Хранителен режим на детето

Брой на храненията. Към края на първата година повечето от кърмачетата преминават на четирикратно хранене. Това е свързано с поглъщането на по-големи порции, при което стомахчето се изпразва по-бавно. Така детето от ранната детска възраст се храни вече 4 пъти на ден през 4-часов интервал. Часовете за хранене са примерно 8, 12, 16 и 20 часа. При отделните деца тези часове могат да се променят в зависимост от часа на събуждане, заетостта на майката и други фактори. Първото хранене например може да започне половин час по-рано или по-късно. Съответно на това се променят и следващите часове за хранене. Някои деца обаче не издържат на 4-часовия интервал и се налага да се хранят пет пъти и през втората година. Други пък не изгладняват и спокойно понасят режим на трикратно хранене. Както първите, така и вторите са изключения. Преди да се решите на такава промяна в режима на хранене, посъветвайте се с лекар.

Колко храна да се дава на едно хранене?

 

В зависимост от вида на предлаганото ястие порцията съдържа между 50 и 250 грама, но в никакъв случай не бива да надминава 300 грама. Дадете ли на малкото дете 250-300 грама супа, то се засища и ще откаже готвеното ястие, както и десерта. А супата не е най-хранителното блюдо за малкото дете. Нека тя не надминава 50-100 грама, та да може детето да поеме и от готвеното, и от салатата, и от десерта. Всяко от тези блюда има своето значение: първото усилва отделянето на смилателни сокове, второто съдържа повече белтъци, а третото - въглехидрати, салатата пък е богата на соли и витамини. Погрешно е да се мисли, че само висококалоричната храна е добра.

Разпределение на количеството храна за отделните хранения.

Практиката е показала, че най-подходящо е следното разпределение: закуска - около 20% от дневната дажба, обяд - около 40%, следобедна закуска - около 15 % и вечеря - около 20-25%. Както се вижда, сутрешната закуска трябва да бъде обилна, за да може детето да издържи на игрите и лудуването до обяд, а вечерята - почти толкова, колкото следобедната закуска, за да спи детето по-спокойно. Пък нали през нощта то изразходва малко енергия (само за основните жизнени функции).

Продуктите в дневното меню.

Месото и месните произведения трябва да се включват в менюто почти всеки ден или поне през ден в количество 50-60 грама. Тук се отнася и рибата - прясна или замразена. На малкото дете не бива да се дава изсушена и солена риба. Млякото, прясно или квасено, трябва да се включва ежедневно в детското меню. Общото му количество, заедно с това в десертите, трябва да бъде между 300 и 500 грама и в никакъв случай повече от 600 грама. Яйцето в тази възраст може да се дава цяло, добре сварено или печено, може и изпържено, но никога сурово, тъй като яйчният белтък често причинява нежелателни алергични реакции. Затова при деца, показали склонност към алергични реакции, се препоръчва цяло яйце да се внесе в менюто по-късно, след една година и половина, дори към края на втората година, и то след консултация с лекар. Друго важно съображение да не се дават на децата сурови и рохки яйца е опасността те да се окажат замърсени с болестотворни микроорганизми, най-често салмонели. Хлябът влиза редовно в обедното меню, а често и в закуските и вечерята. Общото количество хляб за малкото дете не бива надминава 150-200 грама дневно. За предпочитане е типовият хляб, който е по-богат на витамини, а освен това предпазва от запек.
Зеленчуците и плодовете трябва да се включват задължително във всяко от четирите хранения. Те са необходими не само заради съдържанието им на витамини, соли и вода, но също така
и заради наличието на несмилаеми части, които дразнят червата и улесняват предвижването на хранителните останки, а с това и изхождането на детето. Децата, които приемат достатъчно плодове и зеленчуци, не се оплакват от запек. Затова се старайте вашето дете да получава общо дневно 250-400 грама зеленчуци и плодове, сготвени или в сурово състояние. Не е необходимо да изброяваме всички налични за дадения сезон плодове и зеленчуци. Вие ще се ориентирате, като се съобразявате и с вкусовите предпочитания на детето. Докато то е още на 1-2 години, се налага да ги давате настъргани на едро или нарязани на малки късчета. След това давайте цели плодове, за да се учи детето да отхапва и дъвче. Замразените плодове и зеленчуци запазват почти напълно своите ценни качества и спокойно могат да се дават на малките деца. И едно напомняне: внимавайте, когато ще давате на малкото дете плод с костилки или семки - пъпеши, дини, череши, вишни, сливи и др. Има опасност те да попаднат в дихателните пътища. А поглъщането на едри костилки може да причини неприятности при преминаването им през тесните места на храносмилателния канал.

Примерно меню.

Ако получавате храната за вашето дете на 1-2 години от млечната кухня, менюто там се определя от лекаря и сестрата. Ако вие го съставяте, ще се наложи да се съобразявате с наличните в момента на пазара продукти.
За закуска можете да приготвите: попара, кифла с чаша прясно мляко, чай с филия с масло, мляко с грис, баница, крем. Винаги добавяйте някакъв плод.
За обяд: супа или таратор, готвено - от приготвеното за общата трапеза вкъщи (мусака, телешко с домати, картофи яхния, пълнени пиперки или тиквички и др.), а можете да приготвите и специално блюдо за детето. Месото обаче винаги трябва да бъде смляно или поне накълцано на ситно. Салатата ще бъде приготвена според наличните за сезона зеленчуци. Като десерт - крем, компот, диня, ябълка, праскова и т.н.
Следобедната закуска може да бъде филия с мармалад, с конфитюр или с масло, кифла, парче баница, реване, мляко с ориз , и др.
Вечерята трябва да се състои от едно постно ястие - картофи яхния, зелен фасул, постни сарми или постни пълнени пиперки, пържени яйца, варено яйце. Като десерт се дава по правило квасено мляко и допълнително някакъв плод.

 

Коментари за Хранителен режим на детето

  1. 1.

    Не знам какви стомаси трябва да имат децата, съдейки по описаните тук количества храна, които предполагаемо трябва да поглъщат. Да не говорим, че яденето на месо всеки ден вече не се счита за здравословно.

  2. 2.

    Здравейте, някъде прочетох като примерно меню за закуска филия с МАРГАРИН и мармалад. Хора, не давайте маргарин на децата си, както и вие не го яжте. Това е ужасен продукт и отрова, която вкарвате в организма си и в този, на детето Ви. Съжалявам, че го пише в статия, която уж трябва да ни насочи, нас майките, как да си храним децата.

  3. 3.

    И аз четох, че най вреден продукт е маргарина

  4. 4.

    И аз четох, че най вреден продукт е маргарина

  5. 5.

    Мнооого остаряла информация! Както за маргарина, така и за примерните количества храна.

  6. 6.

    добре де... с какво храните децата си?Маргарин е ясен ...След годинката какво им давате да ядат?Само кисело мляко,попара и детска кухня ли?Едно и също всеки ден ?

Подобни статии

Детето не иска да яде

Детето не иска да яде

В повечето случаи безапетитието се дължи на системни грешки при храненето и възпитанието на децата. Тези грешки започват още от най-ранна въ...

Съвети за красиво тяло и лице - професионална козметика, хранителен режим и тренировки

Съвети за красиво тяло и лице - професионална козметика, хранителен режим и тренировки

Никой не се е родил експерт по красота, но всеки очаква именно той да бъде най-красивият за всички времена. Точно това е причината да ви дам...

Захари - комбинация на храните в хранителен режим. Списък на храни съдържащи захари

Захари - комбинация на храните в хранителен режим. Списък на храни съдържащи захари

Захарите при комбинирането на храните.Какво трябва да знаем? Захари  В хранителните режими, които изготвям за моите клиенти, аз винаги...

Наранявания на опорно-двигателния апарат

Наранявания на опорно-двигателния апарат

СЧУПВАНЕ Счупването представлява частично или пълно нарушение целостта на някоя кост, предизвикано от бързо действуваща сила. От значение...

Безплодие (Стерилитет)

Безплодие (Стерилитет)

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира 6езплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието е безплодие на жената е ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

29.05.2009

Обновено
Обновено

29.05.2009

Прочетено
Прочетено

16692

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия