Грижи за шапките

Шапките по начало не трябва да се оставят да лежат в гардероба, а трябва да се поставят на специални калъпи, каквито се използват в шапкарските магазини. Те трябва да се пазят от прах и да се почистват редовно с мека четка, особено когато няма да бъдат употребявани по-дълго време. Мокрите шапки трябва да се запълнят с вестникарска хартия, за да се запази формата им.
• Филцовите шапки след сваляне на панделките и основно изчеткване, ако е необходимо, могат да се почистят, като се трият срещу посоката на косъма с парченце плат, напоено със слаб амонячен разтвор. Омазнените места по тях могат да се почистят с кадифено парцалче, напоено с лек бензин.

• Кожените ленти отвътре на мъжките шапки се изчистват, като се изтрият с парцалче, напоено с амонячен разтвор (половин супена лъжица 3%-ен амонячен разтвор в 5 супени лъжици вода). За да се запази шапката от пропиване на потта, между плата и кожената лента се поставя ивица от станиол.
• Светли филцови, велурени и кадифени шапки могат да се освежат, като се свали панделката им и се държат над водна пара, след което се изчеткват добре. За да запазят формата си при съхненето, те се поставят върху специална подложка (калъп) или се изпъват върху някой домакински съд с подходяща форма. Замърсените с дъждовни капки шапки също се държат над водна пара, след което се изчеткват по посока на косъма.
Петна върху бели плъстени шапки се почистват по един от следните начини:
- Смесват се 10 г 3% -ен амонячен разтвор с 2 г готварска сол и 10 см3 чист спирт. Замърсените места по шапките се натриват с тампонче, потопено в тази смес.
- Петната се покриват с кашица, приготвена от магнезиев окис (купува се от аптеките) и лек бензин, оставят се да изсъхнат и грижливо се изчеткват.
- Напоява се тампонче от памук или марля с чист спирт и с него се трият замърсените от пот места по шапката. Мокрите места се изсушават със сух памук или чиста, мека памучна материя.
- Петна от дъжд върху бели плъстени шапки се премахват със смес от 5 г 3% -ен амонячен разтвор, 5см3 спирт и 5см3 дестилирана или чиста дъждовна вода (може и с вода от размразяване на хладилника). Петната се трият с чиста памучна кърпа, потопена в сместа. Подсушават се със суха кърпа и се изчеткват.
Дъждовни капки върху филцови шапки се отстраняват (след като шапката се изчетка) с кърпа, потопена в 2% -ен амонячен разтвор.
Петна върху кожени шапки се почистват, като се трият с мека кърпа или гъба, потопена в смес от 50 см3 дестилирана или дъждовна вода и 4 г 5%-ен амонячен разтвор.
Сламените шапки, след като се отстрани панделката, им и след като се изчеткат, могат да се почистят, като се търкат с мека четка, потопена в топла солена вода или в спирт, или в смес от лимонов сок и серен прах.
Замърсени сламени шапки с мазни или други петна, а също и пожълтелите сламени шапки могат да се избелят по една от следните рецепти:

Рецепта № 27. Избелване на сламени шапки от тънка слама
Половин лимон се обелва, потапя се в сяра на прах (от ап-теката) и с него се търка цялата повърхност на шапката, след което тя се изплаква няколко пъти с вода.
За почистването на една шапка са необходими 1-2 лимона.

Рецепта № 28. Отстраняване на петна от сламени шапки
Приготвя се разтвор от 35 г натриев тиосулфат, 30 сма 70% -ен спирт и 100 см3 дестилирана вода (от стопен лед при размразяване на хладилника). Петната се намокрят с тампон, потопен в разтвора, и шапката се оставя на тъмно място около 12 часа (една нощ). След това петната се натриват с втори разтвор, приготвен от 3 г лимонена киселина, 100 см3 дестилирана вода и 150 см3 70% -ен спирт. След 1-2 часа почистените места се измиват с четка, потопена в чиста вода.

Етикети

грижи, шапките

Коментари за Грижи за шапките

  1. 1.

    Много полезни съвети

Подобни статии

Грижи за мъжките костюми и балтоните

Грижи за мъжките костюми и балтоните

Мъжките костюми и балтоните редовно се изчеткват с мека четка, като се обръща внимание на почистването на шевовете и маншетите на панталонит...

Грижи за лятното облекло

Грижи за лятното облекло

Горното лятно облекло (леки костюмчета, манта и др.), което не може да се пере, трябва да се дава на химическо чистене, след което се постав...

Грижи за гумираните палта и якета

Грижи за гумираните палта и якета

Гумираните палта и якета се почистват с хладка вода или най-добре чрез леко избърсване на замърсеното място с тампон, напоен с тетрахлормета...

Грижи за импрегнираните (непромокаемите) текстилни изделия

Грижи за импрегнираните (непромокаемите) текстилни изделия

Тези изделия не трябва да се почистват нито с бензин, нито с други средства за почистване на петна, тъй като се разваля импрегнацията им. Ак...

Грижи за якета и анораци

Грижи за якета и анораци

Якетата и анораците се перат в средно силен перилен разтвор от препарати за фино пране, изплакват се и се оставят да съхнат на проветриво мя...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

6310

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия