Жълтеници

Тук няма да говорим за физиологичната жълтеница у новороденото. Ще разгледаме жълтениците, които са по-силно изразени, по-тежки, не изчезват до 7-8-ия ден или пък се появяват едва след изписването на бебето от родилното заведение.

 

Продължителна жълтеница

Продължителната жълтеница, която се задържа до две седмици, а понякога и до края на първия месец, се наблюдава по-често у недоносените, но понякога и у доносени едри бебета. Дължи се на незрелост на черния дроб, който не може да преработи жлъчните пигменти и да ги отдели в жлъчните пътища. В резултат на това те се натрупват в организма на детето и в кожата му. Ако жълтеницата у вашето бебе се задържи повече от 7-8 дни, посъветвайте се с лекаря в детската консултация. Възможно е той да ви препоръча да постъпите в болница за някои изследвания, без това да е основание за тревога.

Xемолитична болест на новороденото

 

Заболяването се проявява с тежка анемия и силно изразена жълтеница, които са резултат от разрушаването на червените кръвни клетки. Опасността идва от натрупването на жлъчни пигменти в мозъка на бебето, където остават трайни увреждания, изразяващи се с парализи и умствена изостаналост. Детето може да бъде спасено само при навременно преливане на подходяща чужда кръв (обменно кръвопреливане), при което по-голямата част от детските червени кръвни клетки се заменят с чужди, които не се разрушават от майчините антитела.

Вродено запушване или стеснение на жлъчните пътища

 

При тази рядко срещана вродена аномалия жлъчните пигменти не могат да се отделят през жлъчните пътища в червата и се натрупват в кръвта. Жълтеницата в тези случаи се появява по-късно, едва след изписването на бебето от родилния дом. От ден на ден то пожълтява все повече и повече, очите му стават жълти със зеленикав оттенък, урината е жълта и багри пелените, а изпражненията са светли, дори белезникави. При това заболяване се налага болнично лечение, понякога и операция.

 

Нафталиново отравяне

Нафталиновото отравяне у новороденото се представя с тежка жълтеница вследствие на разрушаването на червените кръвни клетки.

Етикети

жълтеници

Подобни статии

Кожа на болния

Кожа на болния

Кожата на здравия човек има характерен според расата цвят и тургор. В много случаи още през най-ранните фази на редица вътрешни заболявания ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

2097

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия