Припаднал човек

На припаднал човек никога да не се дават течности или храна

Още веднъж изрично ще подчертаем: при човек, изпаднал в безсъзнание, този гълтателен рефлекс е нарушен. В трахеята могат да навлязат всякакви течности и храни. За съжаление все още господствува опасното становище, че на един припаднал човек трябва да се даде да пие нещо силно „за съживяване". Това е абсолютно погрешно! Впрочем регулацията на нашия организъм е толкова екзактна, че не е възможно едновременно да се диша и да се гълта. В момента на гълтането дишането „автоматично" спира. Само когато тази регулация се прекъсне от атипични реакции (говорене по време на ядене, кашлица и т.н.), може да се получи „задавяне". Но посредством рефлекса за кашлица тези малки частици храна, попаднали по погрешка в тра-хеята, бързо се изхвърлят.
Хранопроводът също е построен по описания вече общ принцип за стомашно-чревния канал. Вътрешната лигавица е относително издръжлива, тъй като покрай нея преминават храни с различна консистенция и температура (могат да настъпят разлики от 40 градуса и повече, ако след горещо ястие се хапне сладолед).

Същинската стена на хранопровода се състои от спираловидно мускулно сплетение. При своята контракция то свива лумена и същевременно посредством една перисталтична вълна хранителната каша се изтласква към стомаха.
Този процес може да се сравни с начина, по който се придвижва един червей. Непосредствено преди преминаването си в стомаха хранопроводът е затворен с един пръстеновиден мускул. Когато хапката се приближи до входа на стомаха, този мускул се разтваря и храната влиза в стомаха. През останалото време връзката между стомаха и хранопровода е прекъсната. По този начин стомашното съдържание не може да се върне в хранопровода дори и в легнало положение или при стойка на глава.
При нервни регулаторни смущения, при препълнен стомах, при стомашни аномалии този „вентил" може понякога и да започне да пропуска (повръщане, оригване).
Ако настъпят изменения в стената на хранопровода (от възпаления, тумори, нараняване и други подобни), тя може да се разтегли и да се образуват издатъци (дивертикули). В тези дивертикули могат да навлязат частици от храната. В такъв случай те не слизат в стомаха, започват да гният и издават лоша миризма. Такива дивертикули на хранопровода трябва да се отстраняват по оперативен път.

Лигавицата на хранопровода също е богато кръвоснабдена. Ако оттичането на кръвта от вените е затруднено поради заболяванй на черния дроб, във вените на хранопровода може да се получи кръвен застой. В такъв случай тези вени понякога се подуват силно (до дебелината на един пръст). Механичното дразнене при гълтането може да предизвика скъсване на тънката венозна стена и поради силния кръвен застой хранопроводът да се изпълни с голямо количество кръв. Това е едно много тежко усложнение на чернодробната цироза (преустройство на черния дроб), защото настъпват опасни за живота кръвоизливи.
„Паренето" е симптом, който ни напомня, че имаме хранопровод. Нито огънят, нито въгленът може да ни опари толкова жестоко... Тази неприятна възкачваща се болка при паренето, която идва на интервали, най-често бива свързана с нередовен, нездравословен начин на живот. Смята се, че солната киселина от стомаха се връща в хранопровода. Все още при поява на парене почти рефлексно се посяга към лекарства, които свързват киселините, например Алмагел или (не се препоръчва!) сода бикарбонат.
Това е нецелесъобразно и често пъти дори съвсем погрешно! В редки случаи паренето се причинява от връщане на кисело стомашно съдържание. Според по-нови изследвания в повечето случаи се касае за някакво нарушение в инервацията на стената на хранопровода, което още не е изяснено в подробности. Затова лекарствата не дават очаквания ефект. Често пъти е достатъчно да се отпие глътка вода или да се хапне парче хляб, за да се възстанови нормалната функция на хранопровода. Но няма съмнение, че нездравословната храна, а преди всичко обилното хранене и злоупотребата с алкохол допринасят за появата на паренето.

Категории

Здраве, Медицина

Коментари за Припаднал човек

  1. 1.

    po kakyv nachin moje da se pripadne

Подобни статии

Нестандартният човек мечтае за мебели по поръчка

Нестандартният човек мечтае за мебели по поръчка

Когато се говори за мебели по поръчка, обикновено като причина за посягането към тази опция се изтъкват различни нестандартни нужди, нестанд...

Жлъчнокаменна болест (научна версия)

Жлъчнокаменна болест (научна версия)

Жлъчнокаменна болест : Под това название се разбира заболяване на обмяната на веществата в организма Под това название се разбира забол...

Рак

Рак

Рак Лечение: своевременно, упорито, цялостно Все още раковата болест се числи към заболяванията, от които се страхуваме най-многр. Вс...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

Може ли човек да се наслади на пълноценна почивка в Кърджали?

Може ли човек да се наслади на пълноценна почивка в Кърджали?

Право, а и нужда от почивка, има всеки човек. Няма как постоянно да се сме ангажирани със задачи и задължения. Хората трябва да се научат да...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

29.11.2007

Обновено
Обновено

29.11.2007

Прочетено
Прочетено

3266

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия