Почистване на петна от мастила

Мастилените петна в повечето случаи са синьо-черни. След застаряването им върху тъканите те потъмняват още повече. Сухите мастилени петна са с матов оттенък и ясно очертана кръгла форма.
Петна от мастило върху кожата на ръцете се почистват, като се натрият с прясно отрязано късче лимон или потопено във вода късче пемза.

Рецепта № 103. Почистване на петна от синьо и синьо-черно мастило
а. Пресни мастилени петна върху всички видове тъкани се почистват, като се изпират с топла вода и след това се потапят в затоплено прясно мляко в продължение на 2 часа. Млякото трябва да се сменя, след като започне да потъмнява. След изчезването на петната тъканта се изплаква с хладка вода и накрая се изпира със слаб сапунен разтвор.
б. Стари мастилени петна се накисват в продължение на 4-5 часа в топло прясно мляко и след това се търкат с тампон, потопен в прясно мляко, до пълното им почистване. След почистването тъканта трябва веднага да се изплакне с вода и да се дообработи, както е описано в точка „а".

Рецепта № 104. Почистване на петна от мастило върху бельо
Пресните мастилени петна се изплакват няколко пъти с вода и се напояват с прясно изстискан лимонов сок или с 10% -ен разтвор от лимонена киселина (5-6 кристалчета лимонена киселина в 100 г дестилирана вода - около половин водна чаша). Слея 5-10 мин. почистените места се изплакват няколко пъти с вода.

Рецепта № 105. Почистване на петна от мастило върху бели памучни и ленени тъкани
Пресни петна от почти всички видове мастила върху всякакъв вид вид бели памучни или ленени тъкани се почистват , като се обработят с разтвор, приготвен от 125 г белина и 10 л вода и след това се изплакнат с вода, подкиселена с малко оцет, а след това и с чиста вода.

Рецепта № 106. Почистване иа петна от мастило върху цветни вълнени или копринени тъкани
Изолирани петна от мастило върху цветни вълнени тъкани или тъкани от естествена коприна се почистват с оцетна киселина - за пресни петна на студено, а за стари - при загряване. За тази цел се приготвят 4 емайлирани съда или по-добре стъклени чаши: едната с 30% -на оцетна киселина, втората - с 60% -на оцетна киселина, третата - с чиста хладка вода и четвъртата - с 2% -ен амонячен разтвор с температура 30°С. Замърсеното с мастило място от тъканта се свива на топка, като се превързва с конец и се потапя в първия съд, като мастилото се изстисква с ръка (поставете си гумени ръкавици) и се изплаква няколко пъти с топла вода. Тази операция се повтаря няколко пъти. Ако по тъканта останат следи от петната, те се третират по описания начин, но с 60% -на оцетна киселина. След пълното премахване на следите мястото се развързва и се изплаква с приготвения в четвъртия съд амонячен разтвор. Ако тъканта не понася пране, изплакването трябва да стане само с чиста студена вода.
Забележка. При прилагане на рецептите за отстраняване на петна от мастило, за да се предотврати тяхното разливане по тъканта, мястото около петното се напоява със смес, приготвена от 4 г пчелен восък, 12 г парафин и 3 г вазелин. Парафинът и восъкът се стапят и към тях при бъркане се прибавя вазелинът. Сместа се нанася върху тъканта в стопено състояние посредством памук или марля, навити на дървена или стъклена пръчица. Около петното се прави ивица с широчина 2-3 мм - на разстояние 3-5 мм около него. Петното се почиства след пълното втвърдяване на сместа около него. След почистването и изсушаването на мястото сместа се остъргва с тъп нож или нокът и се премахва с тампон, напоен с лек бензин.

Рецепта № 107. Почистване на петна от мастило върху цветни тъкани
Петната се почистват със смес от 20 г 95% -ен чист спирт, 20 г 10% -ен амонячен разтвор и 20 см3 дестилирана вода. При този начин на работа трябва да се направи предварителна проверка дали багрилата не се променят от действието на амоняка.

Рецепта № 108. Почистване на петна от червено или зелено мастило
Тъканта се поставя върху дъската за почистване и върху петната се капват 2-3 капки глицерин, който се разтрива леко с палеца или със стъклена пръчица. Почистването продължава, докато бяло късче плат, напоено с глицерин, не се оцветява при триене върху мястото на петното. След това мястото се натрива с тампон, напоен в сапунен разтвор с прибавка на няколко капКИ амонячен разтвор. Почистването продължава, докато късче чисто платно, напоено с този разтвор, повече не се оцветява. Тогава мястото се изплаква с вода и ако евентуално останат следи, тe се отстраняват, като се навлажнявате 1-5% -ен амонячен разтвор, а след това и с 1-3% -ен разтвор от кислородна вода. Почистването завършва с неколкократно изплакване с чиста вода.

Рецепта № 109. Почистване на петна от цветни мастила върху цветни тъкани от памук, лен, вълна, коприна, найлон и капрон
Петната от зелени, червени и други цветни мастила се почистват, като се обработват най-напред с мека четка, напоена с бензинов сапун. След това мястото се изтрива с тампон, напоен с лек бензин. След изпаряването на бензина мястото се овлажнява с гъба, напоена с топла вода, втриват се в него няколко стружки сух сапун за пране и се обработва с мека четка. Това се повтаря, докато престанат да се отделят цветни следи от петната върху подложката. Почистеното място се изплаква с хладка вода, подсушава се със суха кърпа или гюдерия, повторно се намокря с 1-3% -ен разтвор от кислородна вода, изплаква се и се изсушава на проветриво място.

Рецепта № 110. Почистване на петна от мастила за химикалки
а. Върху памучни и ленени тъкани. Петната се трият с тампон, напоен със смес от равни части оцет и спирт, предварително
леко затоплена на водна баня. След това се подлагат на действието на водна пара, като се гладят под силно навлажнена кърпа с гореща ютия.
Ако след почистването върху тъканта останат слабо синкави следи, те се отстраняват, като се трият с тампон, напоен с чист 95% -ен спирт или с 10% -ен амонячен разтвор. Прилагането на тези средства трябва да става съобразно вида на тъканите, като се прави проба за устойчивостта на багрилата. Дообработката се извършва по познатия вече начин.
б. Върху вълнени и копринени тъкани. Петната се изпират
с по-гъст разтвор от бензинов сапун и след това се трият с тампон, напоен с горната смес. Ако след почистването останат някакви следи, те се отстраняват, като се трият леко с тампон, напоен
с 5% -ен разтвор от оксалова киселина или с 2% -ен разтвор от
солна киселина. След това местата се натриват с гъба, напоена
с хладка вода, посипват се с талк и се сушат на сянка.

Коментари за Почистване на петна от мастила

  1. 1.

    А как се почиства мастилото по белитe кухненски вратички без да се повредят вратичките?

  2. 2.

    с циф

  3. 3.

    Ая някой знае ли как може да се почисти надраскано с химикал от тапети без те да се повредят

  4. 4.

    A kradeni pari kak da po4istq ????????

Подобни статии

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

Почистване на петна от тушове

Почистване на петна от тушове

Петната от различни видове туш наподобяват петната от мастила. Те проникват дълбоко в тъканта, като се втвърдяват от съдържащите се в тях ле...

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Рецепта № 42. Почистване на петна от растителни масла и животински мазниниМазните петна имат жълт до кафяв цвят и проникват дълбоко в тъкант...

Почистване на петна от мляко

Почистване на петна от мляко

Изсъхналите, но пресни петна от мляко са по-тъмни и по-твърди от тъканта, върху която са образувани, и краищата им са ясно очертани. При поч...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

32969

Нередност Докладвай за нередност
4 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия