Приготвяне на облеклото и принадлежностите на новороденото

Пелените са първото облекло на детето. Вие можете да купите нови. Обаче ако това ще ви достави удоволствие и имате възможност, не е трудно да си ги ушиете и сами. Ако ли пък вече сте отгледали едно дете, то вие сигурно имате останали запазени пелени. Използвайте ги спокойно, щом пред-варително сте ги изпрали и изгладили с гореща ютия. Те даже имат предимство пред новите, че са по-меки и не ще дразнят кожата на новороденото. В магазините ще намерите комплекти от пелени с по 4 броя. Ако вие ще си приготвите пелените, спа-зете приблизително следните размери: голяма бархетна пелена 100x100 см, бархетна правоъгълна пелена 60x100 см и 2 тънки тензухени пелени - едната 100x100 см и втората 60x100 см. Не се учудвайте, ако видите, че в готовите комплекти тези размери не са точно спазени. Напоследък в комплектите има по две средно големи бархетни пелени, а само една тензухена. Ще трябва да си купите поне 6-8 такива комплекта, а още по-добре 10, за да не става нужда да перете 2-3 пъти на ден. При избора предпочитайте пелените от чист памук. Те имат повече въздух между тъканта, топлят по-добре, а също така по-добре попиват урината на бебето.
Ако сами приготвяте пелените, постарайте се да си набавите повече от тензухените. При поръбването гледайте да не се получат двойни и дебели ръбове, които могат да причинят протриване на нежната кожа на бебето или най-малкото да му причинят неудоволствие.

Ризките и блузките трябва да са от трико или от памучен плат. И тях можете да купите или пък да ушиете. Запомнете обаче добре: оставете ги по-широчки и по-големи, за да не се окажат малки след 3-4 седмици, защото бебето расте много бързо в тези първи седмици и месеци. На второ място, не поставяйте по тях нито копчета, нито връзки - новороденото не ще може да ги съблече само. Направете ги така, че да се об-личат и събличат лесно, като се загръщат отпред, без да се навличат през главичката на бебето. Ако ще поставите връзчиии, те трябва да се завързват отпред, а не на гърба. Ако бебето ви ще се роди през зимата, изплетете и вълнена блузка, необходима за часовете на разходка.

Шапчица не е необходима за новороденото. Ако домашните съветници настояват и майката трябва да приготви шапчица, то през лятото тя трябва да бъде от тънък памучен плат. Само за през зимата ще е необходимо да изплетете шапка от фина вълна или от памучна прежда.

Терлички и чорапки. В началото новороденото няма нужда от тези принадлежности. Нуждата от тях идва едва през следващите седмици и месеци. Затова ще е добре да си ги приготвите навреме. Можете да ги изплетете или да ги купите готови. Направете ги по-големички, защото те ще служат на бебето през цялата първа година.

Одеяло. Купете памучно бебешко одеяло. Пригответе и тънко вълнено одеяло. Не по-лошо ще бъде и изплетеното от вас одеялце от фина вълнена прежда. За да не се налага често да перете, ушийте памучен плик за одеялцето. Не търсете юрганче. То ще ви потрябва едва когато детето стане на 3-4 години.

Съхранение на пелените и дрешките за бебето. След като ги приготвите, изперете ги, изгладете ги с гореща ютия и ги оставете в гардероба, в скрина, в някое шкафче или на друго място, без да ги ръсите с нафталин! Даже ако в гардероба е имало нафталин, не забравяйте да напомните на близките, преди да донесат пелените в родилния дом, да ги оставят ден-два за проветряване. Това се налага, тъй като съвсем незначителни количества нафталин, останали по пеленките на новороденото, могат да причинят тежко отравяне с анемия и жълтеница.

Леглото на бебето. За новороденото може да купите кошче, изплетено от дървени или пластмасови пръчки. Можете да използвате и малко металическо креватче. Те обаче имат едно неудобство - само след 3-4 месеца ще се наложи да ги замените с голямо детско креватче, тъй като бебето над 3-4 месечна възраст вече се надига, обръща се и може да падне от кошчето. Затова е най-добре направо да си купите детско легло - в него спокойно ще спи както новороденото, така и голямото дете. Една малка хитрост може да ви помогне: съвременните детски
колички много лесно се свалят от колелата и могат да се внесат в спалнята, където да служат като бебешко легло.
Ако обаче сте решили да си купите кошче или малко бебешко легло, то не предпочитайте това, което ще ви дава възможност да люлеете бебето. Това е предпоставка да привикнете към люлеене на плачещото бебе, от който навик след това трудно ще се откажете. Височината на кошчето трябва да осигурява поглед над бебето от майчиното легло, а също така и поемането му от майката.

Възглавничка не е необходима за новороденото, а също така и през следващите месеци.

Дюшечето, закупено от магазина или приготвено от вас, трябва да бъде добре напълнено с памук или дунапрен, така че бебето да не се огъва при лежане върху него. За малкото бебешко кошче можете да нагънете вълнено одеяло на няколко слоя, така че да замени дюшечето. Върху него, както и върху дюшечето, непременно трябва да има лист от полиетилен или мушама, за да се запази то винаги сухо. Разбира се, върху полиетилена или мушамата ще трябва да постелете чаршафче.

Масичка за повиване. Добре е да си доставите такава, ако в стаята ви има достатъчно пространство. Тя трябва да бъде с размери не по-малки от 80 см, за да може да ви служи поне до едногодишна възраст на детето. Височина около 100 см ще ви облекчава при обслужване на бебето. Ако е много ниска, то повиването в наведено положение ще вoди до умора в кръста. Като маса за повиване спокойно можете да използвате и друга площ с подходяща височина и ширина - маса, скрин, в краен случай - леглото на майката.


Ваничка за къпане. Удобни и практични са пластмасовите, които лесно се измиват и дезинфекцират. Ако ли пък имате останала от вашата майка емайлирана или поцинкована ваничка или коритце, използвайте ги.

Други принадлежности. И за тях ще трябва навреме да помислите. Една, дори две пластмасови кофи с капак са съвсем необходими. Едната за мокрите пелени, а другата за изцапаните с изпражнения. Непременно си осигурете малка ножица с тъпи върхове за рязане на ноктите. Тя не бива да се ползва за никакви други цели, за да не би с нея да се пренесат микроби или гъбички върху кожата и под ноктите на бебето. В комплекта от тоалетни принадлежности, разбира се, влиза и сапунът за бебето. Купете детски сапун «Бебе». Осигурете си една купичка и малка бебешка лъжичка. Не бързайте с бибероните и шишетата - те едва ли ще ви потрябват при естествено хранене на бебето.

Коментари за Приготвяне на облеклото и принадлежностите на новороденото

  1. 1.

    "... бархетна пелена 100x100 см, бархетна правоъгълна пелена 60x100 см и 2 тънки тензухени пелени..."

    и какво точно се прави с тези пелени?

  2. 2.

    на Вас, новото поколение, те не са познати. Но аз ще имам внуче
    и да Ви кажа, определено смятам малък бебчо да бъде поне един месец с пелени.

  3. 3.

    Изказването на Аз е типично изказване на свекърва - щяла да има внуче и дмятала да е поне 1 месец с пелени!!! А кой ли те пита, бабо?

  4. 4.

    Детето е по-спокойно като е повито..чувства се гушнато и на топло, което истина а не с памперс и камизолка...при всяко движение се стряска, защото няма опора никъде..както е било в утробата на Мама!

  5. 5.

    ПОДКРЕПЯМ МНЕНИЕТО НА МАМА

Подобни статии

Принадлежности и дрехи за бебето

Принадлежности и дрехи за бебето

Необходими принадлежности Пригответе предварително всичко необходимо. Някои жени не са склонни да купуват каквото и да било преди раждането...

Режим на хранене на бебето

Режим на хранене на бебето

Лекарите ще ви дадат указания относно режима за хранене на бебето. Той ще зависи от неговото тегло, от неговия апетит, oт събуждането на дет...

Хемофилия при детето

Хемофилия при детето

Характерна за това заболяване е склонността към продължителни кръвоизливи. Хемофилията се предава от видимо здрави майки (носителки на дефек...

Как да правим икономии

Как да правим икономии

Икономията е важен фактор за всяко домакинство. Тя трябва да обхваща всички негови дейности - от областта на храненето и свързаното с него п...

Пневмония при новороденото

Пневмония при новороденото

Възпалението на белия дроб у новороденото най-често е резултат от слизането на възпалителния процес от горните дихателни пътища. В някои слу...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2009

Обновено
Обновено

25.05.2009

Прочетено
Прочетено

9306

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия