възли, главоболието, повръщането и др. Сведенията, дадени от родителите, помагат на лекаря за разпознаване на заболяването. Особено важно е лекарят да бъде осведомен за боледуване на други членове от семейството или от общувалите с детето лица.
Как да се избегне заразяването на децата? Пазете децата от всички лица, които продължително кашлят и отделят храчки, даже от близки, особено по-възрастни, които често обясняват, че кашлицата им е от тютюна. Избягвайте да водите детето на места, където се събират много хора. Ако вземате жена за почистване на апартамента или за гледане на детето, искайте й медицинско свидетелство и я помолете дори да се прегледа на рентген.
Най-ефикасното предпазно средство е имунизацията, която се осъществява с ваксината БЦЖ. При контакт с туберкулозно болен имунизираното дете не заболява или заболява в много редки случаи, и то в сравнително лека форма.
У нас децата се имунизират задължително още в периода на новороденото, като БЦЖ ваксината се инжектира вътрекожно на лявото рамо. Ако имунизацията по една или друга причина не е била направена, искайте да се направи в следващите няколко месеца от живота на детето. Туберкулозата е крайно опасна за кърмачетата и това налага тази първа имунизация да не се пропуска.
Във връзка с профилактиката на туберкулозата родителите често задават следните въпроси:
1. БЦЖ ваксината предизвиква ли повишение на температурата и поява на други болестни прояви? Липсват както повишена температура, така и други болестни прояви, освен малката червена пъпчица на мястото на инжекцията. Тази пъпчица трябва да се пази суха, да не се разчесва, а при нейното нагнояване да са постави марличка, напоена с риванолов разтвор (1:1000).
2. За колко години БЦЖ ваксината осигурява защитата от туберкулоза и абсолютна ли е тази защита? След 3-4 години БЦЖ ваксината, направена на новороденото, постепенно намалява своята защитна сила. Затова са провеждат повторни имунизации (реимунизации) на 6, 14 и 17 години. Въпреки много доброто защитно действие на ваксината тази защита не е абсолютна и децата трябва да се пазят от близък контакт с болни, които имат активна туберкулоза и отделят бацили.
3. Има ли опасност, ако болно от неразпозната туберкулоза дете са имунизира с БЦЖ ваксина? В подобен случай няма опасност да се появи някакво усложнение, но болестните проява които детето има, могат погрешно да се свържат с имунизацията. За препоръчване е децата, които имат контакт с туберкулозно болни, да се изолират и наблюдават 6 седмици преди и 6 седмици след имунизирането.
4. Има ли противопоказания за имунизиране? Противопоказания са например протичащи с повишена температура
заболявания, бъбречни и сърдечни заболявания, астматичен бронхит и др., но тези противопоказания са временни, а не абсолютни.

Подобни статии

Безплодие (Стерилитет)

Безплодие (Стерилитет)

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира 6езплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието е безплодие на жената е ...

Общи сведения за инфекциозните болести

Общи сведения за инфекциозните болести

Инфекциозните (заразните) болести засягат предимно детската възраст. Те се причиняват от невидими с просто око микроорганизми (вируси, бакте...

Дезинфекция около болното дете

Дезинфекция около болното дете

При обслужване на заразно болно или съмнително за заразно заболяване дете се налага дезинфекция на ръцете на обслужващия, на бельото на болн...

Туберкулоза на белите дробове (научна версия)

Туберкулоза на белите дробове (научна версия)

Туберкулозата е инфекциозно заболяване с предимно засягане на белите дробове, което се причинява от туберкулозния бактерии. През последните ...

Белодробна туберкулоза

Белодробна туберкулоза

Белодробната туберкулоза е разпространено заболяване, което в миналото вземате много жертви. Тя представлява иифекциозно заболяване на белит...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

3214

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия