Майката в ролята на медицинска сестра

В болницата помощник на лекаря е медицинската сестра. Тя наблюдава бол-ните, грижи се за техния тоалет, за храненето и съня им, дава им лекарства. А когато детето остане на лечение в домашни условия? Тук всички сестрински задължения се поемат от майката.
Какво се изисква от нея? Много просто - към редовните й задължения се прибавят и тези на сестрата: наблюдение на болното, измерване на температурата, преброяване на дишанията в минута, даване на лекарства и извършване на някои манипулации.
Измерването на температурата се прави сутрин и вечер, а при нареждане на лекаря и по-често.

Майкта трябва да следи общото състояние и самочувствието на детето, апетита му, спи ли добре, изхожда ли се редовно по малка и голяма нужда.

Тя трябва да наблюдава развитието на болестните прояви. При повръщане - колко пъти на ден и какво повръща детето, има ли повръщането връзка с храненето и даването на лекарствата. При наличие на жлъчка или кръв в повърнатото това трябва непременно да се съобщи на лекаря. При диария - колко пъти на ден се изхожда детето, какъв е видът на изпражненията, има ли примеси на слуз, кръв, несмляна храна. При поява на отоци -къде са разположени, как се променят. При наличие на болки наблюдателната майка може да прецени къде са те в зависимост от това, дали детето се присвива и държи ръце върху коремчето, дали се хваща за главата, дърпа ухото си и т.н.
При появата на нови признаци майката трябва да ги забележи и да съобщи за тях при следващата визита при лекаря. Тя трябва да може да докладва за промените в състоянието на болното така, както в болницата това прави медицинската сестра.
Майката провежда назначената от лекаря диета. Тя ще намери подходящи думи, за да убеди малкото дете в необходимостта да поеме храната, та по-скоро да оздравее. Благата дума върши по-добра работа, отколкото заплахата. В никакъв случай обаче не трябва да се прибягва до насилствено хранене. Можете да си позволите малки корекции във вкуса на предписаната храна в зависимост от особеностите на апетита на вашето дете, но в никакъв случай не бива да давате това, което лекарят е забранил.
Майката поема и всички задължения около тоалета на болното: смяна на чаршафите, смяна на бельото при всяко изпотяване и замърсяване. При това следете дали по кожата на дететонне се е появил обрив.
Проветряването на стаята и поддържането на нормална температура в нея е също така майчино задължение. Грешка правят майки, които поддържат температурата над 20°С и отрупват болното с много завивки. През летните горещини поставете болното дете в най-прохладната стая на жилището.
Даването на лекарствата е също задължение на майката. Ако детето повръща определено лекарство, трябва да се съобщи на лекаря.

Подобни статии

Съмненията у родителите през бременността са естествени

Съмненията у родителите през бременността са естествени

Противоречиво отношение към бременността. Според идеализираните представи за жената майка всяка жена се преизпълва от радост, когато разбере...

Помощ за майката в първите седмици след раждането

Помощ за майката в първите седмици след раждането

Осигуряване на допълнителна помощ. Ако е възможно, осигурите някой да ви помага през първите няколко седмици. Ако се опитате сама да вършите...

Медицинска и сестринска помощ за новородени бебета

Медицинска и сестринска помощ за новородени бебета

Приходяща медицинска сестра Независимо от това, дали имате кой да ви помага в къщи или не, желателно е да осигурите посещението на приходящ...

Ръчно изцеждане на млякото и изцеждане с помпа

Ръчно изцеждане на млякото и изцеждане с помпа

Цел на изцеждането на млякото — ръчно или с помощта на помпа — се налага, когато кърмачето не може или не иска да суче, въпреки че майката и...

Сифилис (Луес)

Сифилис (Луес)

Сифилисът (луесът) е заразно заболяване, което се причинява от бледата спирохета. Ако не се лекува, той протича хронично и може да засегне р...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

1359

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия