Предназначение на Пауловнията - Разсадник ЕЛИТ

Предназначение на Пауловнията - Разсадник ЕЛИТ

Предназначение на Пауловнията - www.пауловния.com

Пауловнията е едно от най-бързорастящи дървета в света,на което всяка една част се използва - цветове,листа,дървесина.От листа се прави хубав чай.Цветовете са медоносни,(по-голямата част от мед в Китай е от дървото Paulownia) красиви са,ароматни и в някои страни вкусно допълнение към салати.
Най-често пауловнията се използва за добив на дървесина.
Дървесината се използва за направата на заготовки,фасети, корнизи, мебели,дограми,сглобяеми къщи, хартия, биогориво,музикални инструменти, шперплат,декоративни облицовки,венециански щори и платна, гаражни врати,щори,за фурнир,шперплат и в други индустрии.
Поради ниското си тегло - (1/3 от теглото на дъба и 1/2 от теглото на Бор-Чам) и здравина,дървесината от пауловния е важен елемент в морското строителство, самолетостроенето,при направата на камиони, влакове, автобуси,дъски за сърф,палети, щайги.Използва се като интериорен материал в автомобилостроенето.
Дървесината на пауловнията е силно устойчива на напукване и деформиране. Тя е сравнително мека и се нуждае от много по-малък натиск при забиване на пирони и поставяне на винтове (без да се напуква).Поради тази причина е предпочитана при дърворезбарството. Гладка повърхност при шлифоване се постига много по-бързо и лесно отколкото при други с по твърда дървесина.Има ниско съдържание на смола.Тя изсъхва лесно.Изсушаването на въздух (на открито) отнема не повече от 30-50 дни.В камери при висока температура се изсушава за 24 часа до(10% - 12% съдържание на влага) без изкривяване,напукване и усукване.Дървесината е устойчива на дървояди!
Дървесината на Пауловнията е изключително подходяща за външни облицовки.Сглобяеми къщи изработени от Paulownia са с висока стойност на изолация -2 пъти по устойчив от това на другите видове дървесина.Възпламеняването и при около над 400 градуса по Целзий го прави дърво с много висока пожароустойчивост.. Дървесината е с висока устойчивост на гниене.
Дървесината е лека с красив външен вид.Поема добре най-различни видове оцветители и лакове и може с лекота да се имитират други дървесни видове.

Пауловния и озеленяване.
Пауловнията често се използват за озеленяване и залесяване.Когато става въпрос за подобряване на качеството на въздуха,Paulownia е на първо място! Тя е "завод" за улавяне на въглерода и отделяне на кислород.Дърветата пауловния пречистват въздуха и служат като бариера против шума.
Засажда се в градски и промишлени райони,паркове,дворни и градински терени.Цъфти  красиво с лек аромат на лавандула и продължава 6-8 седмици - началото на пролетта-април и май с брилянтен бледо виолетов цвят.Листата на пауловнията са големи, с овална до широко-сърцевидна форма с размери от 70-80 см.(понякога до 1 метър).Осигурява сянка още през втората година след засаждането.Буйни и екзотични листа осигуряващи плътна и прохладна сянка и микроклимът при който темперетурата е с 1-2 градуса по ниска от околната през деня.

Пауловнията - ползи за околната среда.
Големите леко овласени листата на Paulownia изиграят много голяма роля в пречистването на прах и CO2.Пауловнията се е превърнала в основен дървесен вид за залесяване в много промишлени центрове в континенталната част на Китай, Сингапур и САЩ, където прах и замърсяването са сравнително по-сериозни. За сравнение, във въздуха съдържанието на серен диоксид в районите където Пауловнията е широко отглеждана е 0.16 % и 1.41 % където не се.
Дървото пауловния може да живее от 80 до 100 години.
Всеки декар засадена пауловния усвоява 13 тона CO2 (въглероден двуокис) за една година. Всяко дърво освобождава около 12-13 кг. на кислород на ден. 
Дърветата пауловния предотвратяват ерозията на почвата (Корените на Пауловнията достигат голяма дълбочина и ширина) и подобряват качеството на подпочвената водата. Засадени до потоци,реки и язовири,същите стават по-подходящ за развъждане на риба и други водни видове.По този начин стабилизират почвата и предотвартява ерозията.
Всяко дърво може да абсорбира 24 галона на отпадъчни води на година.
Пауловният пречиства отпадните води от хранително-преработвателните предприятия и от канализациите.Отпадъци от свинеферми и птицеферми е най-добрият тор за дърветата и на свой ред могат да се засаждат иминно и там,при което значително ще се намали разпространението на неприятните миризми.
Корените поглъщане нитратите,тежките метали,замърсители и други елементи от плитките и дълбоки подпочвени води.
Paulownia с успех може да се отглежда засолени почви и терени,където други дървета няма да оцелеят.Бързото понижаване на подпочвените води отново ще подобри състоянието на почвата.
Дърветата от пауловния с голям успех могат да се използват като ветрозащитен пояс.

Пауловнията като Фураж за животни.
Листът съдържа 18-20% протеин,богати са на въглехидрати и минерали, и имат високо съдържание на азот.
Листата на пауловнията са със сходна хранителна стойност,като Люцерната и са подходящи за съчетаване с пшенична слама или сено за хранене на животни-овце или кози,едър рогат добитък.Може също да бъдат заорани в почвата (зелено торене).
Пауловнията намира приложение и в горското стопанство,като е решен проблема с бавното израстване на дърветата в залесените участъци. Пауловнията само за една година достига на височина няколко метра и в рамките на 6-8 години е напълно развито вече дърво, което обикновено отнема над 20 години на другите дръвчета използвани за залесяване.

Защо Пауловния ?
Бързият растеж на това дърво го прави идеален за инвестиционни цели и за разлика от повечето дървесни насаждения реколтата се прибра повече от един път през живота на растението. Способността на дърво да се възстанови след отрязване на стъблото означава, че няколко култури могат да се събират след едно засаждане !!!
Paulownia може да се реже от пет до седем години след засаждането и.
Отлично съотношение тегло-якост.
Използването на дървесината буквално във всеки отрасъл.
С 20% до 30% по-бърза възвръщаемост на вложените средства в сравнение с тези вложени при други дървета за добив на дървесина.

============================
Разсадници ЕЛИТ
https://www.пауловния.com
e-mail: razsadnik_elit@abv.bg
Gsm:0898 592660 , Tel:0745 61974

Подобни статии

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадник ЕЛИТ

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадник ЕЛИТ

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадници ЕЛИТЗасаждането на Пауловнията не се отличава съществено от засаждането на другите видове ...

Създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia)

Създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia)

Овощен разсадник ЕЛИТ - www.пауловния.com - При създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia) трябва да се вземат в предвит н...

Отглеждане на Арония - Aronia melanocarpa - Овощен разсадник ЕЛИТ

Отглеждане на Арония - Aronia melanocarpa - Овощен разсадник ЕЛИТ

Арония - Aronia melanocarpa, род Sorbus, подрод Aronia на семейство Розоцветни (Rosaceae).Родината му е северна Америка. Поради ценните му к...

Отглеждане на Лимон, Портокал, Грейпфут, Мандарина (Цитруси) - Разсадник Елит

Отглеждане на Лимон, Портокал, Грейпфут, Мандарина (Цитруси) - Разсадник Елит

Отглеждане на Лимон, Портокал, Грейпфут, Мандарина (Цитруси) Цитрусите са топлолюбиви вечнозелени растения.Температурните граници приети за...

Отглеждане на ябълка- Овощен Разсадник ЕЛИТ

Отглеждане на ябълка- Овощен Разсадник ЕЛИТ

Отглеждане на ябълка- Овощни Разсадници ЕЛИТЗначение и разпространение: Ябълката Malus domestica е дърво от рода Malus, принадлежащ към семе...

Овощен Разсадник Елит

Овощен Разсадник Елит

22 публикации

Публикувано
Публикувано

14.09.2011

Обновено
Обновено

17.10.2012

Прочетено
Прочетено

4017

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия