Яйца и яйчни продукти

За съхраняване трябва да се използват пресни и с чисти черупки яйца. При правилно съхраняване яйцата се запазват в добро състояние в продължение на няколко месеца. Нареждат се на редове в дървени сандъчета или в кафези винаги с острата им част надолу, като всеки ред се засипва със ситен пясък, дървени стърготини или едрозърнеста морска сол.
Яйцата могат да се запазят също и като се потопят в стопена свинска мас или лой, стопен парафин или белтък.
За консумация са годни само пресните яйца. Развалените с неприятна миризма яйца, яйцата с разливащ се жълтък и воднист белтък трябва да се изхвърлят. Ако престояли яйца се потопят във вода и стоят на дъното на съда изправени, те са годни за храна. Развалените яйца не потъват във водата, а се задържат на повърхността й.
Черупката на пресните яйца е блестяща - бяла кли кремава. При осветяването им в тях не се забелязват тъмни петна. Потопени във вода, яйцата лежат на дъното на съда или съвсем леко се повдигат с тъпия си край нагоре.

Рецепта № 237. Консервиране на яйца във варно мляко
1 кг негасена вар се залива с 5л хладка вода и внимателно се разбъркат, докато се получи млековидна течност (варно мляко). Внимание - пазете си очите от пръски!
Яйцата предварително се потапят в разтвор, едва оцветен с няколко кристалчета калиев перманганат, и без да се изтриват, се нареждат с острата им част надолу в подходящ съд. След това се заливат с варното мляко, което трябва да е с 2 - 3 см над най-горния ред яйца. За да не става изпаряване на водата, повърхността на течността се покрива с парафинирана хартия.
По този начин яйцата се съхраняват дълго време, но вкусът им се влошава и от белтъка не може да се получи пяна. Те са неподходящи и за варене.
Черупката на съхраняваните във варно мляко яйца е стъкловидна и лесно се чупи. При варене на яйцата тя лесно се пука.

Рецепта № 237 а. Запазване на яйца в парафин
Почистените пресни яйца се потапят в стопен парафин, след
което се подреждат с острата им част надолу в подходящ съд. Половин килограм парафин е достатъчен за потапяне на 250 - 300 яйца. При този начин на съхранине яйцата не променят вкуса си.
Изпитване на преснотата на яйцата
а Прясно; б - 3-дневно; в - 5-дневно
Изпитване на преснотата
на яйцата

Рецепта № 238. Консервиране на яйца с кислородна вода
Пресните яйца се поставят в 5% -ен разтвор от кислородна вода, в който, добре затворени, се съхраняват в продължение на няколко месеца. След 7-месечно съхраняване на тъмно те запазват напълно вкуса си и по нищо не се различават от пресните яйца.
Могат ли да се консумират рохко сварени яйца от патици и гъски?

Не! Тези птици често боледуват от салмонелоза, чиито възбу-дители проникват в яйцата им. Салмонелите загиват само при продължително варене на яйцата. Поради това яйца от патици и гъски могат без опасност да се употребяват за приготвяне на тестени произведения, които дълго време се пекат при висока темпе-ратура. Те трябва да се варят в кипяща вода не по-малко от 15 мин. и да се охлаждат не в студена вода, а да се оставят да изстиват във водата, в която са сварени.
Казаното важи и за кокошите яйца.

Рецепта № 239. Изпитване преснотата на яйцата
Приготвя се разтвор от 0,5л вода и 100г готварска сол. Пресните яйца потъват веднага на дъното на съда. Ако плуват в разтвора, те са на 3 дни. Ако са престояли повече от 5 дни, те плуват на повърхността на разтвора (фиг. ). Колкото по-стари са яйцата, толкова по-бързо изплуват.

Рецепта № 240. Твърдо сварени яйца
Твърдо сварени яйца без тъмен пръстен около жълтъка се получават, като се варят само 5 мин., след което се оставят да престоят 8 мин. в гореща вода.

Рецепта № 241. Домашно приготвяне на яйчен прах
Към разбитите яйца се прибавя брашно и се бърка с бъркалка
или миксер, докато се получи жилаво тесто. По желание тестото може да се приготви само от жълтъци и брашно. Тестото се разточва да тънки кори, които се изсушават в слаба фурна и се смилат или стриват на прах. В добре затворени съдове яйчният прах може да се съхранява няколко години.
Употребява се за приготвяне на различни тестени и сладкарски изделия.

• Замразените яйца се размразяват бързо, ако се потопят в разтвор от готварска сол. След това те трябва веднага да се използват.
• Яйцата няма да се пукат при варене, ако предварително се надупчи с игла черупката им откъм тъпата й страна.
• Ако яйцата се държат в зарворен съд заедно с пресни листа от целина или копър, те придобиват по-пикантен вкус, тъй като поемат през порите на черупката си ааромата на съответната подправка.

Подобни статии

Яйца (източник на белтъчини)

Яйца (източник на белтъчини)

Яйцата са чудесен избор за тези от вас, които се опитват да покачат мускулна маса. Белтъчините, съдържащи се в яйцата, съдържат всички есенц...

Яйчни белтъци!

Яйчни белтъци!

Здравейте, Предлагам ви един исключителен нов за България продукт. Всички сме гледали филмчетата с истинските културисти които закусват ...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

Язвена болест

Язвена болест

През последните години заболяванията от язвена болест зачестяват. В някои страни язвената болест обхваща 10% от възрастното население. Болед...

Ентеробиоза (Оксиуриаза, причинено от осрици глистно заболяване)

Ентеробиоза (Оксиуриаза, причинено от осрици глистно заболяване)

Това е най-честото глистно заболяване у децата. Причинява се от дребните глисти — острици, които са дълги около 1 см, имат белезникав цвят и...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

4722

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия